Vissza a tartalomjegyzékhez

Kaszab István
Ármozgások az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiacon a legjobb befektetésnek országos szinten a lakáseladás, fővárosi viszonylatban pedig emellett az építési telkek forgalmazása számít. Ez nem meglepő, hiszen a különböző forrásokból adódóan - ingatlanfedezetes- és jelzáloghitelek, szocpol, kiegészítő kamattámogatású kölcsönök - növekedett a lakóingatlan vásárlására vagy építtetésére vállalkozók száma.

A GKI Rt. budapesti ingatlanfejlesztő vállalkozások körében végzett felmérése szerint egy fővárosi családi ház beszerzési ára várhatóan 13-14 százalékkal fog emelkedni. Ezen belül például az építési telkek 22, az építőanyagok 12, az építési-szerelési tevékenységek 10, a tervezési munkák pedig 13 százalékkal kerülnek majd többe. Az ingatlanforgalmazók várakozásai alapján az első félévvel szemben az év végére a telekárak növekedési üteme gyorsulni fog (várhatóan 23 százalékkal), csakúgy, mint a lakóingatlanok áraié (20 százalék körül). Az azonos típusú ingatlanokat vizsgálva elmondható, hogy a használtak esetében egy-két százalékkal kisebb volt az árak növekedése az újakéhoz képest, és az év hátralévő részében is ez a tendencia várható.
Felmerülhet az a kérdés is, hogy ha van használaton kívüli lakásunk, akkor abból mily módon „csináljunk” pénzt, eladjuk-e, vagy várjunk még vele? A GKI adatai szerint a vállalkozások közel fele bérel irodát, és 41 százalékuk elköltözne kerületen belül, ha a bérleti díj 20 százalékos megtakarítását tudná ezáltal elérni. Nagy forgalom várható ezen a téren, érdemes tehát elgondolkodni lakásunk bérbeadása felől, tudva persze azt is, hogy a lakáspiacon erős kereslet tapasztalható.