Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Módosul az 1 1 százalékról szóló törvény

Apróbb módosításokat igényelt a katolikus egyház és az APEH az 1+1 százalék felajánlásáról szóló törvényben. A változtatások nem rúgják fel a törvény alapjait, hanem néhány területen - részben az eddigi gyakorlatra építve módosítják - gyakorlatilag kedvezőbb helyzetbe hozzák az érintett szervezeteket.

Külön a katolikus egyház kérésére engedett a Pénzügyminisztérium, amikor elfogadta azt a javaslatot, hogy a jövőben azok is felajánlhassák az adójuk egy százalékát, akiknél ennek összege 100 forintnál kevesebb. A pénzügyi tárca azért méltányolta a kérést, mert így a kiskeresetűek is bekapcsolódhatnak a felajánlók táborába. Ez a módosítás nem a felajánlott öszszeg miatt érdekes - hiszen az nem lenne számottevő -, hanem abból a szempontból, hogy a kiegészítő támogatást a felajánlások számának arányában kapják az érintett szervezetek, s ez jelentős tétel. A változás egyébként 7-8 millió forintos felajánlást jelent, amiből 5-6 millió erejéig a katolikus egyház részesedik. Az egyházak részéről az az igény is felmerült, hogy ne csak a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezzenek az elkülönülten adófizetők, hanem az adózó személyi jövedelmek után befizetett adó 1 százalékáról is. Ez azonban 10 százalékos bővülést jelentett volna, így nem nyert támogatást a felvetés.
Támogatta viszont a Pénzügyminisztérium azt a kérést, hogy a felajánlott összeget ne az APEH utalja át az egyházaknak, hanem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM). A törvénymódosítást tartalmazó előterjesztés ezt azzal támasztja alá, hogy így megszűnne a párhuzamos adminisztráció, és feleslegessé válik az egyházak bankszámlaszámainak bejelentési kötelezettsége.
Kedvez a módosítás a tekintetben is, hogy a felajánlást azok is megtehetik, akik ugyan nem fizették még be az adójukat, de 6 havi haladékot kaptak, most ez 12 hónapra tolódna ki. Szintén változás lenne az, hogy míg eddig csak az adó- és a technikai számot kellett felírni a rendelkező nyilatkozatra, és a kedvezményezett nevét nem volt kötelező kitölteni, addig - a javaslat szerint - ezt is rá kell vezetni. Újdonság, hogy jogutódlással megszűnt szervezetek jogutódai is megkaphatnák a jogelődnek tett felajánlásokat. Az érintett szervezetek számára jó hír, hogy eddig 30 nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy az érintett szervezet benyújtsa az APEH-nek a szükséges igazolásokat, a javaslat szerint a határidő lejárta után 8 napon belül ezt még pótolhatják. A társadalmi szervezeteknek eddig október 31-ig folyósították a felajánlott összeget, a javaslat szerint ez november 30-ra tolódna ki. Az egyházak pedig nem január 10-ig, hanem január 20-ig kapnák meg a felajánlásokat.