Vissza a tartalomjegyzékhez

Rábai Erzsébet
Zöld szőnyeg a vízen

Vízvirágzás. Erre a kevéssé ismert, tavainkat és egészségünket veszélyeztető jelenségre szeretnénk a következőkben a figyelmet felhívni.

Ahogy a tavak tápanyagtartalma - korukkal összefüggésben - nő, egy lassú biológiai folyamat indul el, melynek során a tó feltöltődik (egyre sekélyebb lesz, végül eltűnik). A folyamat ezer, sőt több tízezer évig is eltarthat. Azonban az emberi tevékenység (műtrágyázás, szennyvíz-kibocsátás) ezt erőteljesen felgyorsíthatja. Az ember által a vízbe juttatott tápanyagfelesleg az algák tömeges elszaporodásához vezethet. Ez világszerte egyre nagyobb problémát jelent; az európai tavak közel 50 százaléka érintett. Ha az algák egy-két faja szaporodik el, és a víz felszínén lebegő szőnyeget alkot, a jelenséget vízvirágzásnak, ha az algatömeg egyenletesen oszlik el a vízben, ezt vízszíneződésnek nevezzük.
Az algák túlszaporodása nemcsak esztétikai problémákat okoz (a víz elszíneződése, zavarossága, kellemetlen szaga), hanem egészségügyieket is, mivel bizonyos algák méreganyagokat (toxinokat) is termelnek. Ez leginkább a kékalgák (újabb rendszertani besorolásuk alapján kékbaktériumok) egyes fajaira jellemző. A kékalgák közel 2000 faja közül körülbelül 40-ről bizonyították, hogy méreganyagokat termel. A toxinok kémiai és toxikológiai szempontból is változatosak. Leírtak májkárosító, idegrendszeri tüneteket okozó, bőrkárosító és más típusú méreganyagokat is. A toxinok az emberi szervezettel főleg fürdőzés vagy ivóvíz útján kerülhetnek kapcsolatba.
Fürdőzés során a vízben tömegesen jelen levő kékalgák a következő tüneteket okozhatják: bőrpír, bőrgyulladás, csalánkiütés, kötőhártya-gyulladás, asztmaszerű tünetek, lenyelés esetén hasmenés. A tünetek súlyossága a vízben eltöltött időtől és a toxintermelő kékalgák mennyiségétől függ.
Magyarországon a kékalgák elszaporodása az ivóvízellátásban nem jelent különösebb gondot, mivel ivóvízkészleteink döntően mélységi vizekből, illetve folyókból származnak, ahol ez nem fordulhat elő. Ha az ivóvízellátáshoz tóvizet használnak (például a Balaton vagy ivóvíztározók vizét), a vízműveknél megfelelő technológia áll rendelkezésre toxinok eltávolítására, így azok nem juthatnak a hálózatba. (Ezzel szemben bizonyos országokban a kékalgák komoly problémát jelentenek az ivóvízellátásban. Kínában például kimutatták, hogy egy bizonyos típusú májrák kialakulása összefüggésbe hozható a kékalgatoxinok jelenlétével az ivóvízben. Más országokban a kékalgatoxinok vad- és háziállatok pusztulását okozták.)
A vízvirágzás többnyire hosszú, meleg nyarakon következik be. Bár kialakulásának kedvez a nyugodt, meleg, napos időjárás, megjelenése és mértéke nem jósolható meg előre. Kiderült az is, hogy a toxikusnak ismert kékbaktériumok sem termelnek mindig mérgeket.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben többször is volt vízvirágzás, de ezzel kapcsolatban egyetlen járványról sem számoltak be. A Balatonban utoljára 1994-ben volt jelentős vízszíneződés; a Velencei-tóban az utóbbi időben évente lehetett vízvirágzást észlelni. Szerencsére szezonban a magyarországi strandok, szabadstrandok vízminőségét kémiai, bakteriológiai és biológiai szempontból rendszeresen ellenőrzik. A balatoni strandokon táblákra ki is írják, megfelelő-e a víz minősége. Érdemes a táblákon feltüntetett adatokat figyelemmel kísérni, és ez alapján eldönteni, bemegyünk-e a vízbe. Az algák túlszaporodását mi magunk abból ismerhetjük fel, hogy a part közelében a víz színén zöld „szőnyeg” úszik, vagy a víz zöldre színeződött. Ha ezt látva mégsem tekintünk el a fürdéstől, néhány gyakorlati tanács: úszáskor a fejünket ne mártsuk be, és ügyeljünk rá, hogy ne nyeljünk a vízből! Fürdőzés után alaposan zuhanyozzunk le, és lehetőleg váltsunk fürdőruhát! Kisgyermekeknek az ilyen vízben való pancsolást, fürdőzést a szakemberek nem javasolják.