Vissza a tartalomjegyzékhez


Sterilizálás az USA-ban

Az Egyesült Államokban a sterilizálás lett a fogamzásgátlás első számú módszere, és népszerűségében még a pirulát is megelőzi, állapították meg amerikai kutatók a Fertility and Sterility című lapban.

Az érintett 100 millió amerikai nő 18 százaléka úgy védekezik, hogy sterilizáltatja magát, vagy pedig a partnerén végeznek el vazektómiát (az ondóvezetéket eltávolítják vagy átmenetileg lekötik). S ami még meglepőbb, egyharmaduk nem él házasságban.
A nőknek körülbelül csak a 10 százaléka szed fogamzásgátló tablettát. A New York-i Columbia Egyetem két kutatója - Dr. Carolin Westhoff és Dr. Anne Davis - szerint a nők félnek a tabletta káros mellékhatásaitól, az érzéstelenítés és a sebészeti beavatkozás ellenben biztonságosabbá vált.
A Wisconsin Egyetem kutatói - Larry Bumpass és társai - közlik, hogy a közelmúltban végzett sterilizáló műtétek egyharmadát egyedülálló nőkön végezték, s hogy ez a módszer nagyon általános a nem férjezett nők körében, függetlenül etnikai hovatartozásuktól. A kutatók meglepőnek tartják, hogy a nők a sterilizálás, a műtéti terméketlenné tétel mellett döntenek ahelyett, hogy partnerüket vennék rá a vazektómiára, amely olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb módszer. Ami az egyedülálló nőket illeti, a kisbabák egyharmada házasságon kívül születik. Talán azért, mert a nők halogatják a férjhezmenetelt. Sokan előbb annyi gyereket szülnek, amennyit tervbe vettek, vagy el tudnak tartani, s csak azután kötnek házasságot.
Azoknak a nőknek a 6 százaléka, akik elköttették a petevezetéküket, végül kérték az eredeti állapot visszaállítását. Egy másik tanulmány szerint a vazektómián átesett férfiaknak nem egészen az 1 százaléka kéri az ondóvezeték lekötésének megszüntetését. Szakemberek szerint az eredeti állapot visszaállításának jobb és kevésbé költséges módszereire lenne szükség. (MTI)