Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Add a kezed

Amikor Paul Harris tavaly a Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetemen (USA) lencsevégre kapott egy addig merőben szokatlan sebészeti beavatkozást - egy 21 hetes magzat súlyos gerincrendellenességének méhen belüli korrekcióját -, még nem sejtette, hogy a művelet élete leghíresebb fotóját eredményezi majd, amely bejárja a világsajtót. A képen világosan kivehető, ahogy a ma már egészséges, de akkor még igencsak aprócska Samuel Alexander Arms az anyaméhből kinyúlva megragadja az éppen őt operáló Dr. Bruner egyik ujját.

Az orvosok nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így azon belül kellett korrigálniuk azt a rendellenességet, amit egyébként a kicsi nem élt volna túl. A műtét végeztével a méhet bevarrták, hogy a baba normálisan fejlődhessen tovább. A mamának eredetileg abortuszt tanácsoltak, de ő inkább a maga nemében páratlan beavatkozás mellett döntött. A baba mindezek után a kellő időben, tavaly december 28-án jött a világra.
A fotó, amellett hogy tudományos szempontból is jelentős értéket képvisel, időközben a magzatok jogaiért folyó küzdelem szimbólumává vált.