Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Ágnes
Az intelligencia és az anyatej

A különböző egészségügyi szervezetek régóta - az elmúlt évtizedben különösen - egyre erőteljesebb propagandát fejtenek ki világszerte az anyatejes táplálás népszerűsítése érdekében. Hazánkban az Egészségügyi Minisztérium is széleskörű kampányt indított nemrégiben Csöppnyi szeretet címmel azért, hogy minél többen döntsenek az újszülött szoptatása mellett. Az anyatej nemcsak pénztakarékosabb eszköze a babák táplálásának, hanem a szoptatással a kicsik megfelelő mentális-érzelmi fejlődése is jobban elősegíthető.

A szoptatásnak már eddig is sokféle előnye bizonyított volt. A WHO - az ENSZ Egészségügyi Szervezete -, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet egyaránt azt javasolja, hogy a csecsemőket legalább négy, de inkább hat hónapos korig kizárólag anyatejjel kell táplálni, s az első életév során az anyatej mindvégig a baba étrendjének meghatározó eleme maradjon.

Élettani hatások

Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak, és beépülnek a szervezetbe. A szoptatott csecsemők körében jóval ritkábban tapasztalható fertőzéses megbetegedés, hasmenés, elhízás, fogszuvasodás, fogfejlődési rendellenességek, allergiás reakciók, cukorbetegség. Az anyatej tiszta, baktériummentes, élő, fagocitózisra (sejtfalásra) képes fehérvérsejteket tartalmaz, azaz olyanokat, amelyek elpusztítják a kisbaba szervezetében a kórokozók egy részét. A benne lévő immunanyagok védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, így a szoptatott csecsemők immunrendszere jobb, mint mesterségesen táplált társaiké, a náluk jelentkező betegségek enyhébb lefolyásúak, gyorsabban gyógyulnak. Olyannyira tökéletesen működik ez a mechanizmus, hogy az édesanya fertőzéses megbetegedése esetén az anyatejben a fertőzés ellen termelődő anyagok is megjelennek, s így a kisbaba nem kapja el a betegséget.
Sokan gondolják azt, hogy az anyatej nem tartalmaz elegendő vasat, s emiatt vérszegény lesz a csecsemő. A korai hozzátáplálást javasló orvosok ezért régebben már néhány hetes kortól kezdve a gyümölcsök és zöldségek bevezetését ajánlották. A kutatások azonban nem igazolták ezt a feltételezést, sőt inkább az ellenkezőjét: az anyatej bármilyen más táplálékféleségnél optimálisabban hasznosul a csecsemő szervezetében. Az anyatej vastartalmának biológiai hozzáférhetősége például ötven százalékos, ez az érték a tápszerekben hét, a csecsemőknek adott gabonatermékekben pedig csupán négy százalék. Az anyatej kalciumtartalmának hetvenöt százaléka felszívódik a csecsemő szervezetében, a tehéntejalapú tápszerének viszont csak ötven százaléka.

Allergia

A gyermek - különösen a kisbaba - nem kicsinyített felnőtt, vagyis a füle, tüdeje, gyomra nem csupán kisebb, hanem egészen más, táplálására tehát nagy gondot kell fordítani. A tápszerek alapanyagául használt tehéntej- vagy szójafehérjére allergiás lehet a gyerek. Az allergiát az élet első hónapjaiban egyetlen kanál tápszer elfogyasztása is kiválthatja, mivel az újszülött szervezete még nem alkalmas az idegen fehérjék befogadására. Az allergia tünetei nem az első alkalommal jelentkeznek, hanem a második, harmadik „találkozáskor”. Gyakori tünet a kiütés, a hasmenés, puffadás, idült légúti betegség, asztma, ekcéma, állandó betegeskedés, valamint a testi fejlődés elmaradása a felszívódás zavara miatt. A tehéntej-allergiás gyermekek száma igen magas. A betegségből csak szigorúan betartott, legalább egy-két éves diétával lehet kigyógyulni, emellett a későbbi allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is nagyobb.

IQ-hatás?

Orvosi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a csecsemőkorukban anyatejjel táplált gyermekek intelligensebbek anyatejet nélkülöző társaiknál. Egy amerikai kutatócsoport a gyerekek intelligenciaszintjét, társadalmi beilleszkedési szokásait, valamint a különféle kihívásokra adott válaszreakcióit elemezte. A kutatók állítása szerint 5,3 ponttal volt magasabb az „anyatejes” gyerekek intelligenciahányadosa a „tápszeresekénél”. A vizsgálati eredmények összefüggnek azzal a ténnyel is, hogy a megfelelő tápanyagokon kívül a babáknak ugyanolyan mértékben szükségük van a stabil érzelmi háttérre is, pontosabban arra, hogy a kezdetektől fogva megfelelő kapcsolatuk alakuljon ki az édesanyjukkal - az anyaméhen belül, majd azon kívül is. A szoptatás köztudottan egy olyan meghitt, kedves közelséget képes teremteni anya és gyermeke között, amely elősegíti a kicsik megfelelő személyiségfejlődését, sőt fizikai gyarapodását is.

Tetemes költségek

A szoptatás támogatása komoly anyagi hasznot is hozhatna az országban. Évente több mint ötszázmillió forintot költ a társadalombiztosítás tápszerfinanszírozásra, kettőszázmilliót pedig az anyatejre különösen rászoruló újszülöttek gyűjtött anyatejjel való ellátására. Ugyanakkor az anyatej „előállítási költsége” minimális: kb. napi 500 kalória plusz táplálékbevitelt igényel.
Világszerte az a tapasztalat, hogy a csecsemőtáplálási cikkek kereskedelmi propagandája negatív hatással van a szoptatás elterjedésére és időtartamára. A tápszerek előállítása, porítása igen magas hőmérsékletet, így rengeteg elektromos energiát követel. A bébiételek csomagolása hulladékhegyeket termel. Az USA-ban egy év alatt felhasznált tápszeres dobozokból másfélszer körberakhatnánk az Egyenlítőt... A tápszeres tápláláshoz nélkülözhetetlen cumik és cumisüvegek pedig olyan anyagokból készülnek, amelyek egyáltalán nem, vagy csak hosszú évek alatt bomlanak le.
Az anyatejnek mind nagyobb propagandát kellene kapnia, és ez nem kizárólag az egészségügy feladata. Nyugaton az önszerveződő csoportok lényegesen nagyobb sikereket értek el a szoptatás népszerűsítésében, mint az egészségügyi szervek. Magyarországon az utóbbi években örvendetesen növekedett a szoptatott csecsemők aránya, ám sajnos a hat hónaposoknak mintegy fele már egyáltalán nem kap anyatejet. Az anyák 98 százaléka képes lenne elegendő tejet biztosítani gyermekének, csupán két százalékuknál fordul elő - örökletes rendellenességként -, hogy nem indul meg a tejelválasztás. Többnyire az édesanyák tájékozatlansága miatt alakul ki az a helyzet, hogy a szoptatás sokuknál sikertelen. Ebben az esetben hasznos lehet tanácsot kérni tapasztalt anyukáktól, valamint hazánkban is léteznek olyan civil szervezetek, amelyektől segítséget kaphatnak az érintettek. Ilyen például a Szoptatásért Magyar Egyesület (316-6762) vagy a La Leche Liga (214-3309) is.