Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Politikai műsor

Mind a kormányzati oldal, mind az ellenzék politikai játszmát emleget a csütörtökön sikertelenül végződött rádióelnök-választással kapcsolatban. Az ellenzék szerint diktatórikus lépés volt a kormánypárti elnökség részéről, hogy egyedül Kondor Katalin pályázatát terjesztették a kuratórium elé. Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke viszont úgy véli: a civil szervezetekből álló kuratórium pusztán politikai okokból nem szavazott bizalmat a jelöltnek.


Szadai Károly, a rádiókuratórium elnöke: „Egyetlen jelölt maradt”     Fotó: Somorjai

A tucatnyi pályázó közül kiválasztott egyetlen jelölt, Kondor Katalin, a Kossuth Rádió műsorigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök rendszeres szerda reggeli és ünnepi beszélgetőpartnere, a két szavazás egyikében sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.
„Számomra teljesen egyértelmű és világos volt, hogy nincs olyan szakmai érv, amely alapján ő ne volna megválasztható. Remekül felkészült, nem lehetett rajta fogást találni. Csodálkozom azon, hogy nem ő lett a rádió elnöke” - nyilatkozta lapunknak Szadai Károly, aki korábban Kövér László volt titkosszolgálati miniszter kabinetfőnökeként tevékenykedett, és sokak számára meglepetésként került a számára addig teljesen ismeretlen rádiós szakma közelébe. Szadai az Aktuális című műsorban azt is kijelentette, hogy - szerinte - a kurátorok a kormányt akarták megbüntetni döntésükkel, ám ténylegesen a Magyar Rádiót büntették meg, hiszen az intézmény bizonytalan ideig elnök nélkül marad.
Hajdu István jelenlegi elnök mandátuma július végén lejár, ennek ellenére a rádióelnöki pályázat kiírása az utolsó pillanatig váratott magára: a kiírás július 4-én jelent meg, a beadási határidőnek pedig július 18-át határozták meg. A felhívásra tizenegy érvényes pályázat érkezett. A jelentkezők körében volt többek között Rózsa Péter, a Kossuth Krónika volt szerkesztője, László József, a Magyar Rádió és az MTV volt alelnöke, Gálik Mihály újságíró-közgazdász, a Közgazdasági Egyetem tanára és Hajdu István, a leköszönő elnök is. A négy kormánypárti tagból álló csonka kuratórium elnöksége - amelynek a törvény szerint 4 ellenzéki taggal együtt elvileg 8 tagból kellene állnia - a pályázatok közül első menetben csak hármat talált alkalmasnak arra, hogy a 21 fős civil kuratórium elé terjessze. A szavazás napján azonban - szakmai indokokra hivatkozva - csupán egyetlen főt, Kondor Katalint hívtak be meghallgatásra, vagyis a kurátorok mindössze egy jelöltről dönthettek.
Hanti Vilmos kurátor, a Civil Fórum elnöke - a májusi antifasiszta tüntetés, valamint a Rádió előtti március 15-i tiltakozó megmozdulás szervezője - a Hetek kérdésére elmondta: véleménye szerint diktátumról kellett dönteni. Annak ellenére, hogy Szadai Károly az együttműködésről beszélt, figyelmen kívül hagyták, hogy nem mindenki támogatja Kondor Katalin elnökségét.
Bálint Attila kuratóriumi tag lapunk kérdésére szintén furcsállotta azt, hogy csak egyetlen jelöltről szavazhattak, és nézete szerint a civil szervezetek képviselőinek egy része szakmai alapon találta alkalmatlannak a jelöltet. Szerinte a pályázatok között színvonalasabbat is lehetett találni az elnökség által választottnál.
A sorsolás útján kiválasztott civil szervezetek képviselői szerdán kérték az elnökségtől, hogy Kondor mellett Hajdu Istvánt is jelölje az elnöki posztra, mert - mint Újhelyi István, az ifjúsági szervezeteket képviselő kurátor, ismert fiatal baloldali politikus elmondta - a „civilek” tényleges versenyt szerettek volna.
Az elnök nélkül maradt rádió kuratóriumi elnökségének 30 napon belül új pályázatot kell kiírnia a poszt betöltésére. Az új elnök megválasztásáig az intézmény vezetése Juhász Judit alelnök - az Antall-kormány egykori szóvivője - hatáskörébe tartozik majd.