Vissza a tartalomjegyzékhez

Szakonyi Dávid
Vándorúton

A strasbourgi nemzetközi bíróság nyilvántartásba vette annak a 47 magyar romának az ügyét, akik a napokban fordultak hozzájuk. Az érintettek cáfolják azon kormánypárti körökben forgó véleményt, hogy ellenzéki pártok állnának akciójuk mögött. A romák nem akarnak Magyarországon élni.

Egy csoport zámolyi és csóri roma - állításuk szerint - megelégelve az őket ért atrocitásokat hétfőn Strasbourgba utazott, és az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt panaszt tett a magyar állam ellen. Megpróbálnak menedékjogot kérni Franciaországban, ám ha ott nem sikerül letelepedniük, továbbmennek Kanadába.
Holmijaikkal bérelt buszra szálltak, így hagyták el Magyarországot. Ez a föld már többé nem az otthonuk, többen esküvel is megfogadták, nem jönnek vissza. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden hivatalosan megerősítette, hogy a romák panasza eljutott testületükhöz. Krasznai József, a romák szószólója, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a panaszt elküldték Brüsszelbe, az Európa Parlamenthez is. A szószóló szavai szerint az elmúlt három évben történt üldöztetéseik miatt fordultak a romák az európai bírósághoz. Mint mondta: „A kormány az égvilágon semmit nem tett azért, hogy ezeknek az embereknek újra fedél legyen a fejük felett, miután lakóhelyükön a polgármester önhatalmúlag ledózeroltatta lakásaikat, minden ingóságuk odalett, és rájuk gyújtották faházaikat.”
Elmondta továbbá, hogy miután ő leköltöztette a romákat saját házába Csórra, beverték az alsó szinteken az ablakokat, horogkereszteket rajzoltak a falra. Akkor elhatározták, hogyha senki nem foglalkozik ügyükkel, még mielőtt a csákvári fiatalok beváltják ígéretüket - akik Krasznai állítása szerint nagy erejű pokolgépeket gyártottak, hogy a zámolyi romákat felrobbantsák -, elhagyják az országot.
A hétfőn Strasbourgba érkezett romák egy ifjúsági szállodában szálltak meg, ennek költségeit a helyi önkormányzat fedezi. Bár elsőnek a franciaországi letelepedés szerepel a tervükben, többen Kanadát jelölték meg elvándorlásuk végállomásának.
A mintegy ötvenfős csoport - köztük 27 gyermek - 130 millió forint kárpótlást követel a magyar államtól az elmúlt három év hányattatásai ellentételezéseként. A Reuters hírügynökség a zámolyi romák strasbourgi panaszáról szóló jelentésében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tavaly októberben bírálta Magyarországot, amiért keveset tesz a cigány kisebbséget érő hátrányos megkülönböztetések felszámolásáért.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Heteknek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a zámolyiak három éve dokumentáltan újfasiszta megnyilvánulások áldozatai, sorozatosan érték őket olyan diszkriminatív esetek, melyek alapjában veszélyeztették egzisztenciájukat. A polgárjogi elnök szerint a csoport távozása a magyar demokrácia egyik kudarca. Mint mondta: „Nem történt fellépés a folyamat ellen, az etnikai hivatal sem tett semmit az ügy kapcsán.” Magát megnevezni nem kívánó zámolyi hivatalos személy szerint az elköltözöttek „munkakerülő társaság, azt várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, meg nem fognának egy kapát, vagy egy talicska szarvát”. Elmondta továbbá, hogy az elköltözöttek a 130 milliós követelés mellett a zámolyi önkormányzattól külön 18 milliós kártérítést is követelnek.


Hétköznapi rasszizmus

„Nem érte hátrányos megkülönböztetés Krasznaiékat” - közölte Csete Dezső, Csór polgármestere. Azt állítja, hogy a helyi romák közül csak négy-öt fő távozott. Ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy a lakosság is, és személy szerint ő maga is örül a kivonulásnak, mert az eltávozottak életvitele irritálta a környezetüket. „Krasznai János, aki szintén a szóban forgó roma család tagja, harminc éve dolgozik az inotai erőműben. Normális életet él, mint bármelyikünk, első osztályú ember. Nem is marad kint a többiekkel” - mesélte Csete. Kérdésünkre, hogy miért nyilatkozta a sajtónak azt, hogy örülne, ha a város többi cigánya is elhagyná az országot, így válaszolt: „Tud nekem mondani olyan polgármestert, aki ne örülne, ha cigánymentes lenne a faluja?” (Sic!)