Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Csituló hullámok

Úgy tűnik, pozitív eredménnyel zárult az a vita, mely során szabaddemokrata politikusok fejtették ki egymástól meglehetősen eltérő véleményüket egy budapesti kilakoltatással kapcsolatban, s amely vita elmérgesedése akár a párt „öncsonkításához”, néhány alapító „atya” távozásához is vezethetett volna. Mindennél azonban még fontosabb az, hogy a korábban kilakoltatásra „ítélt” családok helyzete is megoldódni látszik.

Eörsi István SZDSZ-es politikus és közíró a zuglói kilakoltatandó családok védelmére kelve írt publicisztikát egy napilapban. Ebben a családok emberi jogaira hivatkozva sorakoztat fel érveket. Koromzay Mária helyi szabaddemokrata alpolgármester nyilatkozatából is idéz: „Érvrendszerük, hogy szociális meg emberi jogaik vannak, nem áll meg, hiszen viselkedésükkel az összes körülöttük élő ember hasonló jogait veszik semmibe.” Erre Eörsi így reagált: „Kibújt a szög a zsákból. Nincsenek szociális meg emberi jogaik. Kedves pártom, egy eszdéeszes funkcionárius mondja ezt. Ha nincsenek szociális meg emberi jogaik, akkor nem kellene-e koncentrációs táborba csukni őket? Kedves pártom, nem ez következik-e Koromzay nevű tisztségviselőnk nagy empátiára valló megállapításából?”
Eörsi levelére másnap Ungár Klára és Molnár István szintén SZDSZ-es politikusok válaszírást jelentettek meg ugyanabban a napilapban. Ebben az önkormányzati tulajdon védelmét hangsúlyozzák a lakásfoglalók emberi jogaival szembeállítva: „…miért gondolja (Eörsi), hogy a hetedik kerületben a választópolgárok által demokratikusan megválasztott önkormányzati képviselőknek nem dolga a törvények betartása és az önkormányzati vagyon védelme? Persze lehet, hogy csak a műemlékeket nem kell védeni. (…) Tudod, Pista, azok mennek politikusnak, akik napi gyakorlatra akarják az értékrendjüknek megfelelő elképzeléseket váltani. Ugye nem haragszol meg, ha azt mondjuk, hogy hablatyolni a legkönnyebb, még a hülye is tud. Bár el kell ismernünk, Te szórakoztatóbban csinálod, mint a miépesek…”
A következő SZDSZ-es hozzászóló Tamás Gáspár Miklós volt, aki Ungárékkal szemben Eörsi pártjára áll, Ungárék cikkét fideszesnek minősíti. „Lehet, hogy Eörsi kicsit túlzott, mikor miépes illatot orrontott a liberális kerületi alpolgármester nyilatkozatában. De az, hogy Ungár Klára és kollégája fideszes cikket írt, fideszes eszmékkel és fideszes iránnyal, az hétszentség. Én nem várok el a párttól olyasmit, hogy a Munka Törvénykönyve gyalázatos módosítása ellen tiltakozzék. Majd megteszik mások, akiknek fontos: jelentős szervezetek, magányos írástudók. De az ügy, amelybe itt Ungár Kláráék beletipornak, az még közös ügynek tetszett. Jó volt tudni, hogy a gyöngék védelmében azért többnyire mégis lehetett bízni az SZDSZ-ben” - írja a filozófus.
„Az írásommal nem vitát akartam indítani, teljesen más volt a célom. Kétségbeesésemben ragadtam tollat, hiszen az utolsó pillanatok voltak, mielőtt a családok nyilatkoztak volna, hogy hajlandók-e beletörődni a család kettészakításába, vagy valamennyien utcára kerülnek” - nyilatkozta a Heteknek Eörsi István, aki semmilyen sürgető okot nem látott a kiköltöztetésre, hiszen a ház, amelyben a családok laktak, nem volt már kiadható állapotban. Ugyanakkor le sem bonthatták, mert műemlék minőségben áll. „Ezt én embertelennek tartottam. Elismerem, hogy egyoldalúan ragadtam meg a témát, ám cikkemre Ungáréktól mélyfideszes választ kaptam. Ha valaki még reagál az esetre publikációban, és ellenvetésem lesz azzal szemben, akkor természetesen fogok rá válaszolni” - fejtette ki Eörsi. Hozzátette, úgy érzi, sikerült pozitív eredménnyel zárni a vitát, hiszen a családok problémája legalább átmenetileg megoldódott. „Családokat nem lehet szétszedni, nem lehet csak úgy az utcára tenni, minden más érveléssel szemben ennek magától értetődővé kell válnia” - tette hozzá a publicista.
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy a felreppent híresztelésekkel ellentétben semmiféle kiválásról nem esett szó a pártban. „Kemény vita volt, de semmi több. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a családok sorsa rendeződött” - mondta a Heteknek.