Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 30. szám, 2000. július 22

Belpolitika

Munkatársunktól
Higiéniával a halál ellen

Az elmúlt napok kórházi járványokat bemutató hírei ellenére a szakemberek szerint nincs semmi újdonság: e területen a helyzet már tavaly is, tavaly előtt is ilyen súlyos volt. Bár a kórházi fertőzések teljesen nem küszöbölhetők ki, lehetne javítani a szomorú statisztikákon. Ehhez két dolog kellene: szervezés és pénz.


Uzoni Eszter
Elfüstölt évek

Magyarországon terjed leggyorsabban a dohányzás a fiatalkorúak körében - derül ki az Unicef A nemzetek haladása című - közelmúltban nyilvánosságra hozott - jelentéséből. Magyarországon az egy főre jutó cigarettafogyasztás tíz év alatt 25 százalékkal nőtt, minden harmadik 20 év alatti fiatal dohányzik. Az elmúlt öt évben 19-ről 29 százalékra emelkedett azon tizenöt éves fiúk aránya, akik napi rendszerességgel dohányoznak. Az azonos korú lányok körében 13-ról 20 százalékra nőtt a rendszeresen füstölők aránya. Nem vigasz, de elgondolkodtató, hogy a dohányosok száma Amerikában 22 százalékkal csökkent. Az USA-ban ugyanis társadalmilag már nem elfogadott a dohányzás, a pályaválasztást is hátrányosan befolyásolja.


Földvári Katalin
Vészhelyzet

Az egészségügyben baj van - ez nem újdonság. Hivatalosan azonban senki nem tehet róla, így aztán érte sem. Az OEP nem mérlegelhet, „mérlegeljen az, aki kitalálta”, mondta a sajtóreferensük, és inkább arról sem tudott, hogy „en bloc” mennyi pénz folyik a társadalombiztosításon keresztül az egészségügyhöz. Így persze azt sem tudtuk meg, hogy ez az összeg idén több vagy kevesebb volt-e, mint például tavaly.


Szakonyi Dávid
Kőkemény Deutsch

Kié Csillebérc? A kérdésre a választ egyelőre nem tudni, ugyanis a híres tábor ügye hosszas huzavona után kerül a bíróság elé. Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) azt állítja ugyanis, hogy állami tulajdon, ám a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) a földhivatal és az Állami Számvevőszék döntésére hivatkozva sajátjának tudja az intézményt.


Munkatársunktól
Olajügy: titkos háttéremberek

A titkosszolgálati miniszterhez fordult az olajbizottság egyik tagja, mert nemzetbiztonsági szolgálatot is érintő kérdés merült fel az olajügyben - értesült a Hetek. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint „messzemenő” következtetésekre adhatna okot, ha kiderülne: Nógrádi mögött leszerelt vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak.


M. Kozma Napsugár
Kétpólusú lenne a magyar politika

Orbán Viktor szokásos szerdai rádiós interjújában azt állította, hogy mára kétpólusúvá vált a magyar politikai élet. Lapunknak nyilatkozó politológusok ugyanakkor árnyaltabban látják a helyzetet: úgy vélik, hogy a magyar társadalom sokszínű, és a kétpólusúvá válás nem válna hazánk hasznára.


Életmód

Hetek-összeállítás
Otthon ülnek a turisták

Az angol The Sun című bulvárlap szerint a britek nyugodtan otthon hagyhatják az „Én előbb voltam a parton a németeknél” feliratú törülközőjüket: az idén még a délig alvók is minden nehézség nélkül találhatnak helyet maguknak a strandokon.


Pálfy Gyula
Párhuzamos reggelek

Mert mi is a tévé tulajdonképpen? Időnk rablója, gyermekünk villanypásztora, szemétkapu, amelyen minden szenny gátlás és köszönés nélkül jönne be…, avagy a tudás fekete kockája, teli hasznos információkkal; művel és meghatódni tanít, s csak mértéken felül árt, akár a kellő vitamin és a nyomelem?


Szikora Márton
Magabiztos félinformációk

Amennyiben hinni lehet a statisztikai mutatóknak, úgy a legtöbb amerikainak határozott véleménye van a főbb keresztény hitelvekről. George Barna magyar származású amerikai szociológus a közelmúltban végzett felmérésével az átlag amerikai bibliaismeretét kívánta számszerűsíteni. Elmondható, hogy a megkérdezettek többsége általánosságban egyetért a Bibliával, ám bizonyos kulcsfontosságú bibliai doktrínákat illetően a válaszoló felnőtteknek csak egy töredéke van tisztában a Könyvek Könyve tanításainak tartalmával. A kaliforniai székhelyű prominens piackutató cég, a Barna Research Group tanulmánya szerint az amerikaiak 85 százalékának életében fontos szerepet játszik a vallásos hit.


Fókusz

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Constantinescu kifarolt

Emil Constantinescu csaknem négyéves elnöksége alatt képtelen volt olyan politikai fordulatot provokálni, mint amit az elnökjelöltségért való lemondásával okozott. Ez a megállapítás nemcsak a mostani, egyelőre szinte áttekinthetetlen politikai helyzetet jellemzi, de sajnos öszszefoglalója annak a kudarchalmaznak is, amelyet Constantinescu most egyetlen gesztussal hagy maga mögött.


Hetek-összeállítás
A botlás köve

Jasszer Arafat nem térhet haza Jeruzsálem nélkül - jelentette ki Zijjad abu-Zijjad palesztin miniszter az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában. Ehud Ba-rakot ugyanakkor az izraeli ellenzék figyelmeztette: minden olyan kompromiszszum, amely Jeruzsálem feladását jelentené, kormányának azonnali bukásához vezetne. A két küldöttség - bár előzőleg bejelentették a tárgyalások megszakítását és a hazautazást - egyelőre tovább tárgyal Camp Davidben.


Csereklyei Márta
Big Brother Show

„Az idei nyár mérföldkövet jelentő televíziós eseménye a CBS tévétársaság Big Brother című műsora. Amerika Önt is meghívja, hogy kísérje figyelemmel tíz, egymásnak teljesen idegen személy mindennapjait, akik három hónapon keresztül napi 24 órában állandó megfigyelés alatt élnek együtt. A győztes jutalma: 500 ezer dollár és élethossziglan tartó népszerűség.” Így hangzik a „kukkoló-műsorok” kategóriájába tartozó legújabb televíziós őrület, a Big Brother amerikai beharangozó reklámszövege.


Gazdaság

Kaszab István
Hitelújdonság

Nem újdonság ugyan a Raiffeisen Bank személyi kölcsön lakossági szolgáltatása, azért mégis érdemes figyelmet szentelni a hitelkonstrukciónak, mert augusztus 31-ig 3 százalékos kamatkedvezménnyel vehető igénybe.


Drágul a gépkocsik fenntartása
Tovább a cikkhez >>>

Örökös fizess többet
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Lakjunk jól

Július elsejétől fontos változások léptek érvénybe a kiegészítő kamattámogatású lakáshitelekkel kapcsolatban. Megszűnt az életkori korlátozás, nem kell eladni a meglévő lakást, és nincs megszabva a gyermekek száma. Lényeges változás az igénybe vehető kölcsön összege, amely az eddigi 8 millió forintról 10 millióra emelkedett.


Acsai Anikó
Erősödő blue chipek

Bár a vállalati eredmények a várakozásoknál jobbnak bizonyultak, a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adatok az amerikai tőzsdeindexekben mérsékelt, 0,7-1 százalékos csökkenést eredményeztek az elmúlt héten. Európában, a német piacot kivéve, amely 4 százalékkal került magasabbra, stagnáltak az árfolyamok. A BUX hetek óta tartó lecsúszása megfordult, 8544 pontos záróára 4,85 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.


G8 találkozó Okinawán
Tovább a cikkhez >>>

Bor Gabriella
Év végén 10 ezer pontot is elérhet a BUX

Az év elejét jellemző túláradó optimizmus tavaszra eltűnt a nemzetközi részvénypiacokról, s ez nyomot hagyott a BUX index teljesítményén is. Míg május végén-június elején a BUX stabilan 9 ezer pont felett tartózkodott, addig július első felére 8 ezer pont közelébe süllyedt a részvények átlagos mozgását reprezentáló mutató. Nem kizárt azonban, hogy az év végére a BUX újra eléri vagy meg is haladja a 10 ezer pontot.


Szikora Réka
Maffia az értékpapírpiacon

Az USA történetének legnagyobb értékpapírcsalását leplezte le június 14-én az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), vád alá helyezve mintegy 120 személyt. Az értékpapírcsalás az amerikai konjunktúrában manapság rendkívül népszerű iparágnak számít a maffia körében, mert jelentős profittal kecsegtet, ugyanakkor kevesebb vér tapad hozzá, mint a kábítószerhez, a prostitúcióhoz vagy a zsaroláshoz. Az FBI szerint, amennyiben az iparágat nem sikerül hamarosan megfékezni, az komoly károkat jelenthet a befektetőknek, és megrendítheti az eddig stabilnak tartott amerikai pénzügyi piacokat is.


Háttér

Szobota Zoltán
Nem elég a bajuk

A 11 éves Kocsis Franciskát május 4-én gyilkolta meg két iskolatársa: egy 13 éves kisfiú és egy 14 éves kislány. Mindhárman a budapesti Nyitott Világ Fejlesztő és Felzárkóztató Általános Iskola tanulói voltak, ahonnan a tragédia napján rövid erdei sétára invitálták barátnőjüket, majd miután összekötözték és betömték a száját, brutális kegyetlenséggel végeztek vele. Az előre eltervezett módon végrehajtott „kivégzés” rövid időre ismét a szülők és a társadalom felelősségére irányította a figyelmet. A gyilkosság óta eltelt idő azonban az áldozatvédelem megoldatlan problémájára is rávilágít.


Ha elszakad a cérna


Sebestyén István, Szobota Zoltán
Úgy volt, hogy megyünk Írországba


Szakonyi Dávid
Feketeleves

Anna nem éppen divatos lány. Szemüveges, és nem is túl karcsú. Nem hord feszes ruhákat, nem festi a haját, de még az arcát sem. Pénz kell neki, mert tanulni akar. Sok fiatal vállal munkát a vakáció idején. Anna, ha el akarja kezdeni a következő tanévet a főiskolán, akkor ötvenezret legalább össze kell szednie a nyár végére, mivel szülei csak keveset tudnak hozzáadni. Utána majd igyekszik, és jó ösztöndíjat kap. Megérdemli a jó sorsot, hiszen céltudatosan és lelkiismeretesen, következetesen harcol érte. Csak azért mondom, hogy harcol, mert a nyári munka nem leányálom.


Munkatársainktól
Kész átverés

Sok óvatlan fiatal, aki nyári munkát vállal, keserű tapasztalattal zárja a vakációt. A munkaszerződés megkötésével munkába álló fiatalok helyzete se nem rosszabb, se nem jobb, mint a felnőtt munkavállalóké. A szerződés persze nem jelent teljes körű biztonságot, ráadásul a diákbérek nem mindig arányosak az elvégzett munkával.


Hit és értékek

Ruff Tibor pünkösdi-karizmatikus teológus
Potter-mánia és elragadtatás II.


Gál Péter római katolikus teológus
Potter-mánia és elragadtatás I.


Interjú

Morvay Péter
Az unió motorja maradunk


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Kína is megelőzte Magyarországot

„A kínai hatóságok engedélyezték számunkra a műholdas közvetítést” - tájékoztatta lapunkat a világ legnagyobb keresztény televíziós hálózatának tartott amerikai Trinity Broadcasting Network (TBN) szóvivője, J. May, aki elmondta: az elmúlt években kezdeményezték több kelet-európai országban - köztük Magyarországon is - hasonló adások megindítását, ám a hatóságok több esetben elzárkóztak a független keresztény műsorszórás engedélyezésétől. „Az Európai Unió tiltja a szólásszabadság, közte a vallási vélemények szabad közlésének korlátozását, így a magyar kormány sem folytathatja sokáig a diszkriminatív magatartását e területen” - hívta fel a figyelmet a TBN szóvivője.


Vagyim Arisztov
Sértett milliárdos Putyin ellen

Borisz Berezovszkij, a leggazdagabbnak tartott orosz üzletember lemondott képviselői tisztségéről. „Nem tudok minden nap részt venni ebben a színdarabban, nem tetszik a rendezés” - jelentette be az oligarcha, utalva ezzel a Kreml és a Putyin elnök bábjává alázott duma működésére.


Eperjesi Ildikó
Visszavágnának az űrpajzsért

Vlagyimir Putyin orosz és Csiang Cö-min kínai elnök megfenyegette az Egyesült Államokat: közösen vágnak vissza az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése esetén. A világ hét legfejlettebb ipari országa és Oroszország vezetőjének okinawai csúcstalálkozóján Putyinnak ugyan-akkor nehéz lesz leszerelnie a csecsenföldi konfliktus miatt Oroszországot érő kritikákat, illetve elérnie a tetemes orosz államadósság átütemezését.


Benke László
A Vatikán bérelt fel

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy miután az olasz köztársasági elnök kegyelmet hirdetett a pápa elleni 1981-es merénylet elkövetőjének, Ali Agcának, a zavaros ügy végre nyugvópontra jut. Egy hónappal azután, hogy a katolikus egyházfő közbenjárására Agcát kiengedték az olasz börtönből, a török merénylő a sajtóhoz eljuttatott levelében támadásba lendült a Vatikán ellen, azt állítva, hogy az egyházi hierarchia magas szintjéről használták fel őt a pápa elleni támadásra.


Hetek-összeállítás
Megszöktették a hercegnőt

Illegális határátlépés miatt kell valószínűleg bíróság elé állnia annak a bahreini hercegnőnek, akit egy amerikai tengerésztiszt még tavaly szöktetett meg az arab országból. Az ifjú pár hölgy tagja a család haragja miatt fél visszatérni hazájába, az Egyesült Államokban viszont egyelőre nem kap letelepedési engedélyt.


Márer György, New York
Hogyan szitkozódott Hillary

Két érdekes cikk látott napvilágot egy héttel ezelőtt a New York Post, illetve a New York Daily News hasábjain. Mindkettő egy könyv közeli megjelenését harangozta be, amelynek írója Jerry Oppenheimer, a címe pedig Bill és Hillary Clinton bonyolult házasságára utal. A szerző azt állítja: Hillary Rodham 1974-ben, a vereséggel végződött képviselő-választás estéjén „zsidó fattyúnak” nevezte Bill Clinton akkori kampányának vezetőjét, sőt a sértést még egy nyomdafestéket nem tűrő jelzővel is tetézte.


Sport

Hortobágyi Péter
A futamnak vége, de ki a győztes

A múlt hétvégén újabb kettős McLaren-győzelem született. A dobogó tetejére ezúttal Mika Häkkinen állhatott csapattársa, Coulthard, valamint a ferraris Barrichello társaságában. A három fennmaradó pontszerző helyet Villeneuve, Button és Salo szerezte meg, mindannyian egy kört kapva. A finn győzelmével cáfolta azt a híresztelést, mely szerint a skót az első számú pilóta a McLarennél, egyúttal felzárkózott Schumacher és Coulthard mögé a pontversenyben. A sikerrel a McLaren is a Ferrari elé került, azonban az eredmény még nem hivatalos, mert a versenyt követő technikai szemlén Mika autóján nem találták az egyik elektronikus központ plombáját. Az ügyet vizsgálják, döntés még nem született.


Mondovics L. Gábor
Uborkaszezon, vagy látunk is valamit
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Real Barca-mérkőzés a sztárokért

Az új szezonhoz közeledve az európai élgárdák továbbra is komoly befektetésekkel erősítik a játékoskereteiket.


Szabadidő

Parti parti
Tovább a cikkhez >>>

Kárpáti György
Brókerarcok

A tőzsde, a (sok) pénz világa kívülállók számára, bonyolult, titokzatos dolog. A brókerek közössége zárt, nem véletlenül. Naponta milliárdok futnak keresztül egyetlen kézen, a felelősség különlegesen nagy, a nyomás állandó. Csakúgy mint a kísértés. Pillanatok alatt hatalmasat fordulhat a világ: elég egy jó vagy rossz döntés, és milliomossá válhat vagy elszegényedhet az ember a másodperc törtrésze alatt. A legtöbbek tudatában - nem véletlenül - a tőzsdézésről még egy szó ugrik be: a korrupció. A téma kelendő árucikk Hollywoodban, nem egy zseniális alkotás készült a közelmúltban, elég ha csak Oliver Stone filmjére gondolunk (Tőzsdecápák - Wall Street). A mozi gerinctelen brókerének Gordon Gekkónak eljátszásáért Michael Douglas anno még az Oscar-díjat is bezsebelhette.


Munkatársunktól
Esőerdő a város szélén

Kár lenne kihagyni. Farkasdi Károly Svédországban élő magyar üzletember már bebizonyította, hogy érti a dolgát. Ő és két fia hozták létre Svédországban Európa első Tropicarium és Oceanáriumát. A svédországi magyar nagykövet közbenjárására sikerült elérni, hogy Európa második hasonló intézményét Budapesten építsék fel. Így a Farkasdi család és a Campona Bevásárlóközpont közel egymilliárd forint értékben alakították ki a tengert és trópusi esőerdőt idéző különleges világot, benne több mint 1000 trópusi és vízi növényfajjal és 400 állatfajjal, amelyeket 25 szakember - biológus, állatorvos stb. - felügyel.


Budapesten járt a Lord of the Dance
Tovább a cikkhez >>>

Színes

DUMA PLÁZA

Kétféle kosz van: a sötét típusú, ami a világos tárgyakhoz tapad, és a világos típusú, ami a sötét tárgyakhoz.    (W. Slick)


Színvakok szigete
Tovább a cikkhez >>>

Aludjon rá egyet
Tovább a cikkhez >>>

Koldusból királyfi
Tovább a cikkhez >>>

PC éjjel-nappal
Tovább a cikkhez >>>

Párizs sztárjai
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Hack Péter
Ki ítélhet az élet felett

A keresztényeket az Apostolok cselekedetei könyvének leírása szerint először Antiokhiában nevezték keresztényeknek (az eredeti szöveg pontos fordítása szerint: krisztusiaknak), mivel Jézus Krisztus tanítványainak tekintik magukat. Arra tanítják az embereket, hogy „megtartsák mindazt”, amit Jézus parancsolt nekik (Máté evangéliuma 28. rész 20. vers). A Krisztusba vetett hitből fakad a Bibliának (az Ó- és Újszövetség írásainak) abszolút tekintélyként való elfogadása. Ezek az írások Isten akaratának (parancsolatainak) elfogadói és megcselekedői számára színes, örömteli, sikeres, boldog életet ígérnek (Mózes 5. könyve 28. rész). A Szentírás olyan Istent mutat be, aki hatalmas arra, hogy ránk árassza minden kegyelmét, hogy „mindenben, mindenkor elégségetek lévén, minden jótéteményre bőségben legyetek” (Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írott 2. levele 9. rész 8. vers).


Marosvölgyi András
Kóser szex


Kertész Ákos
Beavatkozás Isten terveibe

Régen gondolok rá, hogy írni kellene az abortuszról, és éppen a Hetekbe. De hát miért? Miért képzelem, hogy egy keresztény (pontosítsunk: Krisztus-hívő) szemléletű lap olvasóival kell megvitatnom a kérdést nekem, materialistának, aki bizonyos körülmények között igenis helyeslem a művi terhességmegszakítás nagyfokú liberalizálását. Normális gondolat ez? Azt hiszem - Magyarországon - igen.