Vissza a tartalomjegyzékhez


Színvakok szigete

Egy apró csendes-óceáni szigeten a tudósok olyan hibás gént mutattak ki, amely sok ott lakónál teljes színvakságot okoz. Mint az AP hírügynökség jelentette, Oliver Sacks neurológus írta le először a jelenséget A színvakok szigete című könyvében, amely 1997-ben jelent meg. Az érintett szigetlakók úgy látják a világot, mintha azt fekete-fehér tévékészüléken néznék. A szóban forgó hibás gént 30 évig tartó kutatómunka eredményeképpen sikerült felfedezni. Ezzel még nem találták meg a gyógymódot, a hibás gén azonosítása azonban ezt is elősegítheti. A rendes látással rendelkező szigetlakók esetében meg lehet majd állapítani, hogy hordozzák-e azt a hibás gént, amely fokozhatja a színvakság kockázatát gyermekeik esetében. Ez a rendellenesség csak olyanoknál alakul ki, akik mindkét szülőjüktől öröklik a hibás gént.
Pingelap a neve a vizsgált szigetnek, amely a Mikronéziai Szövetségi Államok része. A háromezer szigetlakó közül körülbelül minden huszadik teljesen színvak. A világon általában minden ötvenezredik ember szenved ebben a betegségben. A hibás gént sikerült visszavezetni egy olyan férfira, aki huszadmagával élte túl azt a tájfunt, amely 1775-ben pusztított Pingelap szigetén, és így az újra felszaporodó lakosság egyik őse volt.
A szigetlakók színvaksága különbözik attól a viszonylag általános jelenségtől, amikor az emberek bizonyos színeket nem tudnak elhatárolni, az érintett lakók ezen a szigeten ugyanis egyáltalán nem látnak színeket. Az ottani színvakságban szenvedőknek nincs meg az olvasáshoz szükséges látásélességük, és a szemüket „elnyomja” a napfény, ami különösen súlyos problémát okoz a trópusokon. Ezek az emberek egész nap a kunyhójukban tartózkodnak, egyszerűen nem látnak semmit, ha kimennek a napfényre. Olvasási nehézségeik akadályozzák az iskolai tanulásukat, és a többiek eléggé kiközösítik őket - állapították meg a Nature Genetics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Az említett hibás gén felfedezését izgalmas tudományos sikernek minősítette Maureen Neitz, aki a színvakság genetikájának szakértője Wisconsin állam orvosi egyetemén. (Vianovo)