Vissza a tartalomjegyzékhez


Budapesten járt a Lord of the Dance

Egy kis történelmi háttér, hogy valójában kiket látott vendégül 19-én a Népstadion, láthatóan teltházas nézőtér előtt. Az 1996. július 2-án, a dublini The Pointban megtartott nyitóelőadás óta tart a Lord of the Dance világsikere. Az együttes alapításának az ötlete Michael Flatley-től származik. Igazából 1994-ben Michael Flatley és Jean Butler óriási sikert arattak az Eurovíziós dalfesztiválon előadott 7 perces számukkal, amelyet 300 millióan láttak világszerte. Ekkor született meg egy későbbi show gondolata. Ez lett az azóta világhírű Riverdance, amely azóta videón, CD-n is megjelent. A nagy népszerűség miatt ma már három csoport járja a világot a teljes show-val, és egy fiatal táncosokból álló csapat, mely részleteket ad elő, mintegy reklámként. Belőlük vált ki 1995-ben Flatley, aki ekkor már egy új ötleten gondolkozott, és nyolc hét múlva már kész volt a Lord of the Dance. Az előadás, mint elődje is, gyorsan sikert aratott. Az elmúlt két évben Michael Flatley száznál is több városban több mint háromszáz alkalommal adta elő a Lord of the Dance című műsort. Flatley minden előadáson szabadon tart egy széket néhai nagymamája, Annie számára, aki a legnagyobb inspirációt jelentette számára, s az első tánclépésekre is ő tanította meg. A chicagói ír, aki lábát 40 millió dollárra biztosította, saját bevallása szerint a turnék ideje alatt kizárólag ásványvizet és nyers véres húst fogyaszt reggelire.
A darab egy kelta mítoszt dolgozott fel. A történet lényege, hogy a Tánc Ura legyőzi a Sötét Lovagot, és ezek után elnyeri egy egyszerű ír leány, Saoirse szívét. A kelta mítoszvilág öszszes főszereplője táncba kezd. Az előadás kezdetén a Kis Szellem (Little Spirit) furulyaszóval és mágikus porral ébreszti a hosszú álomból az ír lányokat. Körülöttük hosszú köpenyben druidák állnak fáklyával a kezükben. Az ébredés után mindannyian táncba kezdenek, megjelenik a Lord is, jobb arcán 3 kék csíkkal. A jelenet végén a Little Spirit aranyport hint a Lordra, mire az eltűnik a füstfelhőben. A következő jelenetben Erin, az ír istennő hosszú sötétzöld köpenyben, fején csuklyával énekli a Suil a Ruin című - ír nemzeti - dalt. Romantika és mítosz. Michael Flatley-t olyan személynek tartják, aki képes a közönséget rövid idő alatt a realitásból átvinni egy másik világba. Igazából egy szellemi utazásra viszi közönségét, amibe általában tíz perc alatt mindenkit bekapcsol, és a fergeteges elemekkel tarkított darab végéig ott is tart. Ezt tette most is.
Magyarországon az említett együttesek hatására a cikk írásának idején több mint tíz helyen tartanak ír stepptanfolyamokat. Van olyan tanfolyam, az ELTé-n, ahol már most kilenc csoport indul egyszerre, s a nagy érdeklődés miatt még mindig nem tudták lezárni a létszámot. A Fleet of Flames táncegyüttes videója minden idők legkelendőbb kazettája lett az elmúlt években az USá-ban. (mlg)