Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Uborkaszezon, vagy látunk is valamit

Nemrég hagytuk magunk mögött a foci Eb-t. Lehet, nagyobb szünetet kellett volna hagyni az Euro2000 és a magyar nemzeti bajnokság nyitánya között. De lehet, hogy a jó foci láttán a magyar drukkolókba is visszatért a remény, és lendületből kimennek megnézni, mi is történik idén. Új bajnoki idény lesz a 2000-2001-es, egy profinak nevezett korszak után újra csak nemzeti lesz, de teljesen új a lebonyolítás rendszere. Az NB I küzdelmeinek alapszakasza két nyolcas csoportban július 22-étől október 28-áig tart. Az A és a B csoport első hat helyezettje alkotja az NB I 12-es mezőnyét, és küzd majd egymással a bajnoki címért. Az új lebonyolítási rendszer valószínűleg növeli a játék izgalmát. A nagyobb csapatok felkészülése és játékosállománya egyaránt a reményt növeli, idén minden megfordulhat, és sokkal színesebb lesz a menetelés a bajnoki cím elnyeréséért. A tavalyi bajnok Dunaferr, az MTK, a Vasas és a Ferencváros is láthatóan erősödött, biztosan érezni fogjuk a váltást a látványban és a színvonalban is.
A csapatok nevezése csak biztos anyagi háttérrel volt elfogadható, komoly feltételeknek kellett eleget tenni. Nem véletlenül: a múlt évben az élvonalban érdekelt gazdasági társaságok kiadása 3,957 milliárd forint volt, míg bevételként 3,495 milliárd forintot könyvelhettek el, eközben a csapatok saját vagyona 258 millió forintra zsugorodott. Nem a mi feladatunk megtudni, hova tűnt el a pénz, de a színvonalon igazán nem látszottak a befektetett milliárdok. Az idei szigorítások talán már látszani fognak, remélhetőleg a szurkolók számára is.
A játékvezetők is - a játékosokhoz hasonlóan - edzőtáborral készültek a nyitányra. A Sopronban tartott eseményt Puhl Sándor vezette, akit most választottak meg a Játékvezetői Bizottság vezetőjének. Ezért mint aktív játékvezető az első fordulóban fog búcsúzni pályafutásának 225. élvonalbeli mérkőzésén, a Ferencváros-Haladás találkozón.
A játékvezetésben is lesznek újdonságok. Idén már sokkal szigorúbban fogják elbírálni a trágár és rasszista bekiabálásokat. Ilyenek hallatán a játékvezető leállítja majd a mérkőzést, és háromperces jelképes félbeszakítással figyelmezteti a nézőket, ha pedig a sportszerűtlen szurkolói magatartás nem szűnik, akkor le is fújja a mérkőzést, amelynek a végeredményéről később döntenek. A segítő játékvezetőknek is nagyobb lesz a döntési körük. A partjelzők gyakrabban fognak olyan esetekben döntést hozni, amelyeket a játékvezetők nem láttak.
Sok változás és nagy várakozás. A televíziós közvetítések is a sportágra irányítják majd a figyelmet: szinte minden adott egy jó idényhez.