Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Real Barca-mérkőzés a sztárokért

Az új szezonhoz közeledve az európai élgárdák továbbra is komoly befektetésekkel erősítik a játékoskereteiket.


A szerződéskötés utáni első öröm. Paul Gascoigne az Everton mezében      Fotó: Reuters

Hetek óta a figyelem középpontjában van egy esetleges Real Madrid-Luis Figo kontaktus. Florentio Perez, a „királyi” csapat frissen megválasztott presidentéje kijelentette: „Gyökeres változtatásokra lesz szükség. Félre kell söpörni mindent, ami az elmúlt öt évben Sanz nevéhez fűződött.” Az előző időszakban uralkodó Lorenzo Sanz 242,2 millió dolláros tartozást hagyott hátra utódjának. „Hiába nyertük meg az utóbbi három évben kétszer is a Bajnokok Ligáját, nem a miénk a világ legjobb csapata” - nyilatkozta Perez, aki az ország legnagyobb építési cégének tulajdonosa. A futballszakosztály függetlenítése mellett új stadiont és Luis Figót ígérte a szurkolóknak. A kijelentés komolyságát emelendően megígérte, hogy visszafizetik a 70 ezer bérlet árát, amennyiben a portugál klasszis mégsem igazolna Madridba. Az átigazolást sokáig tagadó Figo kellemetlen epizódnak minősítette a bejelentést. Kedden Perez hírül adta: „Figo alá fogja írni a szerződését a Reálhoz. Sőt, szerdán mint a csapat új sztárját mutatom be a médiumoknak.” Az AS című lapnak a következőképpen fogalmazott: „Megtiltottam neki, hogy bármit is nyilatkozzon, de a szerdai sajtótájékoztatón már ő is mindenről szólhat.” Szólt is, elmondta, hogy valóban előszerződést írt alá Perezzel, de - mint állítja - meggondolhatja magát. Ügyében a döntés a vasárnapi Barcelona-elnökválasztás után várható. A jelenlegi szerződésében ugyanis szerepel egy kitétel, hogy elmehet, ha valaki 58 millió dollárt kínál érte. A Real 60 milliót hajlandó fizetni.
A vetélytárs Barcelonának is van egy ígérgető embere: Lluis Bassat elnökké választása esetén magát Zinedine Zidane-t kívánja Katalóniába hozni. A világ jelenlegi legjobb futballistája az előszerződés aláírásáig jutott a vörös-kék gárdával. Az üzlet létrejöttéért maga a nagy Johan Cruyff tárgyalt Roberto Bettegával, a Juventus alelnökével. Mindenben megegyeztek, a szerződés viszont érvénybe csak Bassat elnökké választása után lépne. A spanyol lapok tudni vélik, hogy a 2005-ig a Juvéhoz kötött Zizou 85-90 millió(!!!) dollár ellenében kelhet útra idő előtt. Ez az öszszeg másfélszer annyi, mint a pillanatnyilag világcsúcsnak számító 55 millió dollár, ami Hernan Crespo Lazióhoz szerződéséért került a Parma kaszszájába. A Barca további erősítésként Roberto Baggio (Inter) leigazolását tervezi. Kapusnak megszerezték Richard Dutruelt. A francia kapus ingyen érkezett a Certa Vigo csapatából.
Távozni készül viszont Rivaldo. Az AC Milan igazgatója, Adriano Galliani 55 millió dollárt fizetne a brazil játékosért, akinek 12 milliárd lírát adna idényenként szerződése 5 éve alatt. Ez az ügylet szintén a vasárnapi választás után legalizálódhat.
Spanyol hír még, hogy a Valencia 1,5 milliárd pesetáért soraiban tudhatja a szlovén Zlatko Zahovicsot, aki az Olympiakosztól érkezett. Az olasz csapatok is tovább kereskednek. Nuno Gomes a Fiorentinához szerződött 19 millió dollár ellenében. Boudewijn Zenden 24 milliárd líráért a bajnok Lazióba került. Végezetül egy érdekesség. A Premier Liga nagy múltú csapata, a nyolcszoros bajnok Everton megszerezte a „Bohócot”. A fenegyerek Paul Gascoigne két évre szerződött a „stolverkosokhoz”, akik ingyen igazolták a Middlesbrough együttesétől.

Korábbi cikkeink:

A világ legdrágább játékosai:

1. Figo (az FC Barcelonából a Real Madridba)    40 millió fontért
2. Crespo (Parma-Lazio)     37 millió font
3. Vieri (Lazio-Internazionale)    31 millió font
4. Batistuta (Fiorentina-AS Roma
és Anelka (Arsenal-Real Madrid)     23-23 millió font
6. Denilson (Sao Paulo-Real Betis)     22 millió font
7. Rivaldo (Deportivo La Coruna-FC Barcelona)     19 millió font
8. Vieri (Atlético Madrid-Lazio)    17 millió font
9. Ronaldo (FC Barcelona-Internazionale)     16,8 millió font
10. Amoroso (Udinese-Parma)    16,7 millió font


Lapzártakor érkezett:

Luis Figo, a portugál labdarúgó-válogatott első számú csillaga világcsúcsot jelentő 40 millió angol fontért a spanyol Real Madrid együtteséhez igazolt. A 27 éves sztár hat évre szóló szerződést köt, s ennek fejében heti adómentes fizetése 61 ezer 500 angol font (évi 3,2 millió) lesz.
Luis Figo jövője hetek óta lázban tartotta a futballszurkolókat, szinte naponta jelentek meg új, sokszor ellentmondásos információk.
A leghevesebben a Real Madrid „támadta” a gólerős futballistát. Florentino Perez, az új elnök a választási kampánya során többször is megígérte a játékos leigazolását a Real-rajongóknak. A portugál klaszszis néhány napja még az FC Barcelona mellett tett hűségnyilatkozatot, de úgy tűnik, hogy az elképesztő átigazolási díj, valamint nem mellékesen a hatalmas fizetés ígérete megváltoztatta döntését.