Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kína is megelőzte Magyarországot

„A kínai hatóságok engedélyezték számunkra a műholdas közvetítést” - tájékoztatta lapunkat a világ legnagyobb keresztény televíziós hálózatának tartott amerikai Trinity Broadcasting Network (TBN) szóvivője, J. May, aki elmondta: az elmúlt években kezdeményezték több kelet-európai országban - köztük Magyarországon is - hasonló adások megindítását, ám a hatóságok több esetben elzárkóztak a független keresztény műsorszórás engedélyezésétől. „Az Európai Unió tiltja a szólásszabadság, közte a vallási vélemények szabad közlésének korlátozását, így a magyar kormány sem folytathatja sokáig a diszkriminatív magatartását e területen” - hívta fel a figyelmet a TBN szóvivője.


A TBN központja. Öt világrészre sugároznak

A TBN-t 1973-ban alapította Paul Crouch tiszteletes. A texasi evangéliumi keresztény lelkész televíziós hálózata jelenleg több mint 500 állomással rendelkezik az Egyesült Államokban, emellett több műholdról - köztük közvetlen adást sugárzó, úgynevezett DBS műholdról is - közvetítik műsoraikat. Két éve megkezdték az internetes műsorszórást is, így programjuk - akár tetszik az állami hatóságoknak, akár nem - eljut Kelet-Európába is.
A szóvivő nagy eredményként értékelte, hogy a vallásszabadság terén gyakran elmarasztalt pekingi vezetés elsőként a TBN számára tette lehetővé a vallási műsorok, köztük evangéliumi istentiszteletek és bibliai ismeretterjesztő műsorok közvetítését.
„Billy Graham módszerét szeretnénk követni, aki számára nem létezik zárt társadalom: hisz abban, hogy az evangéliumot a Föld minden nemzetében hirdetni kell.
A kínai nyitást gondos tárgyalások előzték meg, és bízunk abban, hogy a műholdas sugárzás mellett - amely jelenleg elsősorban a nagyvárosokban elérhető - hamarosan földi állomásokon keresztül is elérhetjük a kínai embereket, akik között a becslések szerint 80-100 millióra tehető az újjászületett evangéliumi keresztények száma” - mondta May, és hozzátette: műsoraikat úgy állítják össze, hogy azokkal a nemzetek közötti tolerancia erősítését is szolgálják.
A TBN legtöbb műsorát saját stúdióiban készíti. Az evangélium hirdetése mellett talkshow-k, koncertek, gyermekműsorok szerepelnek programjukon, de rendszeresen foglalkoznak közéleti témákkal is. Nemcsak tévéstúdiókban dolgoznak: 1999-ben nagy feltűnést keltett, amikor a produkciójukban készült mozifilm, az Omega Kód a bemutatását követő héten az első tíz közé került az amerikai nézettségi listákon.