Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Megszöktették a hercegnőt

Illegális határátlépés miatt kell valószínűleg bíróság elé állnia annak a bahreini hercegnőnek, akit egy amerikai tengerésztiszt még tavaly szöktetett meg az arab országból. Az ifjú pár hölgy tagja a család haragja miatt fél visszatérni hazájába, az Egyesült Államokban viszont egyelőre nem kap letelepedési engedélyt.


Jason Johnson feleségével, Miriam Al-Khalafi hercegnővel. Bevándorlók     Fotó: Reuters

Jason Johnson és Merian Al-Khalifa házasságkötése igazán nem mondható hétköznapinak. A 25 éves amerikai tengerésztiszt Bahreinben teljesített szolgálatot egy különleges terroristaellenes alakulatnál, amikor 1999 januárjában egy bevásárlóközpontban meglátta a 19 éves Merian Al-Khalifát. Az ifjú arab leány több hónapig nem fedte fel szerelme előtt, hogy apja az államfőnek, Hamad bin Isza al-Kalifa emírnek az unokatestvére. Másrészről pedig a családot sem informálta az amerikai katona létezéséről. Amikor mégis fény derült a románcra, a neves rokonság megtiltotta a lánynak, hogy szíve választottjával találkozzon, s nyomatékul bezárta Meriant a szülői házba. Mivel azonban a telefon használata nem volt tiltott, a két fiatal szökést tervelt ki, hogy az Egyesült Államokba érve összeházasodhassanak.
Johnson tengerészgyalogosnak öltöztette a hercegnőt, aki egy baseballsapka alá rejtette hosszú haját. A szökéshez hamis katonai papírokat használtak. Chicagóban azonban a hatóságok megállították őket, s mivel a hölgy nem tudott elfogadható dokumentumokat bemutatni, feljelentették a hatóságoknál. A bahreini hercegnőt tehát most illegális határátlépéssel vádolják. A hölgy válaszul politikai menedékjogért szándékozik folyamodni, arra hivatkozva, hogy hazájába visszatérve halál várna rá, amiért hozzáment egy nem muszlimhoz. „A lehető legnagyobb bűnt követtem el, amit valaki a mi országunkban elkövethet: beleszerettem egy nem muszlimba - mondta Merian. - Ami tovább súlyosbítja a helyzetet, az, hogy ráadásul még amerikai is.” „Azt hiszem, megölnék, ha visszatérne - mondta Johnson. - Kényes helyzetbe hozta a családot. A jó hírnevük megtartása érdekében mindenképpen bosszút állnának.”
Jóllehet a bahreini család közvetítőkön keresztül arról biztosította a hercegnőt, hogy hazatérve semmi bántódása nem esne, az ifjú pár úgy döntött, hogy egyelőre egy Los Angelestől 80 kilométerre fekvő tengerészeti bázison levő otthonukban maradnak. Az események miatt egyébként az amerikai tengerészet tiszti rangról közlegénnyé fokozta vissza Johnsont.