Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke László
A Vatikán bérelt fel

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy miután az olasz köztársasági elnök kegyelmet hirdetett a pápa elleni 1981-es merénylet elkövetőjének, Ali Agcának, a zavaros ügy végre nyugvópontra jut. Egy hónappal azután, hogy a katolikus egyházfő közbenjárására Agcát kiengedték az olasz börtönből, a török merénylő a sajtóhoz eljuttatott levelében támadásba lendült a Vatikán ellen, azt állítva, hogy az egyházi hierarchia magas szintjéről használták fel őt a pápa elleni támadásra.

„A Vatikán az Isten és az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűnökkel van tele. Megmásította a fátimai titkokat, mert azok felfedik, hogy az ördög útjára tért és eltávolodott az igaz vallástól azért, hogy politikai és gazdasági hatalommá váljon, miközben a bíborosok a belső hatalmi harcokkal vannak elfoglalva” - állítja Agca, majd a hívőkhöz szól. - „Katolikus testvéreim, miért nem szakadtok el a Vatikántól, amely merényletet szervezett meg, hogy a saját pápáját megölje?” Az olasz újságokban őrjöngésnek nevezett nyilatkozathoz a Vatikán szóvivője, Joaquin Navarro-Vals nem akart magyarázatot fűzni, „nehogy segítsük Ali Agcát önmaga népszerűsítésében”. Az olasz sajtóban megjelent legújabb feltételezések tovább színezik a képet: a La Repubblica a török titkosszolgálat egyik 1982-es jelentése alapján állítja, hogy Agca hárommillió márkát vett fel a török maffiától a pápa meggyilkolására való megbízással. A lap szerint az összeg még mindig el van rejtve valahol.
Bár az olaszországi börtönökben eltöltött húsz év után hazatérhetett, Agcának a török igazságszolgáltatással is vannak még rendezetlen számlái. Megérkezésekor máris megkezdhette tízéves börtönbüntetését, amit egy török újság főszerkesztőjének 1979-es meggyilkolása miatt szabtak ki rá, valamint bíróság elé kell állnia egy ékszerbolt kirablásáért is, amit ugyanabban az évben követett el.