Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Lakjunk jól

Július elsejétől fontos változások léptek érvénybe a kiegészítő kamattámogatású lakáshitelekkel kapcsolatban. Megszűnt az életkori korlátozás, nem kell eladni a meglévő lakást, és nincs megszabva a gyermekek száma. Lényeges változás az igénybe vehető kölcsön összege, amely az eddigi 8 millió forintról 10 millióra emelkedett.


Aktív munka. Sok kéz sokra viszi    Fotók: Somorjai

A kiegészítő kamattámogatás lehetővé teszi, hogy banki hitel igénybevételekor az adós a törlesztés első 10 évében maximum 8 százalékos kamatot fizessen.
Az évi 7 százalékos ügyfélkamat és 1 százalékos kezelési költség mellett folyósított hitelt új lakás építésére vagy vásárlására egy alkalommal igénybe veheti minden házaspár, vagy gyermekét egyedül nevelő személy, más megközelítésben az egyedülállókat leszámítva mindenki.
A jogosultak a hitelt a telekár nélkül számított, 30 millió forintot meg nem haladó beruházásra fordíthatják. A kedvezmények hatékonyabb működését biztosítja az a rendelkezés, mely szerint azok is hozzájuthatnak a támogatott kölcsönhöz, akik a szocpol támogatást már igénybe vették.
Az OTP Bank lakáshitel-konstrukcióinál az ügyfelek két törlesztési módozat közül választhatnak: dönthetnek a futamidő egésze alatti egyenletes hiteltörlesztés mellett, míg a jelenleg alacsonyabb jövedelműek - például a pályakezdők - igénybe vehetik az úgynevezett progresszív törlesztést, melynél a futamidő első éveiben a törlesztő részlet alacsonyabb, a későbbiekben viszont értelemszerűen növekedni fog.
Az OTP - amint arról a kommunikációs osztály munkatársai lapunkat tájékoztatták - a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) értékének 70 százalékáig nyújtja a kiegészítő kamattámogatású hitelt, az adós fizetőképességének vizsgálata mellett. Fedezet lehet a hitelből megvett vagy felépített ingatlan, vagy az adós tulajdonában lévő más ingatlan is. Amennyiben a hiteligénylő meglévő tulajdonát is felajánlja fedezetként, úgy a vásárolandó ingatlan értékének a 70 százalékát meghaladó összegben is vehet igénybe hitelt.
A hitel törlesztő részlete nem lehet több, mint az igazolt nettó jövedelem 33 százaléka. Más megközelítésben ez azt jelenti, hogy az igényelt hitel havi törlesztő részletének háromszorosát kell nettó jövedelemként igazolni - viszont adóstársak vagy kezesek „közreműködése” esetén az ő jövedelmük is beszámítható. Önadózó, egyéni vállalkozó esetében az OTP Bank az adóhatóság által igazolt jövedelem figyelembevételével nyújt hitelt; fennálló köztartozás kizáró ok.

***
A közelmúltban megkezdődött jelzálog-hitelezéssel kapcsolatban a következő információkat tudta meg lapunk a Földhitel- és Jelzálogbank illetékeseitől:
A Földhitel- és Jelzálogbank valamennyi hitelét ingatlan fedezete mellett nyújtja. A fedezet a hitelkérő tulajdonában álló, per- és tehermentes, önállóan forgalomképes ingatlan lehet, rendezett tulajdonviszonyokkal. A jelzálog az ingatlan tulajdonosának az a kötelessége, amely szerint vállalja, hogy a tartozás nem fizetése esetén ingatlana - meghatározott szabályok szerint - pénzzé tehető (eladható), és a vételár a tartozás rendezésére fordítható.
Az ingatlanfedezet általában önmagában nem elegendő a hitelvételhez, a kölcsönkérőnek megfelelő jövedelemmel is rendelkeznie kell hozzá.
A jelzáloghitelezés előnyei a hosszú futamidő, amely akár a 35 évet is elérheti, a hosszú futamidőből adódó alacsony törlesztőrészlet, az, hogy a hitelfelvételhez nem kell kezes, ha az igazolt jövedelem elegendő a törlesztéshez, és az, hogy a hitel aránya a vételár vagy építési költség akár 60-80 százalékát is elérheti.
Az Otthonteremtő Hitel törlesztőrészletei a háztartás havi nettó jövedelmének 30-50 százalékát érhetik el, de készfizető kezes bevonásával ennél nagyobb összeg is felvehető. A kölcsönt a 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar állampolgár veheti fel. A legrövidebb futamidő 5 év, a leghosszabb 35 év. A futamidőt úgy kell megválasztani, hogy a kölcsönt fölvevő életkora a hitel lejártakor a 65 évet ne haladja meg.
Az Otthonteremtő Hitel legkisebb összege 1 millió forint, a legnagyobb összeg a kiemelten támogatott kölcsönöknél 8 millió forint, a többi támogatott jelzáloghitelnél 30 millió forint. A kamat a kiemelten támogatott hiteleknél 5,17 százalék, melyet fiatal házasok, három- vagy több gyermekesek vehetnek igénybe, illetve olyan kétgyermekes házaspárok, akik harmadik gyermeküket a törlesztés első három évében várják. Ezt a hitelt a jogosultak csak új lakás építésére, vásárlására vehetik igénybe, a méltányolható lakásigényen belül. A kamat csak 5 évente változó lehet. Használt lakás vásárlása, korszerűsítése, illetve bővítése esetén a jelzáloghitel kamata 5 évente változó kamatozással 11,2 százalék, évente változó kamatozással 12,8 százalék. Azoknál a lakáshiteleknél, amelyekhez nem kapcsolódik támogatás, az 5 évente változó kamat 14,5 százalék, az évente változó kamat 16,5 százalék. A kezelési költség minden hitelnél évi 1,5 százalék.
Az Otthonteremtő Hitel az Inter-Európa Bank, a CIB Bank, a Takarékszövetkezetek, és a Hungária Biztosító fiókjaiban igényelhető.

Néhány példa a törlesztésre

Hitelösszeg (Ft)

Egyenletes

Progresszív

  10 év   35 év   10 év   35 év  

törlesztés esetén

1 millió   12 500   7 290   9 170   6 800  
3 millió   37 490   21 880   27 500   20 400  
5 millió   62 480   36 460   45 840   33 990  
8 millió   98 290   56 660   71 670   52 720  
10 millió   121 620   69 570   88 340   64 650  

Lassul a drágulás
Jelentősen megtorpant az idén a fővárosban az ingatlan- és telekárak emelkedése. A GKI, a Wallis Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közös felméréséből kiderül, hogy tavaly több mint 50 százalékkal emelkedtek az ingatlanpiac árai, míg az idén „csak” 20 százalékkal. A szakértők az év során a lakóingatlanoknál 16-20 százalékos, a telkeknél 22-23 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. Az iroda-, az üzlethelyiség-, a raktár-, az üzemcsarnok-, és az üdülőárak esetében mindössze 5-10 százalékos növekedésre számítanak, ami némely szegmensben reálérték-csökkenést jelent. A felmérésből kiderül, hogy a vállalatok ingatlankereslete összességében csökken. Ezen belül az irodavételi szándék jelentősen mérséklődik, míg a vállalkozások valamivel több üzletet és raktárat akarnak vásárolni. Jelentős többletkereslet mutatkozik ugyanakkor az irodabérletek iránt. Az ingatlantípusok közül egyedül az irodák értéke csökken, miközben az üzletek és raktárak esetében drágulás prognosztizálható.