Vissza a tartalomjegyzékhez

Bor Gabriella
Év végén 10 ezer pontot is elérhet a BUX

Az év elejét jellemző túláradó optimizmus tavaszra eltűnt a nemzetközi részvénypiacokról, s ez nyomot hagyott a BUX index teljesítményén is. Míg május végén-június elején a BUX stabilan 9 ezer pont felett tartózkodott, addig július első felére 8 ezer pont közelébe süllyedt a részvények átlagos mozgását reprezentáló mutató. Nem kizárt azonban, hogy az év végére a BUX újra eléri vagy meg is haladja a 10 ezer pontot.

Bár kedvezőek a magyar gazdaság makromutatói, az utóbbi hónapokban mégis jelentősen visszaesett a külföldi befektetők érdeklődése a budapesti tőzsde iránt. Minap pedig az ABN Amro Equities feltörekvő piacelemző csoportja leminősítette a magyar értékpapírokat: kétharmadával kevesebb arányban ajánlja a külföldi befektetők portfóliójába. Az indok az volt, hogy a kormány az elfogadhatónál nagyobb mértékben avatkozott be a piaci szereplők árképzésébe akkor, amikor leblokkolta a gáz- és a gyógyszergyárak áremelését. A leminősítés megfontolásra készteti a külföldi befektetőket, hogy hazai vagy más országok tőzsdéin kereskedjenek inkább.
Az elmúlt időszak nemcsak a budapesti, hanem a világ más börzéinek is változatos időszakot hozott. A tavalyi év végén kezdődött hossz (az index emelkedési tendenciája) motorjai a nemzetközi piacokon a technológiai szektorba tartozó részvények voltak, a jelentős általános részvénypiaci esésért is e szektor volt felelőssé tehető. Az amerikai technológiai Nasdaq index a március 10-ei 5049 pontos csúcsa után egészen 3165 pontig esett május 23-ra, azóta viszont egy stabil emelkedésnek lehetünk tanúi. Bár a magyar makrogazdaság fundamentumai rendkívül kedvezően alakultak az elmúlt hónapokban (így a várakozásoknak megfelelő volt a gazdaság bővülése, sőt az infláció vonatkozásában is kedvező hírek érkeztek), a külföldi befektetők távolmaradásával párhuzamosan alacsony forgalom mellett jelentősen, közel 20 százalékkal esett vissza márciustól május-júniusra a BUX értéke. A magyar piacon egyébként viszonylag kevés a high-tech részvény az e kategóriába tartozó részvények - Matáv, Antenna Hungária, Synergon - a BUX index 26,7 százalékát alkotják. Az általános csökkenés fő okai a technológiai részvények túlértékeltségén kívül a folyamatos amerikai kamatemelések voltak, melyek megkérdőjelezték a jelenlegi részvénypiaci értékelési szinteket. A magasabb kamatszintek ugyanis a részvénybefektetések vonzerejét csökkentik azáltal, hogy az alternatív befektetések hozama emelkedik. Amennyiben pedig a folyamatos kamatemelések sikerrel járnak, úgy ez visszavetheti a vállalatok eredménynövekedésének dinamikáját, mely szintén a részvényárfolyamok csökkenésének irányába mutat.
A negatívumok mellett mindazonáltal számos pozitív tényező is van. Amennyiben az amerikai gazdaság valóban a lehűlés jeleit mutatja, a kamatemelési sorozat vége megnyugtató lenne a részvénypiac számára, a termelékenység javulása mellett pedig a vállalatok átlagos eredménynövekedési üteme nem feltétlenül esne vissza jelentősen. Kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet esetén pedig a külföldi befektetők érdeklődése újra a feltörekvő piacok felé fordulhat. Az európai feltörekvő piacok közül pedig Görögország idei fejlett piacok közé kerülésével Lengyelország mellett a magyar piac tekinthető a befektetők célpontjának. A magyar makrogazdasági fundamentumok jelenleg egyértelműen kedvezőbbek a régióbeli versenytársakénál. A vállalatok nyereségnövekedési dinamikája az első negyedévben azonban elmaradt a várakozásoktól. Az idei átlagos eredménynövekedési ütemet a Mol idei várható jelentős eredmény-visszaesése nagymértékben eltéríti, de a Matáv és a Richter első negyedéves eredménye szintén negatív meglepetéssel szolgált. A külföldi befektetők ráadásul a kormány agresszív beavatkozását - úgy a gyógyszerárak, mind a gázárak kérdésében - rendkívül negatívan fogadják, és mindaddig, amíg nem látható egyértelműen a kormányzati beavatkozások eredménye, nem számíthatunk a magyar piacot egyértelműen meghatározó külföldi befektetők visszatérésére. A BUX index év végi értéke jelentős részben függ az aktuális nemzetközi részvénypiaci környezettől. Kedvező esetben azonban, úgy gondoljuk, a magyar makrogazdasági és vállalati fundamentumok lehetőséget adnak arra, hogy év végéig a BUX index akár 30 százalékos növekedést is produkáljon a jelenlegi rendkívül alacsony szintről (megjegyzendő, hogy a tőzsdeindex tavaly decemberben tartózkodott ilyen nagy mélységben, összességében tehát a részvényárfolyamoknak csökkenést kellett elszenvedniük az idei évben).
(A szerző az IE New York Bróker Rt. elemzője)