Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Réka
Maffia az értékpapírpiacon

Az USA történetének legnagyobb értékpapírcsalását leplezte le június 14-én az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), vád alá helyezve mintegy 120 személyt. Az értékpapírcsalás az amerikai konjunktúrában manapság rendkívül népszerű iparágnak számít a maffia körében, mert jelentős profittal kecsegtet, ugyanakkor kevesebb vér tapad hozzá, mint a kábítószerhez, a prostitúcióhoz vagy a zsaroláshoz. Az FBI szerint, amennyiben az iparágat nem sikerül hamarosan megfékezni, az komoly károkat jelenthet a befektetőknek, és megrendítheti az eddig stabilnak tartott amerikai pénzügyi piacokat is.


Tőzsdeforgatag. Sok pénzt gyorsan    Fotó: Reuters

A júniusi botrány során a szicíliai maffia 10 tagja, a New York-i rendőrség egy korábbi nyomozója, 57 brókerjogosítvánnyal rendelkező, illetve engedély nélkül tevékenységét folytató tőzsdei ügynök, 3 korrupt, brókereket közvetítő fejvadász, 12 részvénykereskedő, 30 pénzügyi alkalmazott, két könyvelő, egy ügyvéd, egy befektetési tanácsadó és egy árfolyam-fedezeti alapkezelő menedzser került vádlottként a manhattani szövetségi bíróság elé. A vádlottak listáján szerepel továbbá 21 brókercég, illetve más pénzügyi tanácsadó vállalat, akik szintén közreműködtek a csalásokban. A csalások körülbelül 50 millió dollárnyi kárt okoztak a befektetőknek, és még több tízmilliós veszteséget okozhattak volna, ha a rendőrség nem lép közbe - olvasható az FBI sajtóközleményében.
A leleplezés során a maffia több tagját is letartóztatták, ugyanis a pénzügyi piacok által kecsegtető tetemes profit csábító a La Cosa Nostra számára is. Bár a kábítószer- és szeszesital-kereskedelem, a prostitúció, az uzsorakölcsön területén monopolhelyzetet élvező nagy New York-i maffiaklánok eddig mindig felosztották maguk között a piacot, az „új iparágban” mind az öt fő klán, a Gambino, a Genovese, a Lucchese, a Bonanno és a Colombo kész szövetkezni. Közös zsaroló és illegális vállalkozásuk, a RICO vállalkozás például öt év alatt óriási mértékű értékpapírcsalást követett el. A nyomozás során a rendőrség beépített értékpapír-vásárlókat alkalmazott, és a beépült bűnüldözők bírósági engedéllyel lehallgatókészülékeket helyeztek el a megfigyelt tőzsdei cégnél. A bűnözők ellenőrzésük alá vontak brókercégeket, és beépültek azokba, konspiráltak értékpapír-kibocsátókkal és egyéni brókerekkel, terveket szőttek nyugdíjalapok megkárosítására, ugyanakkor a cél érdekében nem riadtak vissza az erőszak, a megfélemlítés, a zsarolás, a fizikai fenyegetések alkalmazásától, mi több a gyilkosságtól sem. Az a bróker, aki ki akart szállni a csalásból, a maffia szabályaihoz hűen számíthatott a megtorlásra. A rendőrségi jelentés szerint többször megfenyegették, fizikailag bántalmazták vagy megverték ezeket a brókereket. Az FBI szerint várható, hogy a maffia terjeszkedik majd más nemzeti értékpapírpiacokon is.
Az értékpapírcsalók alapvető stratégiája az, hogy önálló irodákat, szaknevén úgynevezett „boiler room”-okat hoznak létre, és ennek működési taktikáival, illetve az interneten keresztül történő manipulációval olyan balek befektetőket keresnek, akik hajlandók megtakarított pénzüket ismeretlen szolgáltatók által telefonon kínált befektetésekbe helyezni. A csalók a potenciális befektetőknek az átlagnál magasabb hozamot kínálnak. A valóságosnál magasabb értékűnek tüntetik fel az adott papírt, áradoznak az ígéretes termékről, az óriási megrendelésekről, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem létező papírokat adnak el. Kihasználva például az internetes részvénykereskedelem fellendülését, internetes, úgynevezett „dot.com” vállalkozásokkal csapják be az embereket. Az elkövetők olcsón és könnyűszerrel létrehoznak egy weboldalt, ugyanakkor anonimek maradnak, emiatt az internet rendkívül kiszolgáltatott a bűnözői köröknek. Az Észak-amerikai Értékpapír Felügyeleti Társaság szerint az internetes részvénycsalásnak köszönhetően óránként 1 millió dollárt veszítenek a befektetők.
A csalók legtöbbször filléres értékű papírokat mesterségesen megdrágítanak, majd értékesítik azokat. Az árfolyam felpumpálásában, a termékről szóló pozitív pletykák terjesztésében segítenek az internetes csevegők, fórumok, hírlevelek. Sokszor induló, tőkehiánnyal küszködő vállalkozások vagy éppen csőd szélén álló cégek papírjaival folyik a kereskedés, amelyek tulajdonosai szívesen veszik, ha pénzt kapnak üzletükért.
Az angolban szakzsargonná vált „boiler room” kifejezés - amely egyébként a hazai mozikban nagy sikernek örvendő Brókerarcok című film eredeti címe is - egy olyan illegálisan működő, sok telefonvonallal felszerelt irodát jelent, amely manipulatív eladási technikákkal igyekszik partnereket szerezni. A működő boiling room mellett tartalékban mindig készen áll egy másik iroda is, ahová „veszély” esetén akár egyik napról a másikra, egy éjszaka alatt könynyűszerrel át lehet költöztetni az üzletet.
Ki az a józan ember, aki egy telefonáló vadidegennek csak úgy odaadja a pénzét? A Forbes magazin szerint az áldozatokat többnyire ugyanaz a motívum vezérli, mint a bűnözőt: sok pénzt minél gyorsabban.
Az FBI azonban figyelmeztet, hogy az illegális telemarketing üzletág nem csak befektetésekben utazik. A telefonon jelentkező bankárok kifejezetten a kevésbé hitelképes személyeknek képesek jó feltételekkel hitelt ígérni bizonyos díj fejében. Ezt a hitelt persze soha nem kapják meg. Képesek azt is beadni a naiv áldozatnak, hogy éppen egy nagy értékű ajándékot nyert, például autót vagy utazást, és ha kifizeti a szállítási költséget, vámot, adót vagy egyéb díjakat, birtokába is juthat az értékes nyereménynek.