Vissza a tartalomjegyzékhez

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Constantinescu kifarolt

Emil Constantinescu csaknem négyéves elnöksége alatt képtelen volt olyan politikai fordulatot provokálni, mint amit az elnökjelöltségért való lemondásával okozott. Ez a megállapítás nemcsak a mostani, egyelőre szinte áttekinthetetlen politikai helyzetet jellemzi, de sajnos öszszefoglalója annak a kudarchalmaznak is, amelyet Constantinescu most egyetlen gesztussal hagy maga mögött.

Constantinescu kilépett a választási kampányból, miközben pedig egész mandátuma alatt kampányokban gondolkodott. Kampányt hirdetett a korrupció ellen, kampányt hirdetett a szervezett bűnözés ellen, kampányt hirdetett a NATO-ért és az Európai Unióért.
Búcsúbeszéde egy sértődött, elkeseredett és önsajnálatban tengődő ember szomorú színielőadása volt. Constantinescu kudarca jelentős részben visszavezethető személyes okokra: nem lehet ugyanis valaki egyszerre tisztalelkű morális bajnok, miközben adott esetben maga is belefolyik például gyanús privatizációs ügyletekbe. Nem lehet valaki a tisztakezű politika szimbóluma, miközben maga is intrikál, politikai ellenfeleit bizonyos fondorlatokkal próbálja gyengíteni, ahogy ezt az elmúlt hónapokban újból és újból megpróbálta a visszatérésre készülő nagy vetélytárssal, Iliescuval szemben - egyébként mindhiába. És nem képviselheti valaki egyszerre az európai normákat és a kisebbségekkel kegyet gyakoroló egységes nemzetállamot. Gyanítható, hogy ha megint megválasztják, Iliescu számára ennek az ellentmondásos szerepnek a viselése nem okoz majd akkora problémát. Constantinescu azonban gyengének bizonyult akkor is, ha morális hősként, akkor is, ha az események áldozataként tekintünk rá.
A koalíción belül - már amennyi megmaradt a 96-ban alakult pártszövetségből - az optimisták annak lehetőségét ünneplik, hogy az államfő gesztusa révén egy nálánál esélyesebb jelöltet indíthatnak Iliescu ellen a jelenlegi kormányfő, Mugur Isarescu személyében. Az optimista jobboldali politikusok szerint ő képes arra, hogy összegyűjtse a Constantinescu által elherdált szavazatokat, és tekintélye még nem erodálódott annyira, mint az államfőé.
Az optimista forgatókönyvet beárnyékolja, hogy - legalábbis tudósításom írásának pillanatában - a kormányfő még nem döntötte el, hogy valóban Constantinescu helyére lép-e. Isarescu ugyanígy hezitált idén januárban, amikor az államfő egy kétségbeesett puccsal megszabadult az előző miniszterelnökétől, de jellemző mód ezt anélkül hajtotta végre, hogy az utódról a koalícióval megállapodott volna. Nos, Isarescu akkor igent mondott, és lehet, hogy most is beadja a derekát.
A forgatókönyvben az is eléggé kétséges, hogy az amúgy valóban eléggé népszerű Isarescu legyőzheti-e a nagy ellenfelet. Az erőviszonyok ugyanis alaposan átalakultak az elmúlt hetekben, egyetlen jelölt kivételével: Iliescu támogatottsága minden botrány és minden ellene felhozott vád ellenére 45 százaléknál nem süllyedt alacsonyabbra.
És ha a derűlátó elképzelések szerint Isarescu akár meg is nyerhetné a választásokat, ez sem jelentené feltétlenül a jelenlegi politikai hatalom továbbélését, a jelek szerint ugyanis, ha Iliescu netán legyőzhető is lenne mint elnökjelölt, nem valószínű, hogy jelen pillanatban legyőzhető a román baloldal.
Kérdéses tehát, vajon Constantinescu visszavonulása átgondolt taktika része-e vagy pedig egy megfáradt, megkeseredett politikus váratlan döntése. Az utóbbi verziót erősíti, hogy kiderült: az elnök napokon át készült erre a fellépésére, de csak közvetlen környezetével egyeztetett, a koalíciós pártvezetőkkel csak fél órával a beszéd előtt közölte döntését. Egyébként Iliescu pártja vetette fel annak lehetőségét, hogy Constantinescu valójában választási trükköt gyakorol, bedobta a lemondását, rokonszenvet támaszt maga iránt, aztán valamikor visszatér. Egy ilyen logika egyébként Iliescuék harcmodorába valóban tökéletesen beleillene, de Constantinescu esetében nem tűnik valószínűnek. Az elnök gesztusát ugyanis nyilvánvalóan annak felmérése alapozta meg, hogy semmiképp nincs esélye sikerrel felvenni a harcot Iliescu ellen.