Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Otthon ülnek a turisták

Az angol The Sun című bulvárlap szerint a britek nyugodtan otthon hagyhatják az „Én előbb voltam a parton a németeknél” feliratú törülközőjüket: az idén még a délig alvók is minden nehézség nélkül találhatnak helyet maguknak a strandokon.

Még az is bőven válogathat a nyaralási úti célok között, aki későn kapott észbe. Soha nem volt még ennyi és ilyen olcsó utolsó választási lehetőség, mint ebben az idényben. A turizmusipar elszámolta magát: évek óta most először stagnál a kedvező utazások iránti kereslet. Ez nem csak Mallorcán van így, hanem a Kanári-szigeteken, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Tunéziában is. Egyiptomba és Törökországba a földrengések, illetve a terrorizmus miatt nem utaznak a turisták. Ez utóbbi ok miatt hanyagolják a Fülöp-szigeteket vagy Észak-Írországot is - még akkor is, ha elolvasták az Egyesült Államok kormánya által nemrégiben turisták számára közreadott dokumentumot, amely hosszasan taglalja, miként kell viselkedni abban az esetben, ha egzotikus keleti útjaink során netán valaki túszul ejt minket.
Nem lehet tudni, hogy az egyre egzotikusabbá vagy inkább veszélyesebbé váló úti célok miatt-e, de a német utazási irodák például az idei év januártól májusig terjedő időszakában veszteséget könyvelhettek el, holott éveken keresztül átlagosan 10 százalékos nyereséggel zárták a szezont. „Az emberek inkább otthon maradnak, és a környéken bicikliznek” - írja a német Der Spiegel.
Úgy tűnik tehát, hogy az utazási listák eddigi rekordtartói, a németek és a japánok is kevesebbet utaznak az idén. Előkelő első helyüket azonban így is magabiztosan tartják. Nem kell aggódnunk: legyünk akár Párizsban, Londonban vagy Rómában, a lelkes japán utazók professzionális esernyőcskéinek, turistakalapocskáinak és fényképezőgépeinek felhőit látva még így is nyugodtan Japánban képzelhetjük magunkat.
Ha idén mégis az utazás mellett döntünk, akkor feltétlenül jól járunk. Egyrészről például azokon a járatokon, amelyek éveken keresztül túlzsúfoltak voltak, az idén bizonyosan nem kell veszekednünk a hely miatt a szomszéd ülésen utazóval. Másrészről pedig élvezhetjük a hanyatló érdeklődés miatt egyre fortélyosabb turistacsalogató trükköket kieszelő utazási irodák kínálatát. Mallorcán a gazdák például ajándékokkal, ingyenes italokkal csalogatják a bárpultokhoz az odatévedt turistákat. Az el arenali „Paradicsom” és „Zorba” diszkókban minden új belépő ingyen kávét és pólót kap, más szórakozóhelyek pedig 13 márkáért egészen reggel hatig tartó bulizást kínálnak.
A franciák egyébként más országok kudarcai ellenére is bizakodók maradtak, sőt azt remélik, hogy idén eddig nem látott számú utazó keresi fel országukat. Tehetik is, hiszen a gallok földje tavaly is a legkedveltebb úti cél volt: akkor 70 millióan látogattak oda. Ami meglepő, hogy idén először valószínűleg a kínaiak is nagy számban fogják vakációjuk színhelyéül választani a francia hont: 400 ezer kínait várnak.
A turizmus átmeneti hanyatlási tünetei ellenére a Turisztikai Világszervezet éppen az idén tűzte zászlajára azt a célt, hogy megvédi a világot a turistáktól. A szervezet főtitkára, Francesco Frangialli a CNN amerikai hírcsatornának adott nyilatkozatában elmondta: értékes emlékműveket, kultúrákat kívánnak „védőőrizet” alá venni, hogy megóvhassák őket a turizmus egyre inkább dagadó áradatával szemben. A Világszervezet előrejelzése szerint ugyanis 2020-ra évi 1,56 milliárd turista fogja keresztül-kasul utazni a világot - ez az idei év több mint kétszerese. Az utazók özöne előtt a határaikat csupán a közelmúltban megnyitó országok különösen veszélyben vannak: tudniillik sem infrastruktúrájuk, sem a lakosság nincs felkészülve, felkészítve a nyugati utazóközönség szokásaira.