Vissza a tartalomjegyzékhez

Pálfy Gyula
Párhuzamos reggelek

Mert mi is a tévé tulajdonképpen? Időnk rablója, gyermekünk villanypásztora, szemétkapu, amelyen minden szenny gátlás és köszönés nélkül jönne be…, avagy a tudás fekete kockája, teli hasznos információkkal; művel és meghatódni tanít, s csak mértéken felül árt, akár a kellő vitamin és a nyomelem?

A válasz „igazándiból” (korai Fidesz-szólás) még nem érkezett meg - bár tanult s a szót jól forgató személyek sűrűn cserélnek róla eszmét. Addig is naponként, sőt: óráról órára kell dönteni. S ha szülő az ember: tegye időben - míg megteheti.
Itt vannak például a reggeli műsorok. Hajdan, kevéssel azután, hogy a hétfő tévétlen(!) volt - a csipás szemek a harsogóan friss, izgalmas és azóta is utolérhetetlen Naptévére nyíltak.
Földindulásokkal teli idők voltak persze, egy egész világrend dőlt össze éppen. Könnyű volt forró témát, késhegyig menő ellentétet találni. Sajnos e nyerő csapat - üzleti okokból - kisebb, majd még kisebb kábelcsatornára költözött, elérhetőségével együtt szűkült a befolyása is. A három nagy országos adó viszont kész betölteni az űrt, egyelőre változó sikerrel. Elismerjük viszont, hogy megvan az aspiránsoknál is észlelhető egyfajta derék igyekezet, a szakirodalom átfogó ismerete, valamint az újítás-újulás vágya.
1. Sunshine-reggae
Az RTL-en egész évben balatoni a nyár. A díszletek rikító színekben pompáznak, szintúgy (kívül-belül) a műsorvezetők, akár a halak a tropicariumban. A tempó imponáló. A témák gyorsan forognak. A könnyed poén- és kacajzuhatagban időnként frizurák és saláták keverednek be a sztárok és a kutyás nagymamák közé - politika viszont soha: ez alapkoncepció. Tán hogy a day reggele happy legyen...
2. Magyar Közlöny
A Magyar 1-en ezzel ellentétben a nyakkendősökön a hangsúly. Korábban még inkább: pártemberek fakó monológjai, a néző szelíd, kormány általi (vagy ilyen érzetet keltő) győzködése. Ám az utóbbi időben történt valami. Színesedtek a felöltők és a háttérfények, szaporodnak a kormánybiztosok és a helyettes államtitkárok önigazolásait megakasztó közbekérdezések, sőt könnyebb fajsúlyú népszórakoztatók (például popzenészek) is begyűrűztek a stúdióba. Velük már néha tegeződnek is, amit látva, tán további görcsoldást, finom balanszigazítást remélhetünk.
3. Laptoptár
A tv2 hibridje az előbbiek közti mezsgyén próbál talajt fogni. Bizony itt érződik leginkább a műfaj képlékenysége, s hogy ezzel maguk az alkotók is, igaz tisztességgel, de napról napra küzdenek. Nem nagyon sikerült eldönteni, ki és mit akar itt. A főporondon (egy kevéssé ízléses ülőgarnitúra és ennek félresikerült háttere) aktuális politikusok, nyugati pletykarovatokból kuncogva csemegéző, kuncogó publicisták; miközben a b-színpadról (egy hátsó macskaasztalról) laptopos számtechszakkörösök kérnek szót: mondják, amit leltek a neten, meg ami erről eszükbe jut momentán. Van ebben is hasznos tudnivaló, nem is kevés…, ám a két színpad között néha elfogy a lényeg s a néző türelme.

Találni tehát reggelire valót a tévében. Ám a fellelhető élmény - egyelőre - a jól ápolt konyhában elfogyasztott, kiadós és nyugodt étkezésnek nem képes nyomába szegődni.