Vissza a tartalomjegyzékhez

Szakonyi Dávid
Kőkemény Deutsch

Kié Csillebérc? A kérdésre a választ egyelőre nem tudni, ugyanis a híres tábor ügye hosszas huzavona után kerül a bíróság elé. Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) azt állítja ugyanis, hogy állami tulajdon, ám a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) a földhivatal és az Állami Számvevőszék döntésére hivatkozva sajátjának tudja az intézményt.

Az ISM széles körben beharangozott sajtótájékoztatón tette közzé, hogy olyan adminisztrációs problémákat fedezett fel a csillebérci úttörőtábor státusát illetően, amelyek az állami tulajdon érvényességét bizonyítják. A tájékoztatón kiadott nyomtatvány szerint (melyről a miniszter is elismerte, hogy csak sokszori nekifutásra sikerült értelmeznie) az egykori Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) jogutódlása a Demokratikus Ifjúsági Szövetségben (Demisz) megkérdőjelezhető, a szerződéskötés pedig a KISZ megszűnése után és a DEMISZ bejegyzése előtt történt 1989. június 27-én. A MÚSZ kapcsán azonban csak arról tesz említést, hogy az utolsó határidőt kihasználva, a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, és jegyeztették be magukat a földhivatalnál mint tulajdonos, a Magyar Állam tulajdonjogának egyidejű törlése mellett. Igaz, 1989-ben a MÚSZ-nak és a KISZ-nek nem volt még külön gazdasági apparátusa, a különválás mégis csak 1990 elején történt meg.
A szerződések érvénytelenítésének megállapítása miatt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az ISM keresetlevéllel fordul a Fővárosi Bírósághoz. Ebben kérik a „Magyar Állam tulajdonosként való feltüntetését, és a megszűnt kezelő törlését”. Mint írják: „az érvénytelenség jogkövetkezménye az, hogy a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell visszaállítani”.
Deutsch Tamás ifjúsági miniszter a Heteknek kifejtette, hogy nem akarnak belemenni politikai csatározásokba, vádaskodásokba, nem akarják kampánycélokra fordítani a történetet, de tisztázni akarják a jogi helyzetet. „Nem hangzott el egyetlen név sem, nem gyanúsítgatunk, nem kérjük vizsgálóbizottság alakítását, nem jelentgetünk fel, csak mint bárki egy jogállamban jogorvoslatot igényelünk” - mondta. Ennek ellenére a bejelentés tárgyát a sajtótájékoztató kezdetéig titokban tartották, a sajtóorgánu-moknak kiadott meghívókon pedig hangsúlyozottan jelent meg a bejelentés fontossága.
Minderre reagálva Rácz Péter, a MÚSZ elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a történtek után különösnek tartja, hogy az ISM-mel tartott eddigi megbeszéléseken a tábor tulajdonjogát egyszer sem kérdőjelezte meg a minisztérium. Rácz szerint az ISM nem csak a MÚSZ-t, hanem a Földhivatalt és az Állami Számvevőszéket is felelősségre vonja ezzel a kijelentésével, hiszen az ő dokumentumaik alapján birtokolja a szövetség az ingatlant. „Emiatt az úttörő szövetség jóhiszeműsége kikezdhetetlen” - mondta. Rácz szerint az ügy abból indult ki, hogy az ISM birtokolni szeretné az objektumot, és ennek érdekében minden eszközt megragad. „Ezzel a kampánnyal Deutsch jó eséllyel tereli el a számára kellemetlen dolgokról a figyelmet, és próbálja helyreállítani ingó pozícióját. Remélem, a perből győztesen kerülünk ki, mindenesetre mi is várjuk a tárgyalások eredményét” - tette hozzá a szövetség elnöke.