Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Olajügy: titkos háttéremberek

A titkosszolgálati miniszterhez fordult az olajbizottság egyik tagja, mert nemzetbiztonsági szolgálatot is érintő kérdés merült fel az olajügyben - értesült a Hetek. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint „messzemenő” következtetésekre adhatna okot, ha kiderülne: Nógrádi mögött leszerelt vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak.


Pallag László szavaz. Ismeretlenek ismerője    Fotó: Somorjai

Egyöntetűen mindegyik politikai erő a kisebbik rossznak értékelte, hogy az adatvédelmi biztos nyilvánosságra hozatalt ellenző ajánlása ellenére a héten mindenki megismerhette az úgynevezett „nagy olajvallomást”. Az általános érveket jól érzékelteti, amit Balogh László MDF-es politikus mondott lapunknak: a „legkisebb rossz”, hogy esetleg személyiségi és adatvédelmi jogokat megsértve lát most napvilágot a teljes vallomás, így legalább a társadalom előtt nem lebeg egy „nagy titok”. Egyes újságokban enélkül is olyan részinformációk jelentek meg a vallomásból, amelyeket hivatalosan senki sem hozott nyilvánosságra, vagyis - valamilyen módon - mégis csak kiszivárgott az információ.
Balogh László kifejtette, hogy különösen érdekes a tanúvallomásban a titkosszolgálati kapcsolatok említése. Nógrádi ugyanis egy beszélgetés során tanúk előtt elismerte, hogy őt egy háttér-team készítette fel a tanúvallomásra. Ebből - Balogh szerint - az derül ki, hogy Nógrádi rendőrökkel és nemzetbiztonsági személyekkel is kapcsolatban áll, akik jelenleg is segítik őt. Az igazán izgalmas kérdés az, hogy blöffölt-e a tanú, és hogy egykori vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak-e mögötte. Mindkét verzióban nagyon fontos és messzire vezető politikai kérdések merülnek fel.
Tóth Károly, az olajbizottság szocialista tagja a Heteket arról tájékoztatta, hogy számára is feltűnt a nemzetbiztonsági kapcsolat kérdése a vallomásban. A kérdések tisztázása végett éppen ezért egy kapcsolódó konkrét ügyben hivatalosan is megkereste Demeter Ervint, a Nemzetbiztonsági Hivatal tárca nélküli miniszterét. Választ - amely a tisztánlátást elősegítő „ugródeszka” lehetne - még nem kapott. Tóth elmondta: mivel a neki adott információk szerint államtitkot képez az ügy, ezért ma még nem hozhatja nyilvánosságra a kérdéseit sem. A szocialista politikus az úgynevezett olajügyről kifejtette: „Az biztos, hogy Nógrádi »olajos« volt, azaz valamilyen mértékben ismeri ezt az úgynevezett olajmaffiát, kérdéses viszont, hogy vallomásából mi igaz.”
Nikolits István egykori szocialista titkosszolgálati miniszter a Heteknek elmondta, hogy minisztersége alatt nem találkozott Nógrádi nevével, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna bármikor nemzetbiztonsági kapcsolata a fiatalembernek. Mint elmondta: „Nem lehetetlen, hogy mindkét változat igaz”, azaz jelenlegi és egykori nemzetbiztonsági szakemberek is állnak Nógrádi mögött. Az egész ügyről Nikolits Istvánnak az a véleménye, hogy „van egy csomó történet - amelyekben keverednek a valós, hozzáragadt és kitalált elemek -, ami arra jó, hogy »nagy balhét« keverjenek, és embereket be lehessen ezáltal mártani. Ha igaz a »háttércsapat« verziója, akkor Nógrádit csak hitelesítő személyként találták ki” - tette hozzá a szocialista politikus. Nikolits szerint „Nógrádi a vallomásában annyi információt közöl, hogy ha azokat ő mind átélte és mind tudja, akkor igazából ő kellett volna legyen az olajmaffia vezetője”.
Pallag László, az olajbizottság elnöke nem kívánt nyilatkozni a témában. A nemzetbiztonsági szolgálat illetékeseitől lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrség nincs kapcsolatban Nógrádi Zsolttal, ha pedig rendőrök titokban nyomoznak az ügyben, vagy segítik Nógrádit, az törvényellenes.


Árulkodó részlet a jegyzőkönyvből

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): A másik: többször utalt arra, hogy különböző rendőrök és titkosszolgálati emberek jelenleg is nyomoznak, akik segítenek Önnek, akiknek csak apropó kell, a mi apropónk, hogy be tudjanak menni házkutatás céljából arra a helyre, amit Ön megjelöl. Tudhatjuk-e, hogy ez egy Önnek szóló magángesztus, tehát ezek a titkosszolgálati emberek és rendőrök önszántunkból, munkaidőn kívül segítenek Önnek, vagy egy hivatalos eljárás részeként folyik ez a munka?

NÓGRÁDI ZSOLT meghallgatott: Sok titkot mondtak apuról… Kapcsolatban voltak valamilyen úton-módon vele. Azt mondták, nekik presztízskérdés, hogy a barátjuk meglegyen.

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Bocsánat, még mindig nem értem. Tehát ez egy hivatalos eljárás…

NÓGRÁDI ZSOLT meghallgatott: Nem, ezek privátul csinálják, mit tudom én, hogyan.

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Tehát, ha jól értem, a helyi rendőrség megpróbálja a dolgot eltussolni, ugyanakkor vannak olyan rendőrök a testületben máshol, akik titkosszolgálati barátaikkal együtt azon dolgoznak, hogy az Ön igaza is kiderüljön, és az édesapja holtteste megkerüljön.

NÓGRÁDI ZSOLT meghallgatott: Igen.