Vissza a tartalomjegyzékhez


Támogatják a verést

Egy ontariói bíróság ítéletével elutasította az Ifjúság és Jog, Kanadai Alapítvány a Gyermekekért nevű szervezet keresetét, amelyben az Alapítvány a kanadai Büntető Törvénykönyv 43. paragrafus kifogásolta. A 43. paragrafus megengedi, hogy „a körülmények szerinti mértékben” szülők, tanárok vagy gondnokok, a kezelhetetlen gyermekekkel szemben fizikai erőt alkalmazhassanak.

Az Alapítvány annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a hivatkozott szakasz túlságosan általános és zöld utat ad a szülők és gyámok számára a testi fenyítés alkalmazására. A kereset központi kérdése az volt, hogy vajon a 43. paragrafus megsértette-e a Jogok és Szabadság chartáját, ami korra való tekintet nélkül egyenlő módon biztosítja minden kanadainak a személyes biztonságot és szabadságot a kegyetlen és szokatlan büntetéssel szemben. David McCombs bíró szerint a törvény 1892-ben, hatálybalépésekor nem sértette a gyermekek jogait, azonban hozzátette: ideje van annak is, hogy a Parlament módosítsa a hivatkozott rendelkezéseket, és a felnőttek számára a „jogalkalmazáshoz” támpontokat adjon. McCombs az ítéletben leszögezte: „A kanadai felnőttek mind nagyobb száma gondolja, hogy az egykor elfogadhatónak tartott testi fenyítés ma nem elfogadható.” Hozzátette, hogy elméletileg Kanadában mindenfajta iskolarendszerben tilos az alkalmazása, sőt a szövetségi egészségügyi minisztérium kampányt indított a téma népszerűsítésére. Az ítélet elolvasása után Corinne Robertshaw, a 43. paragrafust ellenzők bizottságának titkára úgy nyilatkozott, hogy az ítélet csak a tanárok és szülők védelméről szól és egyáltalán nem a gyerekek védelméről.
A szövetségi igazságügy-miniszter, Anne McLellan szóvivője, Farah Mohamed asszony azt mondta: „Örülünk, hogy a bíróság elfogadta az álláspontunkat, amely szerint a 43. paragrafus ésszerű egyensúlyt tart a Karta rendelkezései, a gyerekek és szülők érdekei, valamint a kanadaiak túlnyomó többségének helyzete között.” (Reuters)