Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József, Németh Szilárd
Repkedő milliók II.

Folytatódott az átigazolási dömping Európában, melynek keretében az eddigi kifizetési csúcsok is megdőltek. Az argentin Hernan Jorge Crespo rekordösszegű, 55 millió dollár (110 milliárd líra) ellenében a Lazio csapatába igazolt az AC Parmától. A római klub vezetői három részletben törlesztenek, Marcelo Salas helyett Sergio Conceicao került a „cserecsomagba” (körülbelül 30 milliárd líra értékben), Matias Almeyda 45 milliárd lírát tett ki, a fennmaradó 35 milliárd lírát pedig készpénzben utalják át az AC Parma számlájára. (Cikkünk első része: )

A Lazio legközelebbi kiszemeltje a 14 millió dollárt érő holland Boudewijn Zenden (Barcelona), Sergio Cragnotti elnök azonban előretekint, Stefano Fiore (Udinese) és csapattársa, Giuliano Giannichedda szerződtetésével már a 2001-2002-es szezon csapatát építené. A két középpályás megszerzésére 26,4 millió fontot szánna a római klub vezetősége. A Lazio korábban már megvásárolta Angelo Peruzzi kapust az Intertől (10,7 millió fontért), valamint Claudio Lopezt a Valenciától (17,5 millió fontért). Ha minden jól megy, akkor a Lazio idén 75 millió fontot költ játékosvásárlásra.
Luis Figo esetleges szerződése a Real Madrid csapatához felülmúlhatja az új csúcsot is. Florentino Perez ígéretet tett arra, hogyha megválasztják a BL-győztes klub élére elnöknek, akkor 37,7 millió fontért leigazolja a portugál középpályást, valamint Zinedine Zidane-t is, akiért cserébe a brazil Roberto Carlost és a francia Nicolas Anelkát adná a Juventusnak. Zizou értékét 68 millió dollárra taksálják a torinói zebrák, akik Rivaldo (Barcelona) megszerzése érdekében is fontos lépéseket tettek, felkészülvén a francia esetleges távozására.
Az FC Barcelona 18,5 millió dollárt fizetne Marc Overmarsért az Arsenalnak. Az Ágyúsok nyitottak az üzlet lebonyolítására, elképzelhető azonban, hogy a hollandért pénz helyett holland érkezik a Barcelonából, Ronald de Boer személyében.
A katalán csapatban szereplő Eb-gólkirály Patrick Kluivertért az AC Parmának csillagászati összeget kell fizetnie. Ha Kluivert megvétele meghiúsul, akkor elérhetőnek tűnne a másik gólkirály, Szavo Milosevics megvásárlása, akit 65 milliárd líráért bocsátana áruba a Real Zaragoza csapata.
A török válogatott Hakan Sükür mindössze 4 millió fontért szerződhet az Interna-zionale csapatába. A milánóiak már leszerződtették Francisco Farinóst a Valenciából. Eladósorba került viszont Roberto Baggio (kérői: Arsenal, Leverkusen, Dortmund, Reggina), Christian Panucci (Chelsea), Grigorisz Georgatosz és Paulo Sousa (mindkettő Olympiakosz). Adrian Mutu kölcsönben a Verona csapatát erősítheti majd.
Továbbá: a portugál Abel Xaviert az AS Romába várják; a 19 éves Gareth Barry-ért meglepő 35 milliárd lírás felajánlást kapott az Aston Villa a Juventustól; a vele egyidős középpályás, Massimo Donati megszerzése érdekében mindent megtesz az AC Milan; George Weah nem kellett a Monacónak; Zlatko Zahovics heti 60 ezer dolláros fizetést kaphat az idei BL-döntős Valenciától, ha a klubja, az Olympiakosz elfogadja az érte felajánlott 7 millió dollárt.
Végül, de nem utolsósorban, megdőlt a magyar átigazolási rekord is: Halmai Gáborért 1 millió dollárt fizetett az izraeli bajnokságban szereplő Hapoel Tel Aviv az MTK Hungária csapatának.

Folytatás: