Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Sampras minden idők legjobbja lett

Magyar idő szerint vasárnap 22 órakor az ausztrál Patrick Rafter a hálóba ütötte Pete Sampras adogatását, amely történelmi pillanatot jelentett: az amerikai teniszező 7. alkalommal nyerte meg a férfi egyest Wimbledonban, s összesen - a rekordnak számító - 13. egyéni Grand Slam-győzelmének örülhetett. Sampras a meccslabdát követően azonnal szüleihez rohant, és sírva borult a nyakukba.


Pete Sampras reggelit reklámoz. Mindent elért Fotó: Reuters

„Nagyon sokat jelentett számomra, hogy szüleim is itt voltak. Megoszthattam velük a boldog pillanatokat - mondta a Washingtonban született sztár. - Imádom Wimbledont, szeretem az itteni embereket. Ez a világ legjobb pályája. Pályafutásom befejezése után is mindig visszajövök. Beülök majd a királyi páholyba, s nézem, ahogy mások izzadnak.”
Pete Sampras tíz év alatt gyűjtötte be a 13 Grand Slam-elsőséget.
„Lehet, hogy a következő csúcsot majdan elérő játékos most nyolcéves, s valamelyik parkban üti a labdát. Soha nem lehet tudni. Most is vannak olyan tehetségek, akikből nagy teniszezők válhatnak. Soha nem éreztem magamon nyomást amiatt, hogy csúcsot érhetek el. Olyan kihívásnak éreztem, aminek szerettem volna megfelelni.”
Az amerikai játékos hetedik wimbledoni diadalával beérte Willie Renshawt, aki 1881 és 1889 között aratta győzelmeit. Az angol úriembernek viszont öt esetben csak egy mérkőzést kellett megnyernie, mivel címvédőként csak a döntőben lépett pályára. Samprast az utóbbi évtizedek legnagyobb teniszezői is méltatják. John McEnroe szerint honfitársa eredményeit senki sem tudja majd megközelíteni. Az ausztrál Tony Roche szintén csatlakozott a gratulálókhoz: „Hihetetlen teljesítmény, hogy megdöntötte Roy Emerson csúcsát. Sampras minden idők legnagyobb játékosaként vonulhat vissza.”
Patrick Rafter úgy véli, hogy az amerikai csillag számára még van egy megvalósításra váró feladat. „Valószínűleg már most is a legnagyobb játékos. De ahhoz, hogy ez valóban így is legyen, meg kell nyernie a francia nyílt bajnokságot. Úgy gondolom, hogy ezt ő is tudja.”