Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Dózerolnak a Templom-hegyen

A hírzárlatot komolyan veszik Camp Davidben: amikor a palesztin küldöttség egyik tagja újságíróknak rögtönzött tájékoztatót kezdett tartani, az amerikai külügyminisztérium alkalmazottai a kamerák előtt fojtották belé a szót. Míg a vezetők a világtól elvonultan tárgyalnak, Izraelben és a palesztin területeken egymást érik a tüntetések az alku mellett és ellen. A feszültséget növelte, hogy az ultraortodox hívek nagy megdöbbenésére három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Arjeh Derit, a Barak-kormányból menetrendszerűen kilépő, majd a busás „kormányvédelmi pénz” bezsebelése után visszatérő Sasz párt kulcsemberét. Kevesebben búcsúztatták a szintén illegális pénzügyi műveletekkel vádolt Ezer Weizman izraeli államfőt, aki a héten lemondott hivataláról. Míg a hírtelevíziók tudósítói a csúcstalálkozó asztaláról lehulló információmorzsákra vadásznak, Jeruzsálemben a Templom-hegyen a muszlim vallási hatóság felgyorsította a nagyarányú - és izraeli részről törvénytelennek tartott - építkezést. Az Al-Aksza mecset mellett felvonuló bulldózerek a maguk módján szintén a nagy kérdésen dolgoznak, Jeruzsálem jövendő státusát alakítva.


Bill Clinton és Ehud Barak kötetlen megbeszélése Camp Davidben. Nekik sürgősebb Fotók: Reuters

Az izraeli elhárítás parancsnoka, Amos Malka vezérőrnagy a kneszet külügyi bizottsága előtt tartott beszámolójában elmondta: információi szerint Jasszer Arafat nem fogad el semmi olyan békeegyezményt Camp Davidben, amely kimondja a palesztin-izraeli konfliktus végső lezárását. A palesztin vezető érzékeli, hogy Ehud Barak egyik belpolitikai válságból sodródik a következőbe, Bill Clintont pedig a novemberi elnökválasztás szorítja a gyors megállapodásra; így nem hajlandó egészen az utolsó pillanatig még munkatársai előtt sem felfedni, hogy milyen kompromisszumokra lenne hajlandó az egyezmény érdekében.
A jeruzsálemi tüntetéseken Barak rezidenciája előtt a baloldaliak „a többség a béke mellett döntött” jelszóval vonultak fel. Joszi Szárid, a Merec párt vezetője kijelentette, hogy Camp Davidből nincs visszaút az izraeli és a palesztin nép függetlenségének és szuverenitásának elérése nélkül. A Siratófalnál viszont 15 ezren tüntettek Barak ellen, míg a középutat az a demonstráció jelentette, amelyen figyelmeztették az izraeli kormányfőt, hogy „Ne bízz meg Bill Clintonban!”.
Nem sokkal könnyebb Jaszszer Arafat helyzete sem. A palesztin területeken befolyásos Hamasz terrorszervezet és az Iszlám Dzsihád aktivistái arra szólították fel Arafatot, hogy hagyja ott Camp Davidet, különben merényletekkel és emberrablásokkal fogják megakadályozni a szerintük árulásnak minősülő tárgyalásokat.
A Sasz párt korábbi vezetője, Arjeh Deri a legfelsőbb bíróság döntése szerint egy hónap múlva megkezdi hároméves börtönbüntetését, amelyet a pártelnöksége idején elkövetett vesztegetés és csalás miatt szabtak ki rá. A döntés nagy felháborodást váltott ki a párthívek körében. A Sasz szellemi irányítójának számító Ovadija rabbi a bíróság épülete előtt megölelve Derit, kijelentette: „A Tóra törvényei alapján ártatlan, ezzel szemben az őt elítélő bírók gonoszak.” A párt egyik parlamenti képviselője, Arjeh Gamliel még tovább ment, amikor úgy vélte, hogy „nemcsak Iránban tartanak pereket zsidók ellen, hanem Jeruzsálemben is”. A Sasz vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy hasonló vádak alapján a főügyész nem indított eljárást a most leköszönt államelnök, Ezer Weizman ellen (lásd keretes írásunkat).
A Jerusalem Post című lap beszámolója szerint a musz-lim vallási hatóság, a Wakf, kihasználva a média másfelé terelődött figyelmét, hatalmas ütemben folytatja a jeruzsálemi Templom-hegyen négy hónapja megkezdett építkezéseket. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy a zsidók által a hajdani szentély területének tartott területen 1967, a város egyesítése óta nem volt példa ilyen nagyarányú építkezésekre. A bulldózerek eddig több mint 6000 köbméter földet távolítottak el a hegyről, hogy helyet készítsenek egy újabb mecset számára. Ilyen drasztikus beavatkozásra a szent helyen az elmúlt ezer évben nem került sor, a nemzetközi média mégis hallgat - panaszolja a Jerusalem Post újságírója, aki emlékeztet arra, hogy 1996-ban ezzel szemben a világsajtó egyöntetűen elítélte Izraelt, amikor a Templom-hegy mellett új kijáratot nyitott egy már régóta létező régészeti alagútból. Az izraeli régészeti hatóság elnöke, Amir Drori a hegyen most folyó rombolást „archeológiai bűnnek” nyilvánította, és a munkálatokat - manapság oly ritka egységben - egyaránt elítélték jobb és baloldali képviselők, valamint vezető izraeli értelmiségiek is.