Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Lassul az infláció

Némileg csökkent az infláció júniusban: a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek májushoz képest és 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Áprilisban még 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, s ez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,2 százalékkal voltak magasabbak az árak. Az év első hat hónapjában átlagosan 9,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, míg a múlt év első félévében 9,3 százalék volt az inflációs ráta. Ez messze felülhaladja a kormány által ez évre tervezett 6-7 százalékos pénzromlási ütemet, de a módosított 8-9 százalékon is felül van.
Az infláció alakulása lényegében megfelel a gazdaságkutató intézetek előrejelzéseinek. Csáky György, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint a júniusi 0,5 százalékos emelkedés nagyjából megfelel a várakozásoknak. A kutató hozzátette: a júliusi és az augusztusi infláció valamivel nagyobb lesz a hatodik havinál, mivel az élelmiszerárak ekkor magasabbak lesznek a tavalyinál. Az éves infláció megítélésekor kockázatot jelent az is, hogy a kormány a költségvetés kialakításakor rendkívül alultervezte a kőolaj világpiaci árát. Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézetének tudományos munkatársa szerint is lehet kismértékű inflációnövekedésre számítani az év hátralévő részében a mezőgazdasági termékek árának és a kőolaj árának alakulása miatt. Prognózisuk szerint az idén az éves infláció 7,9-8,4 százalék körül alakul. (MTI)


Tovább csökken a munkanélküliség

Közel 16 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma júniusban a május végi adatokhoz képest, így a hatodik hónap végén 373 ezer 952 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok - közölte sajtótájékoztatón a Gazdasági Minisztérium. Székely Judit, a tárca foglalkoztatáspolitikai főcsoportfőnöke elmondta: március óta folyamatos a munkanélküliek számának mérséklődése - március elejétől június végéig 63 ezer 700-zal csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma. (MTI)