Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
2005 előtt nincs bebocsátás

A hazai és a külföldi közvélemény előtt is egyre nyilvánvalóbbá és kimondhatóvá válik az a tény, hogy lelassult az Európai Uniós csatlakozási folyamat. Nyugat-európai pártok és a pénzpiaci elemzők ma már nyilvánosság előtt is ki merik mondani, hogy 2005 előtt nem lesz bővítés. A bebocsátásra váró országok részéről egyre több kritika éri az uniós politika változását. A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió legszókimondóbb kritikusává vált a térségben. „Már hozzászoktunk a csalódásokhoz” - mondta külföldi tudósítók előtt, majd hozzátette: „Nincs fontosabb dolog az EU-csatlakozásnál, de van élet az unión kívül is”. A szokásos szerda reggeli rádióinterjúból pedig az is kiderült, mit jelent a „kívül”: nyitni kell Oroszország, Délkelet-Európa (Balkán) és az arab világ felé. Egy korábbi konferencián nyíltan vállalta, hogy egészségtelen, s ezért hibás a magyar külkereskedelmi kapcsolatrendszer, mert túlságosan is kötődik az EU-hoz. (Hetek 2000. május 20., )

A sokszor emlegetett 2002-es csatlakozási dátum egyre valószínűtlenebbé válik, s ebben a különböző nyugat-európai pártok között politikai egyetértés van. Mivel mind Franciaországban, mind Németországban 2002-ben lesznek választások, nem kívánják kampánytémává tenni a keleti bővítés szociális és gazdasági következményeit, amelyek közül az egyik legkényesebb kérdés a bevándorlás. Ezért jobbnak tartják, hogy csupán 2005-2006 körül bővüljön az unió. A Frankfurter Allgemeine Zeitung a német uniópártok parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivőjét idézve írja, hogy mind szélesebb körben válik elfogadottá az a nézet, hogy 2005-ig nem nyílnak ki az EU kapui kelet felé.
Pedig az ajtó előtt toporgó országok politikusain kívül a tőkepiaci elemzők is sürgetik a csatlakozás időpontjának mielőbbi meghatározását. Szerintük a tagságra pályázók gazdasági reformjai megtorpanhatnak, ha az EU-tagországok
lelkesedése ellankad a bővítés iránt, mivel továbbra sem jelölnek meg időpontot. Számos elemző véli úgy, a pénz- és tőkepiacokra kedvező hatással lenne a bővítés menetrendjének ismerete. Sőt, a befektetőket az sem aggasztaná, ha ez a dátum akár 2006-ig vagy 2007-ig kitolódna, számukra csupán az a lényeges, hogy a bővítés akkor biztosan megtörténjen. A Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet - a többi élvonalbeli országgal együtt - 2005-re várja Magyarország felvételét. A bővítés lassítójaként egyértelműen Lengyelországot jelölte meg. A lengyel piac - elsősorban méretei miatt - stratégiai fontosságú a tagjelöltek sorában, ám az ország makrogazdasági mutatói kedvezőtlenül alakultak, s ezért úgy vélik, hogy ez az első csatlakozók belépését akár egy évvel is késleltetheti.