Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Megállíthatatlan a fekete halál

„Országunkat a kihalás veszélye fenyegeti” - ezzel a megdöbbentő bejelentéssel fordult a botswanai elnök a 13. AIDS-világkonferencia résztvevőihez. Afrika számos nyomorúsága között a HIV-fertőzés a legriasztóbb: a fertőzöttek száma 25 millió, s számuk mindennap újabb ezerötszázzal nő. Egyes országokban három emberből egy legalább vírushordozó. A dél-afrikai tanácskozáson új kutatási eredményekkel igazolták az AIDS és a szélsőséges szexuális magatartásformák közötti összefüggéseket is. Tizenöt évvel ezelőtt a fejlődő országok nem titkolták el aggodalmukat az AIDS járvánnyá fejlődésével kapcsolatosan: a probléma kezelése azóta is a politikai körök figyelmének középpontjában áll. A leginkább sújtott afrikai országok kormányai azonban némák maradtak.


Thaiföldi AIDS-beteg gyermekek egy árvaotthonban. A prostitúció mártírjai     Fotó: Reuters

Afrika mélyén a puszta föld is az AIDS sebhelyeitől nyög. A szántóföldek elhagyatottak - nincs, aki megművelje őket. A föld gabona helyett sírokat terem. Az utak mentén siralmas viskók, rajtuk „Klinika” felirat. Mellettük temetkezési vállalkozók, akik Zimbabwéban túlórában is alig tudják eltemetni azt az ezerkétszáz embert, aki naponta meghal AIDS-ben. (Hetek 2000. január 22., )
„Nemzetünk krízishelyzetben van. Országunkat a kihalás veszélye fenyegeti. Megdöbbentően magas a halálozások száma. Fiataljaink legjava pusztul el” - mondta a hét elején Botswana elnöke, Festus Mogae, akinek országában a felnőtt lakosság több mint egyharmada HIV-fertőzött.
A HIV-fertőzöttek száma a tavalyi év végén világviszonylatban 34 millió volt, több mint kétharmaduk a Szaharától délre él. Egy júniusi ENSZ-jelentés szerint Afrikában „jelenleg 16 ország van, ahol a 15-49 év közötti felnőtt lakosságnak több mint 10 százaléka HIV-fertőzött”. Csupán összehasonlításul: Nyugat-Európában a lakosság 0,23 százaléka, Észak-Amerikában 0,58 százaléka, ezzel szemben Botswanában a 35,8 százaléka fertőzött. Az idei évig 13 millió afrikai halt meg AIDS-ben, az elkövetkezendő öt év során pedig további 10 millió halála várható.
A héten a dél-afrikai Durbanben megrendezett 13. AIDS-konferencián tudósok, kutatók, szakemberek arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy Afrika gazdaságilag legaktívabb országainak szinte teljes népessége tűnhet el a Föld színéről. Ha nem sikerül megállítani a leginkább a 14. századi, „fekete halálnak” nevezett pestishez hasonlítható AIDS-járványt, Botswanában a halálozási arány akár a 90 százalékot is elérheti. Tudósok attól tartanak, hogy az AIDS által leginkább sújtott országban a várható élettartam, amely 1990-ben még 62,5 év volt, pár éven belül 30 alá csökkenhet. Az ENSZ Unaids nevű programjának előrejelzése szerint a 15 éves botswanai fiúk kétharmada valamilyen AIDSszel összefüggő betegségben fog meghalni. A gazdaság hatékonysága dramatikus romláson mehet keresztül, hiszen az AIDS legtöbb áldozatát a munkavállalás szempontjából legaktívabb korcsoportból szedi.


Egy üzenőtábla a dél-afrikai AIDS-konferencián. „Szeresd az életet” - hirdeti a felirat    Fotó: Reuters

A helyzet másutt sem sokkal jobb: a Közép-Afrikai Köztársaságban száz iskolát kellett bezárni, egyszerűen azért, mert kihaltak a tanárok. Dél-Afrikában - az apartheid miatti elszigeteltség következtében - viszonylag későn terjedt el az AIDS, ám lemaradását halálsebesen pótolta. Mára Dél-Afrika rendelkezik a világ legnagyobb, 4,2 milliós HIV-fertőzött, illetve AIDS-ben szenvedő népességével. A gyászos adatok ellenére Dél-Afrika politikai köreiben az AIDS hosszú évekig tabu téma volt. Még most is, amikor végre megtört a csend, az ország elnöke, Thabo Mbeki azt vitatja, hogy valóban a HIV okozza-e a betegséget.

Biszexuális „hidak”

Pedig a kommunikációnak rendkívül fontos szerepe van: a jelenlegi egyedül járható útnak ugyanis a felvilágosítás és a megelőzés tűnik. Számos afrikai országban a leginkább veszélyeztetett csoport, a 15-19 éves lányok több mint fele azzal sincs tisztában, hogy egy egészséges külsejű ember is lehet HIV-fertőzött. Arról sincs fogalmuk, hogy a járvány őket is fenyegeti, s legtöbbjük semmit sem tud felelni arra a kérdésre, vajon miként védekezhetne a fertőzéssel szemben. Az óvszer használata segíthetne a helyzeten, az afrikai férfiakat azonban nehéz meggyőzni a használatáról. A helyzetet súlyosbítja az is
- ahogy a durbani konferencia egyik résztvevője, a brit nemzetközi fejlesztési titkár, Clare Short fogalmazott -, hogy a katolikus egyház hátráltatja az AIDS elleni küzdelmet, mivel tiltja a fogamzásgátló eszközök használatát. A brit konzervatív politikusok azt is kifogásolják, hogy míg Nagy-Britannia évi 565 millió fontot költ a szexuális alapon történő diszkrimináció elleni küzdelemre, az afrikai járvány megállítására csak 9,5 milliót fordít. Köztudott, hogy a betegség másfél évtizeddel ezelőtt még döntően a homoszexuálisokat sújtotta. Azóta a heteroszexuális népesség között megnövekedett a betegek aránya, ám ebben - amint azt a világkonferencia egyik előadása bizonyította - a biszexuális vírushordozók főszerepet játszottak. Egy amerikai kutató, Linda Valleroy öt éven át vizsgált olyan férfiakat, akik saját neműekkel érintkeztek, és megállapította, hogy egyhatoduk ugyanebben az időszakban nőkkel is rendszeresen létesített kapcsolatot. A biszexuális férfi HIV-fertőzöttek jelentik a legfontosabb „hidat a betegség továbbadásában nők felé”. Ugyanez a kutatás megállapította, hogy mióta az AIDS-ellenes propagandában gyakorlatilag megszűnt a homoszexuálisok mint legveszélyeztetettebb réteg figyelmeztetése, riasztóan megnőtt köreikben a védekezés nélküli szexuális aktivitás.
Az AIDS és a szexualitás közötti egy további megdöbbentő összefüggésre a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatóinak tanulmánya hívta fel a figyelmet. Vezetőjük, Philip Starks a Reuters hírügynökségnek elmondta: megállapították, hogy a fertőzés kezdeti, tünetmentes szakaszában a férfiakban és a nőkben egyaránt megnő a tesztoszteron-termelés. Ez a hormon főszerepet játszik a szexuális aktivitás élénkítésében, így a HIV-vírus ördögi módon arra veszi rá áldozatait, hogy minél több partnert keressenek maguknak, mielőtt felismernék a betegségüket.

Verseny a vírussal

Az Unaids program igazgatója, Peter Piot mégis bizakodó: „Nem vagyunk erőtlenek” - mondta, például állítva Ugandát, ahol Yoweri Museveni elnök intézkedéseinek köszönhetően jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a HIV-fertőzöttek számát. A 13-19 éves lányok körében a fertőzöttség 1989 és 1997 között 4,5 százalékról 1,5 százalékra esett.
Bíztató előrelépést jelent az is, hogy hamarosan megkezdődik annak a HIV-fertőzés elleni vakcinának az embereken történő tesztelése, amely az Oxford University és a University of Nairobi közti együttműködés eredménye. Az első, „T-faló”-sejt-termelést serkentő vakcinát 6-8 héten belül próbálják ki Angliában, afrikai kipróbálása pedig az év végén várható. A HIV-vírus a szervezetben elsősorban az immunrendszer reakcióit koordináló, úgynevezett „T-faló”-sejteket támadja, megfosztva a szervezetet a betegség elleni harcra való képességétől. Az emberi szervezet ugyanis nem ismeri fel elég gyorsan a vírust ahhoz, hogy a hatékony védekezéshez szükséges sejtet termeljen - a most kifejlesztett vakcina azonban pont ezen tudna változtatni.
A probléma másik oldalát, vagyis hogy az anya ne örökítse tovább születendő gyermekére a HIV-vírust, szintén egy jelenleg folyamatban levő kísérleti program segítségével igyekeznek kiküszöbölni, melynek támogatására a dél-afrikai kormány is elkötelezte magát. A Boehringer-Ingelheim Corporations, a Novaripide nevű AIDS-gyógyszer gyártója, ígéretet tett arra, hogy ingyen bocsátja rendelkezésre a gyógyszert a kísérleti programhoz. Peter Piot eközben az afrikai országok adósságának elengedésére sürgette a Nyugatot, arra hivatkozva, hogy az afrikai kormányok négyszer többet költenek adósságaik visszafizetésére, mint az egészségügyre. Az AIDS elleni küzdelem azonban a teljes emberiség feladata, hiszen „egy egész kontinens túléléséről van szó” - mondotta.


Az AIDS Oroszországban

Oroszországban a júliusi adatok szerint a HIV-vírussal fertőzöttek száma 17 ezer 130 fővel emelkedett. Az adatok megrázóak, hiszen ha a növekedés így tartja az ütemet, a fertőzöttek száma két éven belül eléri a kétmilliót, és ez csak a hivatalosan regisztrált betegek száma.
A szakértők szerint „egy egész nemzedék kihalása várható”, hiszen ötször, de akár tízszer több is lehet a fertőzöttek száma a regisztráltnál. Mintegy 150-300 ezren fertőződnek meg évente HIV-vírussal. Néhány éven belül akár egymillió ember is elkaphatja a kórokozót. Az AIDS-fertőzöttek nyolcvan százaléka 15 és 25 év közötti, szexuálisan aktív és a kábítószerekkel kísérletező fiatal. Nemcsak a fertőzött injekciós tűkkel terjedhet a vírus, hanem az egyszer használatos tűkkel is. A drogosok ugyanis gyakran közös edényben tárolják az anyagot, így lehet, hogy az már a vírussal együtt jut el a „fogyasztóhoz”. (Novosztyi hírügynökség)