Vissza a tartalomjegyzékhez


Galéria a csónakázóknak

Neves kortárs hazai művészek alkotásaiból áll az a maga nemében páratlan, szabadtéri szoborkiállítás, amelyet a Városligeti-tó vizén rendeztek meg, s amely augusztus 20-áig tekinthető meg, akár séta közben, akár csónakázással egybekötve közelebbről is.


Kiállítás a Városligeti-tavon   

A millenniumi eseménysorozatba illeszkedő rendezvény a többséggel ellentétben nem múltba tekintő, hanem a jelenkor művészi értékeire kívánja felhívni a nagyközönség figyelmét, erre utal a cím is: Művészettel az új évezredbe. A rangos szakmai bizottság javaslata alapján felkért művészek - szám szerint huszonhárman - a kiállításon kevés kivétellel erre az alkalomra, erre a különleges helyre tervezett és kivitelezett új alkotásokkal szerepelnek. A színes, változatos formájú, olykor mozgó szobrokat láthatóan élénk érdeklődéssel figyelik az arra járó gyerekek és felnőttek egyaránt. A vízfelületből adódó szokatlan környezet, a változatos fény-árnyék és tükröződési viszonyok, a szél vagy az eső játéka számtalan izgalmas interpretációs lehetőséget teremt a kiállított fémszerkezetek, üveg, kő, fa vagy éppen hungarocell alapanyagú - tehát feltétlenül víz- és időálló - alkotások szemlélőinek. Megcsodálhatjuk többek között Barabás Márton, Bohus Zoltán, Buczkó György, Fajó János, Fehér László, Gaál Endre, Gulyás Gyula, Haraszti István, Lugossy Mária, Mata Attila, Móder Dezső, Pinczehelyi Sándor vagy Várnagy Ildikó munkáját.
A kiállítással egyidejűleg zenei programok is várják az érdeklődőket a vízre épített stég színpadán, a legtöbb közönségszavazatot elnyerő alkotásból pedig köztéri szobor válik majd Budapest valamelyik kiemelt pontján. (M.R.)