Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Idődili a kánikulában

A nagy meleg hatására az emberben lelassulnak bizonyos folyamatok, mint például a gondolkozás, a reakciókészség, vagy romolhat a memóriafunkciónk is - tudtuk meg Dr. Rigó Pétertől, az Országos Pszichiátriai Intézet főorvosától. A Heteknek kifejtette, hogy van egyfajta vegetatív alapműködésünk, amit a hőmérséklet emelkedése „szabályozhat” negatív irányba. A meleg betegségeket aktivizálhat, például depressziót vagy téveszmét, hallucinációt, de a fokozott visszahúzódás, illetve a magábazuhanás irányába is elmozdulhat az illető. Az elmúlt hetekben történt „ámokfutó” esetekre nem tudnak konkrét választ adni a szakértők, de azt sem tagadják, hogy az időjárás viszontagságainak alárendelt emberekre nyilvánvaló hatással van a forróság.

A felforrósodott levegő rendkívüli módon leterheli az embert, ilyenkor ingerlékenyebb, és a teljesítőképessége lassul. Alvászavar is felléphet a nagy melegben, mivel nem esik le kellő mértékben a test hőmérséklete. Ez nagyon veszélyes lehet, egy idő után megbolondulhat tőle az ember.
„Az agresszivitás véleményem szerint sokkal szélesebb társadalmi problémákból ered, ez korunk jellemzője. Ezt kapjuk napi több órában a médiából, a gyerek akár a Tom és Jerryből is összeszedheti ezeket. Egyik oldal: anyatejtől mindhalálig agresszió, a másik oldal pedig a depreszszió. Ez az embert nyilvánvalóan megbolondítja” - állítja a főorvos.
Dr. Bártfai Erzsébet orvos-meteorológus a Heteknek elmondta, hogy egy stresszes, vagy beteg szervezet nem képes az időjáráshoz kötött zökkenőmentes átállásra. A változások leginkább az idegrendszert veszik igénybe, így akinek idegrendszeri megbetegedése van, azt jobban megviselik a klímaváltozások. Elképzelhető, hogy valaki ekkor elveszti a fejét, és olyat is megtesz, amit egyébként nem - nyilatkozta.
Az Országos Mentőszolgálat is szenvedett a hőségtől, nem csak a betegek, állítja dr. Lóránt Mariann szolgálati vezető. Elmondta, hogy zsúfolt
helyeken, bevásárlóközpon-tokban az ájulások voltak a jellemzőbbek, és a szívbetegséggel küszködő betegek rosszulléte. A balesetek nagy része a figyelőképesség és a reflexek csökkenése miatt következett be. „Több esetünk van nyáron, mint általában” - tette hozzá.