Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Clydeként rabolt, Júdásként végezte

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter bekérette az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben történt öngyilkosságokról készült jegyzőkönyveket - értesült a Hetek. Az esetek összesítésére a miskolci „Bonnie és Clyde” rablópáros férfi tagjának előzetes letartóztatásban elkövetett öngyilkossága kapcsán került sor, de még nem tudni, hogy mi a célja. Tavaly kilenc, idén eddig hét fogva tartott követett el öngyilkosságot.

A miskolci Fekete „Clyde” László még az előzetes letartóztatásból is csak néhány hónapot töltött le. Ő nem megszökött, mint a Viszkis, hanem egy „könnyebb” megoldást választott a távozásra: öngyilkos lett. Fekete és társa, Novák Tünde öt évvel ezelőtt kezdték meg áldatlan pályafutásukat, ekkor a biztonsági őrként dolgozó férfi munkahelyéről, egy nyíregyházi bankból loptak el közel 30 millió forintot. Több éves szünet után tavaly ősszel bukkantak fel ismét: ekkor már gépkocsikat raboltak, fegyverrel félemlítve (egy esetben sebesítve) meg gyanútlan áldozataikat. A páros minden bizonnyal egy nagyobb akcióra készült, hiszen, mint később kiderült nagymértékű fegyverkezésbe kezdtek, egy terepjárót pedig golyóálló páncélzattal is elláttak. A sajtó által „Bonnie és Clyde-ként” aposztrofált Fekete és társa végül áprilisban került rendőrkézre, miután „Clyde” meglőtt egy rendőrt. A férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, fegyveres rablás, emberölési kísérlet, valamint lőfegyverrel való visszaélés miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A Hetek értesülései szerint, bár a férfi eléggé magába forduló volt, és a rendőrséggel sem igazán kívánt együttműködni, semmi jel nem utalt arra, hogy öngyilkosságra készült volna. Ennek ellenére „Clyde-ot” szerda hajnalban holtan találták: lepedőből sodort kötéllel akasztotta fel magát a zárkájának előterét elválasztó rácsra. A cellát egyébként a nap huszonnégy órájában kamera figyeli, azonban ez a „mellékhelyiségnek” számító rész kimaradt annak látószögéből. Az öngyilkosság okára még nem derült fény, de elképzelhető, hogy a börtönbeli bánásmód törte meg annyira Feketét, hogy a halálba menekült. A férfit ugyanis a nyomozóhatóság döntése értelmében hozzátartozói sem látogathatták meg, és csomagot is csak egyszer kaphatott.
Miközben a Büntetésvég-rehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a miskolci rendőrkapitányság is vizsgálatot indított az ügy részleteinek tisztázására, az eset kapcsán Dávid Ibolya igazságügy-miniszter is intézkedéseket kezdeményezett. Mint lapunk megtudta, az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben elkövetett öngyilkosságok jegyzőkönyvei, különböző szempontok alapján csoportosítva kerülnek majd a miniszter asztalára. Hogy mi célból, azt egyelőre még nem tudni. Információink szerint vagy egy jövőben megtartandó sajtótájékoztatóhoz vagy egy intézkedéscsomag kidolgozásához van szükség az összesítésre.