Vissza a tartalomjegyzékhez

Földvári Katalin
Bányák és a tényfeltárás

Közel egy éve az Élet és Irodalom riportot közölt, amelyben Fidesz-közeli emberek cégeihez áramló közpénzek útját követte egészen a hahóti bányákig, ahol már a miniszterelnök édesapja vált érintetté. 2000-ben a könyvhéten a lap a „Fiúk a bányában” címmel gyűjteményben adta ki a cikk által elindított „lavina” megnyilvánulásait: cikkeket, tévés és rádiós interjúk szövegét, peranyagokat.

1999 őszén a Fidesz - MPP és több vezetője A fiúk a bányában című cikk megjelenését követően három sajtó-helyreigazítási pert indított az Élet és Irodalom ellen, ezek közül kettőt megnyert, egyet visszavont. Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője - jogi végzettségű ember lévén - készséggel elfogadta a bíróság döntését, már csak azért is, mivel az a lényeget amúgy sem érintette. „Ezek a perek, amelyeket a Fidesz indított, nem az ügy alapállításait érintették. A könyvvel valójában az volt a célunk, hogy így, egyben elolvasva láthatóvá váljon, mennyire nem lényegi kérdéseket érintettek a perek” - mondta el lapunknak Kovács Zoltán.
Az ÉS alapállítása az volt, hogy a Fidesz az ingyenes állami juttatásként pártszékház céljára kapott tisztika-szinó értékesítéséből származó összeg egy részével nem számolt el a párt tagsága előtt. Nem képezte vita tárgyát, hogy a bevétel egy jelentős része annak a Quality Invest Rt.-nek a tulajdonába került, melynek vezetői Fideszhez közeli emberek voltak. Ez a cég lett később résztulajdonos a miniszterelnök apjának abban a kft.-jében, amelyik a hahóti bányákat megvásárolta. Ily módon jelentek meg a „fiúk”, azaz fideszes vezetők 1993-94-ben a „bányában”, a cégek pedig az azóta elhíresült Kaya Ibrahimnál és Joszip Totnál fantomizálódtak.
„A bányaügy példát mutatott a sajtó és a hatalom ütközésére” - írja Sükösd Miklós médiaszociológus a könyvben, amit egyébként a mai magyar tényfeltáró újságírás egyik legjobb teljesítményeként értékel.


„A történet már kitörölhetetlen”
- mondja Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője

- A bíróságon mit tapasztaltak a per során?
- Nincs panaszom a bírósági ítéletekre. Én magam is jogot végeztem, tudom, hogy az ügy ura a felperes, ő határozza meg, hogy miről folyjék a per. Amiről nem akar beszélni,
arról nem folyik per. Mi próbáltuk előhozni a bizonyítékainkat, ami a pénz mozgását illeti, de ilyenkor a Fidesz ügyvédje kérte a bíróságot, hogy szólítsa fel az ÉS-t: szorítkozzon a per tárgyára. A korrupciónak, a gazdasági bűnözésnek az a lényege, hogy semmiről nincs nyom. Ezeket a nem létező nyomokat kell az újságírónak iszonyú aprólékosan, időt és energiát rabló munkával, mintegy a semmiből előteremtenie. Véleményem szerint ennek a műfajnak - a tényfeltáró újságírásnak - már jobban jelen kellene lennie a magyar sajtóban. Meghátrálnak az ilyen ügyek elől. Ez a cikksorozat legalább megmutatta, hogy adott esetben szembe lehet helyezkedni akár az egész kormányzattal is - ha komolyan vesszük a jogállamiságot. A tényfeltáró újságírás ráadásul Magyarországon még azzal is küzd, hogy a jobboldali lapok mindenáron a baloldali és liberális ügyeket akarják feltárni, a baloldali lapok pedig mindenáron a jobboldalit.
- Milyen visszhangra számítanak a könyvvel kapcsolatban?
- A történet ebben a formában már nem az újdonság erejével akar hatni. Egyszerűen jelzi, hogy ez a történet kitörölhetetlenül benne van a magyar közéletben. Fontosnak tartom, hogy egy párt, amelyik 98-ban a választási programjában azzal lépett fel, hogy ő az egyetlen tisztakezű párt; az már 93-ban sem volt igaz, most pedig még kevésbé. Lehet kommunikálni, lehet két jelentéktelen pert nyerni, de az emberek mérlegelik a történteket. A tényfeltárás célja, hogy tényeket hozzon elő, hogy megcáfolja, ha valaki olyasmit beszél, ami nem igaz.