Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Szabolcsi szakadárok

Azóta, hogy Helmeczy László országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke a múlt hét végén megszüntette Fidesz-tagsági viszonyát, még harmincketten érezték úgy: számukra is befellegzett a pártban. Az „expolgáriak” egy része a szabolcsi MDF soraiban kívánja folytatni politikai pályáját, melyhez Dávid Ibolya elnök asszony felvételi ajánlásuk aláírásával járult hozzá. A helyi Fidesz tisztulási folyamatként értékeli a történteket, míg a „befogadó párt” szerint mindennek a megye itta meg a levét.

Helmeczyt első körben december 20-án zárták ki a Fideszből, ám nem sokkal ezt követően bírósági határozat született visszahelyezéséről. Innentől azonban már nem volt reális esély a megromlott viszony helyreállítására, ezért a képviselő a múlt hét péntekén lemondott tagságáról. Mint mondta, a megye érdekeit tartotta szem előtt döntésénél. Röviddel ezután még tizenhárman léptek ki a pártból és kérték felvételüket az MDF-be. Szerintük most érkezett el a Fidesz megyei szervezetének azon korszaka, amikor olyanok is labdába rúghatnak, akik korábban rosszul szerepeltek a helyhatósági választásokon, emellett bagatellizálni akarják Helmeczy szerepét, aki megyei pártelnöksége idején a szabolcsi települések több mint felében győzelemre vitte a Fideszt a 98-as választásokon.
Helmeczy László lapunk kérdésére elmondta: kizárása, mely gyakorlatilag sohasem vált jogerőssé, érzése szerint annak köszönhető, hogy személye nem volt öszszeegyeztethető a jelenlegi helyi vezetés egyéni ambícióival. „Azt tudom, hogy ahol lehet, mindenféle módon próbálnak engemet valamilyen módon lehetetlenné tenni a megyei közgyűlés előtt. És ahol tudnak, betartogatnak, örökösen megy a piszkálódás, nem akarom részletezni” - állítja a volt elnök, aki egyelőre független képviselőként a Nyíregyházáért Egyesületben kívánja folytatni munkáját.
Volt pártja elmúlt két évét helyi szinten a következőképpen értékelte: „Egy centiméterrel sem jött közelebb az autópálya mondjuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. Dacára annak, hogy eleve több száz milliós költségvetési hiánnyal küszködő árvizes megye vagyunk, egy tollvonással elvitt a kormány 48 milliót az árvízköltségvetésből. Nem kaptuk meg a megyei plusz támogatást, amit a parlament megszavazott. Mondjam tovább?” - kérdezte végül a képviselő.
A lavina szerdán gördült tovább, a Fidesz - Magyar Polgári Párt szamosangyalosi szervezete is feloszlatta magát. Ők szintúgy elfogadhatatlannak tartják a Fidesz Szabolcs megyei elnökségének viselkedését, mivel a testület „nem a megye, hanem saját politikai ambíciói érdekében politizál” és mindemellett célul tűzte ki Helmeczy László lejáratását. Az újabb „párttalanok” szintén a helyi MDF-et keresték fel, mondván: átülnének.
Seszták Oszkár, a megyei Fidesz-frakció vezetője szerint a szamosangyalosiak kiválásával csak erősödött szervezetük, mivel eddig sem működtek valami fényesen. Helmeczy távozásáról ugyanez a véleménye: „Helmeczy úr kiválása erősíti a mi pozíciónkat a megyében. Megfutamodott a kizárás elől.”
A frakcióvezető többek között ezért is sikeresnek ítéli a Fidesz - MPP tevékenységét, mert - mint mondja - régóta húzódó belső konfliktust sikerült ilyen módon feloldani, és így pártja egységesebben tud majd fellépni a helyi politikában.
A pártkapcsolatok felelőseként Petróczki Ferenc, az MDF megyei elnöke foglalkozik az immár 32 fősre duzzadt exfideszesek „átigazolásával”. Az ő megközelítésében elsősorban nem a párt egészéről van szó, hanem azokról a személyekről, akik „már-már kibékíthetetlen és személyeskedésig süllyedő ellentétben tartják a helyi szervezeteket, a helyi közéletet, a megyei közgyűlést”. A Fidesz helyi kétéves tevékenységére a „csődtömeg” szót használta, mely alatt azt érti, hogy a párton belüli személyi ellentétek rányomták a bélyegüket a megyei politizálásra és ezáltal az egész megyei közéletre - ellehetetlenítve azt. „Itt tehát nem csak a Fideszről van szó, hanem kis emberek nagy hatalmáról, akik a felfordulást csinálták” - tette hozzá az elnök.