Vissza a tartalomjegyzékhez


Perpatvar füredi szemmel

Mint balatonfüredi lakos már megszoktam, hogy a városom - az Önök által is megírt konfliktusok miatt - a sajtó érdeklődésének középpontjába került. Örültem annak, hogy a Hetek írása (2000. június 17., ) nem a „majd jól leleplezem, nagyon megírom, eldöntöm, hogy kinek van igaza” újságírói ars poetica szokásos selejtje lett.

Sok barátomhoz hasonlóan én is örülök azoknak a városrendezési folyamatoknak, melyek Balatonfüred szépülését segítik. Úgy gondolom, hogy a lebontásra ítélt bazár- és pavilonsor nem az európai idegenforgalom pillére, hanem a balkáni vendéglátás objektuma volt. Örülök, mert e véreshurka-komplexumok eltűnése azonnal maga után vonta a részegen támolygó városképelemek eltűnését is.
Azonban nagyon remélem, hogy a Pálfy Sándor polgármester által felvállalt folyamat nem reked itt meg, hanem eléri majd a Balaton-part strandjait is. Sajnos a monokini- és nudistamániás emberek egyre inkább kiszorítják a kulturált, polgári strandolás után vágyó családokat a magyar tenger partjáról. Sőt, e ledér szenvedély nem áll meg a strandkapuknál. Egyre gyakoribb, hogy a Balaton-parti települések boltjaiban félmeztelen hölgyek vásárolnak, mi pedig pánikszerűen nyomjuk gyermekünk fejét a bevásárlókosár rejtekébe. Remélem, hogy azok a - viharos, de pozitív - változások, melyek egy kulturált idegenforgalmat kívánnak meghonosítani, kiteljesednek, és a festői szépségű Balatonfüred valóban olyan lesz, mint amilyennek Jókai látta.
Tisztelettel: Fodor Zoltán, Balatonfüred