Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

McCartney, a sofőr

Alaposan meglepte a járókelőket Paul McCartney, amikor egy napra világsztárból egyszerű sofőrré vedlett Walessey-ben. Paul másod-unokatestvére, Sally Harris kedvéért öltözött szürke uniformisba, akinek esküvőjén vezette a felvirágozott, bérelt autót. Az 58 éves sztár a szemtanúk szerint tökéletes sofőr volt, csupán a kötelező sapkát felejtette el feltenni a fejére. Miután teljesítette kötelezettségét, Paul átöltözött, és barátnőjével együtt már civilben vett részt az esküvői partin. „Igazi örömteli esemény volt Sally esküvője, amelyből az egész család kivette a részét: testvérem, Mike volt a hivatalos fényképész, sógornőm tervezte a menyasszony ruháját, így hát nekem is vállalnom kellett valamit, és kifejezetten élveztem” - nyilatkozta az egykori Beatles-tag. (ViaNovo)


Szuperkomputer

Nemrég mutatták be a világ leggyorsabb szuperkomputerét, mely a nukleáris fegyverek pusztító erejét hivatott bemutatni az amerikai tudósok számára. A gép 12 millió számítást képes elvégezni másodpercenként, 1000-szer gyorsabb, mint a Deep Blue, amely legyőzte Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. Az ASCI White néven ismert szuperkomputer 3 teniszpálya méretű, és 28 kamionra lesz szükség a Californiai Lawrence Livermore National Laboratóriumba való szállításához. Az ASCI White-ot több mint 8100 mikroprocesszor alkotja - egy átlagos személyi számítógép mindössze egyet tartalmaz -, és 160 trillió byte a memóriakapacitása, amely 36 millió könyv tartalmának megfelelő információmennyiséget képes tárolni. (Ananova)


Elszúrták a választást

Fájdalmas emlék marad a vasárnapi elnökválasztás sok mexikói választópolgár számára. Mexikóvárosban ugyanis több helyen feldühödött méhek támadtak a voksolókra, akik közül sokakat kórházba kellett szállítani. A rovarok támadása egyes helyeken rendkívüli méreteket öltött, így például Santa Clara községben három órára be kellett zárni egy választóhelyiséget, és a hatóságok kénytelenek voltak arra az időre másutt felállítani az urnákat - jelentette az AFP. (MTI)


London díszpolgárai

Múlt héten kedden utoljára vezethették keresztül juhaikat középkori viseletbe öltözött díszpolgárok a London Hídon. Vége az évszázados hagyománynak. Clyve Martin, London főpolgármestere csatlakozott a jótékonysági célból felvonuló négyszáz díszpolgárhoz, akiknek rangja körülbelül száz évre vezethető vissza. A rendőrség szerint azonban le kéne már számolni néhány olyan tradicionális joggal, melyek nem állják ki a modern idők próbáját. „A mítosz szerint a díszpolgároknak törvény adta joguk juhaikat keresztülhajtani a London Hídon. Eredetileg az adót és az útivámot akarták így elkerülni” - nyilatkozta a polgármester a Reutersnek. Martin elmondta, hogy az esemény több mint 40 ezer fontot hozott az idei kedvezményezett, a Barnardo Gyermekjótékonysági Alapítvány számára. Az egyik szervező elmondása szerint a díszpolgárság egykor tisztes rangnak számított, amelyet hagyományos mesterségek (halkereskedő, lószerszámkészítő) űzőinek adományoztak. Számos szabadságjogot és privilégiumot élvezhettek, többek között, ha halálra ítélték őket, csak selyemkötéllel lehetett őket felakasztani. Az elmúlt időkben azonban már csak az alapítványok számára való pénzgyűjtésről voltak ismeretesek. (Reuters)