Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József, Németh Szilárd
Repkedő milliók

Az Európa-bajnokság végeztével megkezdődött az átigazolási időszak. A nemzetközi kupákra készülődő csapatok jelentős tranzakciókba kezdtek. Az aranyérem megszerzése után a francia labdarúgók szerepelnek a klubok kívánságlistájának élén.


Luciano Moggi, a Juventus menedzser-igazgatója és David Trezeguet. Negyvenötmilliárdos kézfogás    Fotó: Reuters

A Premier Ligában szereplő Arsenal eddigi három francia játékosa mellé két újdonsült Európa-bajnokot igazolt Robert Pires és Sylvain Wiltord személyében. Wiltordért 15 millió fontot fizetett ki az előző évadban ezüstérmet szerzett egyesület. Pires négy évre, 5 millió fontért kötelezte el magát. Középpályára a brazil Edút szerződtették a korábban Libertadores-kupagyőztes Corinthianstól, 9 millió dollárért. Arsene Wenger szívesen látná csapatában Zinedine Zidane-t is, ám az irányító 40 millió fontos lelépési díját nem tudná kifizetni az Arsenal. Patrick Vieira új szerződést kötött az Ágyúsokkal, hetente 50 ezer fontos fizetést vehet majd fel.
Erősít a Manchester United is. A francia Fabien Barthez 7,8 millió fontért, hat évre írt alá a bajnoki cím védőjéhez. A klub vezetői tervezik Fabio Cannavaro és Pavel Nedved szerződtetését is. Walter Smith, az Everton menedzsere Nick Barmby játékjogát ajánlotta fel a szintén manchesteri Nick Buttért cserébe.
A bajnokaspiráns Chelsea külföldi játékosokat igazolt. A spanyol gólkirály, a holland Jimmy Floyd Hasselbaink mellett az izlandi Gudjohnsen „csak” 4 millió fontjába került a londoni egyesületnek. A Chelsea a horvát Mario Stanicért 5,6 millió fontot „tejelt” az olasz Parmának. A csapat legértékesebb játékosáért, a norvég Tore Andre Floért 15 milliós ajánlatott tett a Monaco, az üzlet egyelőre várat magára, akárcsak a holland Winston Bogarde ügye is, aki a katalán Barcelona mezét kívánja kékre cserélni.
A West Ham United menedzserei a rutinra helyezik a hangsúlyt. A horvát Davor Suker ingyen, két évre kötelezte el magát a Kalapácsosokhoz, követvén egykori arsenalos csapattársát, a 35 éves Nigel Winterburnt. Jordi Cryuffnak lejárt a Manchester Uniteddal kötött szerződése, így Harry Redknapp edző ingyen „szállíthatja” Londonba a nagy Johan kisfiát.
Christian Karembeu (Real Madrid) francia védő négy évre a Middlesbrough együtteséhez igazolt. Az olasz Serie-A élcsapataiba szintén jelentős francia beáramlás tapasztalható. Az Európa-bajnokságot eldöntő találat szerzője, a 22 éves David Trezeguet 44,6 milliárd líráért cserébe a Juventus csapatába igazolt. A Juve további erősítésként Stefano Fiorét (Udinese) is kiszemelte.
A Lazio készpénz nélküli kereskedelembe kezdett az Internazionale csapatával. A „cserebere-fogadom” (többé vissza nem adom?) elv alapján Guerino Gottardi és Stefano Lombardi Milánóba kerül, míg Francesco Moriero és Francesco Colonnese Rómába érkezik. A Lazio az argentin csatár, Hernan Crespo játékjogáért 12,5 millió dollárt, továbbá a chilei Marcelo Salast és az argentin Mathias Almeydát adta a Parmának. Christian Vierit viszont nem tudták viszszaszerezni az Intertől.
Az újonc Napoli megvásárolta Marek Jankulowskit, a Banik Ostrava 23 éves középpályását. Szintén kelet-európai az új edző, Zdenek Zeman is, aki cseh állampolgárnak számít. A Juventus 10 milliárd líra ellenében lemondott Nicola Amurosóról is, aki a kékekhez igazolt. Gianfranco Zola leigazolása ügyében csak a tárgyalásig jutottak az újonc csapat vezetői. Szintén átigazolási pletyka a francia Youri Djorkaeff esetleges megvásárlása.
Távirati stílusban a többi csapatról: az Inter a török Hakan Sükür iránt érdeklődik; Gabriel Batistuta már korábban aláírt a Romához; a világ legjobban fejelő csatáráért, a brazil Mario Jardelért 28,5 millió dollárt fizet ki a Galatasaray a Portónak, aki a szlovén Pavlinnal próbálja pótolni a centert. Denilsont az Olympique Marseille szemelte ki, ám a Real Betis vezetői kijelentették: a középpályás nem eladó! Nem vásárol senkit a spanyol Real Madrid csapata, a királyi klub adóssága ugyanis - kapaszkodjanak meg - 247,2 millió dollár.

Folytatás: