Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
Sampras hetedszer

Eddig az amerikai versenyzők eredményeitől hangos Wimbledon. Szombaton a nőknél amerikai házidöntőre kerül sor. Lindsay Davenport Venus Williams ellen próbálja megvédeni tavaly megszerzett elsőségét. Az elődöntőben Lindsay magabiztosan két szettben verte az ausztrál Dokicot, míg Venus testvérét, Serenát verte ugyancsak két szettben. Serenának azonban még van lehetősége javításra, hiszen nővérével együtt érdekeltek még a női párosoknál, és talán a győzelemre is esélyesek.


Pete Sampras Wimbledonban. Egyeneságon    Fotó: Reuters

A férfiaknál is érik az amerikai álomdöntő: az Agassi-Sampras csata. A felső ágon a sikerre éhes hatszoros wimbledoni bajnok Pete Sampras, a torna meglepetésembere, a selejtezőből felkerült fehérorosz Volcskov ellen játszik. Sampras idei sorsolása talán a legjobb wimbledoni fellépései közül, az összes kiemelt kiesett előle, és úgy néz ki, hogy igazi ellenfél csak a döntőben vár rá.
Az alsó ágon szereplő világelső Agassinak a döntőhöz „csak” az ausztrál Patrick Rafter ellen kell nyernie. A kopasz amerikainak a tornagyőzelemhez vezető úton egymás után három füves pályára termett játékost kellene legyőznie: Philippoussist (sima három szettben már legyőzte), Raftert, és a döntőben minden bizonnyal Samprast. Páratlan teljesítmény lenne, ha ez sikerülne. Ennél nagyobbat már csak Sampras alakíthat. Ha megnyeri a tornát, minden idők legeredményesebb férfi teniszezője lesz 13 Grand Slam győzelmével. Pete legutóbb 1992-ben és 1996-ban kapott ki Wimbledonban, ennél nagyobb esélye a csúcs elérésére kritikusai szerint aligha lesz.