Vissza a tartalomjegyzékhez

Baumgartner Nikolett
Kovács Ágnes aranylázban

A Helsinkiben megrendezett uszodai sportágak Európa-bajnokságán végre megszületett a héten az első várva várt magyar arany. Kovács Ági, a Bp. Spartacus 19 éves úszónője nem okozott csalódást, óriási fölénnyel nyerte a 100 méteres mellúszás döntőjét. Egyetlen komoly ellenfele az a német Sylvia Gerasch volt, aki már az 1983-as római Eb-n ezüstérmet szerzett ebben a számban. Első számú úszónőnk mindjárt a verseny után már az 50- illetve a 200 méteres táv megúszására gondolt, ahol nem számít könnyű győzelemre, de nagyon szeretne nyerni.


Kovács Ági hajrázik Helsinkiben. Fölényes győzelem    Fotó: Reuters

„Szorosabb versenyre számítottam. Nem tudtam, hogy ilyen nagy fölénnyel vezetek a táv felénél, és a hajrában úgy éreztem, hogy Gerasch közelebb van hozzám. Nagyon örülök az újabb győzelemnek és az idővel is elégedett vagyok”- mondta Ági, aki ezzel a hatodik Eb aranyánál tart. Edzője, Kiss László is elégedett volt azzal, hogy tanítványa rápihenés nélkül, sorozatban 1:08.3 körül tud úszni. A szerdai döntőbe a szintén Kovács, de Krisztina is bekerült, aki végül a 8. helyet szerezte meg, sajnálatos módon lemaradva az olimpiai kiküldetési szint teljesítéséről. Mind a két lány az 50 méteres mellúszás középdöntőjében folytathatta pályaúszását, Ági megelőzve Gerascht a legjobb idővel került be a pénteki döntőbe, Krisztinának csak a 11. legjobb időt sikerült elérnie, így ő nem jutott be a fináléba.
A férfiaknál nem számíthatunk nagy sikerekre. Kolozár Dávid ugyan bejutott 200 méteres pillangón a középdöntőbe, ahol egyéni csúcsot is teljesített, de lemaradt a fináléról, akárcsak Horváth Péter.
Kiss László szerint Zubor Attilát nagyon megviselte, hogy az orosz világcsúcstartó Popov a 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében, melyben ő is indult, nagyot úszott, de azért bíztak az éremben. Zubornak 50 méteres gyorsúszást kellett volna szervezni, hiszen a táv első felénél még vezetett, de a döntő második felében Popovval az élen többen is leúszták, így a 7. helyen végzett. „Elvitt a szívem, nem szabadott volna ilyen erősen nyitnom. Boszszant, nagyon bosszant”- mondta Zubor a futam után. A 200 méteres gyorsúszásból gyorsan kiesett 23. legjobb idejével.
Batházi István nagyon szerencsétlenül kezdett. A nagy izgalmak közepette rosszul kötötte meg nadrágját, mely a rajt után le is csúszott, még a madzagja is elszakadt, így úgy tűnt, a 200 méteres vegyesúszás középdöntőjébe se kerül be, de hála a visszalépéseknek, István bizonyíthatott, aki élete legjobb teljesítményét nyújtva vette célba a döntőt, és itt egyéni csúccsal a hatodik lett. A versenyt egyébként Rosolino nyerte, így az olaszok már három arannyal rendelkeznek.