Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár Mónika
Keszthelyi rompolitika

„Családapaként, üzletemberként, de egyszerű polgárként is arra törekszem, hogy családi, üzleti és közösségi kapcsolataimban is olyan erkölcsi értékeket képviseljek, amelyekre alapozva együttes erővel mind egyéni, mind családi, vallási és nemzeti síkon megteremthetjük azt a biztos jövőt nyújtó polgári Magyarországot, amelyben gyermekeink, unokáink biztonságban nőhetnek fel, és képességeiket kibontakoztatva sikeres, boldog életet építhetnek fel” - áll Gyuga Pál kampányanyagában, amelyet az 1998-as országgyűlési választások idején olvashattak Zala megye 3. számú választókörzetének lakói a Fidesz-MPP jelöltjéről.


A varroda helye. Gyár állott, most kőhalom    K. M.

A több mint húsz éve Keszthelyen élő vállalkozó a névtelenségből tűnt fel az országgyűlési képviselő-választás idején, és azóta túlnyomórészt nem jó hírek keringenek róla választókörzete nagyobb városában és környékén. Gyuga Pál 41 éves üzletember, szülei, nagyszülei mezőgazdasági gazdálkodók voltak, ő maga a Pannonhalmi Bencés Gimnázium után a Pannon Agrártudományi Egyetem keszthelyi karán szerzett diplomát. Az MTA Tudományos Minősítő Bizottság ösztöndíjasaként 1990-ben védte meg egyetemi doktori értekezését.
Vállalkozó szellemű és ötletgazdag embernek ismerték meg azok, akikkel az üzleti élet kapcsán találkozott; míg mintegy másfél évtizeddel ezelőtt a strandon árult főtt kukoricát, a 90-es években - szintén agrármérnök - feleségével együtt egy sikeres, az élelmiszeriparhoz is erősen kötődő családi vállalkozást hoztak létre: a Richter Kft. - amelynek jogutódja a Seiffert Rt. - elsősorban élelmiszer export-importtal foglalkozott sikeresen.
A cég jól prosperált, és Gyuga Pálnak rendszerint - elsősorban emiatt - sok irigye támadt. Időközben felkeltette érdeklődését az ingatlanpiac, és több nagy értékű ingatlant felvásárolt, melyek egy részét hitelből vette meg, és állapotuk miatt szinte mindegyikre költenie kellett. Egyes vélemények szerint rájött arra, hogy jogilag bizonytalan ingatlanokat ár alatt megvásárolva, majd rámenős technikával a „gordiuszi csomókat” elvágva nagy nyereséget lehet elérni. Ez igaz is, de agilis fellépéssel, „mindent meg tudok oldani” mentalitással sem garantálható a siker minden esetben - mondják az üzleti életet ismerő helyi gazdasági szakemberek. Korlátok vannak és lehetnek - teszik hozzá.
1997-ben szerződést kötött a keszthelyi önkormányzattal, hogy cége egy régi épületből kialakít 12 önkormányzati lakást, és mellette felépíti a városi könyvtár új épületét. A lakások átadása időben megtörtént, azonban a könyvtárra sokáig várni kellett. Féléves csúszás mellett perek is elindultak a két fél között egyrészt a kötbér tekintetében, másrészt Gyuga Pál követelése miatt. Gyuga Pál harmincmilliós többletberuházást hajtott végre az ingatlanon, és ennek megfizetését kérte a várostól. Bár a perek még ma sem zárultak le, Gyuga Pál egy ízben úgy fogalmazott, hogy ezzel a vállalásával százmillió forintot „ajándékba adott Keszthelynek”.
A város lakói tehát ezen ügy kapcsán ismerkedhettek meg először a későbbi képviselő nevével, mivel a hosszas huzavonával a helyi sajtó is rendszeresen foglalkozott. Noha a közvélemény nagy része ebben a kérdésben nem Gyuga Pál mellett állt, az országgyűlési képviselő-választásnál neki szavaztak bizalmat. Fél évvel később - akkor még tervekkel tele - azt nyilatkozta, hogy a város vezetésével jó a munkakapcsolata, és úgy látta, hogy a város jövőjét, fejlesztését meghatározó kérdésekben „már a kezdetekkor tapasztalt összefogás lesz a jellemző”. Jó egy évvel később, ez év márciusában azonban már másként látta a helyzetet. A Keszthely és Vidéke hasábjain adott interjúban elmondta, hogy Keszthelyen tradíció - merthogy korábban is így volt -, hogy az országgyűlési képviselő és az önkormányzat között nincs meg az együttműködés. Több fórumon is hangoztatta, hogy elsősorban a város fideszes alpolgármesterével van rendszeres konfliktusa, aki politikai téren is igyekszik neki kellemetlenségeket okozni. (Van, aki szerint a helyére, azaz a honatyai tisztre pályázik.) Gyuga a híresen hírhedtté vált Köbtex ingatlanügy kapcsán tartott sajtótájékoztatón mintegy „kieresztve a gőzt” beszélt a város ismert személyiségeivel való konfliktusairól, név szerint konkrét vádakkal illetve őket, hogy mit tettek, illetve mit nem tettek. A sajtó kérdésére kijelentette, hogy állításaiért vállalja a felelősséget. Amikor azonban a helyi televízió szerkesztői a vágatlan felvétel műsorra tűzése mellett döntöttek, Gyuga Pál visszavonta hozzájárulását.
Amikor felkerestük, hogy interjúban fejtse ki álláspontját, csupán az időpont-egyeztetés maradt függőben. Néhány nappal később már nem akart nyilatkozni. A közvéleményt is foglalkoztató ingatlanüggyel kapcsolatban annyit mondott nekünk: elkeserítőnek tartja a helyzetet, hogy Magyarországon nincs jogbiztonság. Tovább kíván lépni, és ezután az üzleti élettel, és nem a médiával akar foglalkozni.
Úgy tűnik, a képviselő idegeit alaposan megviselték az eltelt hónapok, és állítása szerint - amit több helyütt is többször elmondott - társasága gazdasági helyzetét is érzékenyen érintette a Balatontexttel vívott háború. A Fidesz-frakcióból kilépett, egyes vélemények szerint azért, mert amúgy is kizárták volna. Ergo: politikai pályafutása belátható időn belül véget ért.