Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Az ifjú Blair botlása

Londonban a Scotland Yard rendőrei őrizetbe vették Tony Blair brit miniszterelnök idősebbik fiát. A 16 éves Euan Blair részegen hevert az egyik londoni téren, ahol korábban barátaival az év végi vizsgaidőszak befejezését ünnepelték. A buzgó vallásosságáról ismert Blair házaspár nemrég ünnepelte a média nagy érdeklődésétől kísérve negyedik gyermeke születését.

Az ifjú Blair olyan rossz állapotban volt, hogy a rendőrjárőr mentőt hívott a fiatalemberhez. A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy a mentők magatehetlen állapotban találtak rá a fiúra. Nem szállították kórházba, a közeli rendőrőrsre kísérték be. Euan Blair itt ráadásul hamis nevet, címet adott meg a rendőröknek, és korát is letagadta. Hajnalban vádemelés nélkül hazakísérték a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára.
Kiskorú lévén, szüleivel kell később megjelennie a rendőrőr-sön, ahol döntenek majd a büntetésről, amely lehet figyelmeztetés, de vádat is emelhetnek ellene közösségellenes magatartás miatt. Euan Blair a nap folyamán a miniszterelnöki szóvivőn keresztül hangoztatta, mennyire sajnálja a történteket.
Euan letartóztatása a lehető legrosszabbkor jött Tony Blairnek. Kormányára hatalmas nyomás nehezedik, hogy tegyen hatékony lépéseket az elszaporodott utcai bűncselekmények megfékezésére. Blair két nappal az eset előtt Anglia rendőrfőkapitányaival megtartott tanácskozásán felszólított, hogy vezessenek be nagy összegű helyszíni bírságot többek között a részeg rendbontókkal szemben. Ezt ugyan elvetették, de engedélymegvonást fontolgatnak az ittasokat kiszolgáló pubok esetében, italárusítási tilalmat terveznek nagy tömegeket megmozgató események idejére.
Gyermeket nevelni valószínűleg keményebb feladat, mint egy országot igazgatni - vélte Tony Blair brit kormányfő, aki a hit jövőjéről Brightonban megrendezett konferencia vendége volt. Beszédében méltatta az olyan értékeket, mint a tolerencia, a család, a gyerekek helyes nevelésére való törekvés. Majd az eredeti beszédétől eltérve kijelentette: „Miniszterelnöknek lenni kemény munka, de mindig is azt tartottam, hogy szülőnek lenni még keményebb feladat. Nem mindig sikerül az, amit elterveztünk. De a család számomra fontosabb bármi másnál.”
Nem a brit kormányfő az egyedüli szülő, aki szembekerült a tini italozás problémájával, az utóbbi években ugyanis folyamatosan nő azon tizenévesek száma, akik a kórházi kijózanítóban kötnek ki egy barátokkal átmulatott éjszaka után.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének egy közelmúltbeli felmérése szerint Európában a dán és az angol fiatalok a legnagyobb alkoholfogyasztók a 16-24 éves korosztályban. Sőt a szigetországban már a 11-15 évesek egy része is rendszeresen fogyaszt alkoholt.