Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Össztűz alatt Chirac utódja

Szorul a hurok Jean Tibéri párizsi polgármester körül: a hatóságok vádat emeltek felesége ellen választási csalásban való közreműködés miatt, s nagyon valószínű, hogy az ügybe a jobboldali polgármester is belekeveredett.

Tibérit három éve, az előrehozott parlamenti választásokon közel háromezres szavazattöbbséggel választották meg újra képviselőnek Párizs ötödik kerületében. A vesztes szocialista képviselőjelölt viszont nem nyugodott bele az eredménybe, hanem panaszt tett, s a nyomozás kiderítette, hogy valóban legalább háromezren adták le voksukat olyanok, akiknek nem a kerületben volt a lakhelyük. Egy tisztviselő szerint a „fantomszavazók” száma, akiknek munkát ígértek, lakáshoz jutást és más előnyöket, akár sokkal több is lehet. A tanúvallomások nyomán a vizsgálóbírók mind magasabb körökig jutottak, s immár Tibéri feleségét is vád alá helyezték.
Várhatóan ugyanez a sors vár majd magára a polgármesterre is, hiszen kevéssé valószínű, hogy ő maga ne tudott volna az érdekében végrehajtott csalásokról. Jean Tibéri persze mindent cáfolt, feleségét is teljesen ártatlannak mondta, s úgy vélte: politikai hajszáról van szó, azt akarják megakadályozni, hogy a jövő évi helyhatósági választásokon újra harcba szálljon a párizsi polgármesteri tisztségért.
Madame Tibéri feltételezett bűnrészessége viszont meghiúsíthatja a gaullista RPR párt reményeit a 2001-es önkormányzati választásokon, és Jacques Chirac elnök esélyeit is csökkentheti az újabb elnöki periódus elnyerésére 2002-ben. Noel Mamere zöld vezér kirohanást intézett a „köztársasági királyság” ellen Chirac elnökre és „királyi” szárnysegédjére, Tibérire utalva. Bár Chirac reménykedik abban, hogy a párizsi polgármesteri székben őt felváltó Tibéri csendben eltávozik a politika színpadáról, a mostani polgármester azzal fenyeget, hogy kiteregeti a jelenlegi francia elnök tizennyolc éves polgármesteri szolgálatának szennyesét.
Tibérinek és feleségének nem ez az első bírósági ügye. Mindmáig emlegetik Párizsban, hogy a feleség a francia nyelvű országok együttműködéséről írt - valójában más könyvekből kiollózott - harmincoldalas tanulmányáért majdnem háromszázezer frankos díjazást kapott, állítólag férje kérésére. Amikor az ügy kiderült, az akkori jobboldali kormányzat igazságügy-minisztere helikoptert küldött a szabadságon lévő, a Himalájában síelő párizsi főügyész felkutatására, hogy leállítsa a vádemelést. Ez azonban az első eset, hogy nem korrupciós, hanem olyan politikai ügyről van szó, amely személyesen a polgármestert is érintheti. Sőt, egyes tanúvallomások szerint a választói listák meghamisítása már a Tibéri-korszak előtt is szokás volt Párizsban. Márpedig akkor még Jacques Chirac, a jelenlegi államfő volt a francia főváros polgármestere.