Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Coca-Cola karrier

Az utcákra áramló emberek ezrei új korszak kezdetét ünnepelték Mexikóban. Az ország történelmében 71 év óta első ízben fordul elő, hogy nem az Intézményes Forradalmi Párt jelöltje nyerte meg a választásokat. A Szövetség a Változásokért jelöltjének győzelme mérföldkő az ország történelmében, hiszen eddig még soha nem sikerült békés úton megváltoztatni az uralkodó hatalmi szélirányt. Fox sikerében döntő szerepet játszott, hogy kampányában a katolikus egyház elsöprő erejű politikai támogatását élvezte.


A megválasztott mexikói elnök, Vincente Fox. Megtörte a 70 éves tradíciót     Fotó: Reuters

Mexikóban lezárult egy korszak: a 71 évig az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) uralma alatt élő 97,4 millió mexikói számára a kormány bukása sokáig éppúgy elképzelhetetlen volt, mint például Európában a berlini fal leomlása. Vasárnap azonban megtörtént a csoda: a Szövetség a Változásokért (PAN) elnevezésű ellenzéki tömörülés színeiben induló Vicente Fox Quesada a szavazatok 43 százalékának megszerzésével legyőzte a 36 százalékot szerző, a PRI színeiben induló Francisco Labastidát.
A nem csupán a kormányt, hanem magát a nemzetet is megtestesítő PRI-nek hatalmi pozícióját csak visszaélések és botrányok sorozatain keresztül sikerült megerősítenie. Sokan úgy vélték: a fegyver által hatalomra jutott „PRI-dinasztiát” csak fegyverrel lehet majd kifüstölni hatalmi székéből. A mostani választások azonban az elnökségen kívül kongresszusi többségétől is megfosztották a PRI-t, amely azonban az ország 31 államából 19-ben még mindig kormányzósággal bír.
A PRI-t a nemzetközi sajtó mindig is a „világ leghatékonyabb választási gépezete”, illetve „a tökéletes diktatúra” címkékkel illette, mivel a választások megnyeréséhez szükséges számú szavazat megszerzésében minden lehetséges eszköz bevetését legitimnek tekintette. Közismert volt a katolikus egyház tagjainak üldözéséről, valamint arról, hogy menedéket ajánlott fel Trockijnak, aki mindaddig Mexikó vendégszeretetét élvezhette, amíg Sztálin ügynökei meg nem gyilkolták. Nem véletlen talán, hogy hatvan évvel ezelőtt katolikus értelmiségiek megalapították a PAN-t, azzal a célzattal, hogy síkra szálljon az akkori kormány szekularizáló hatása, illetve földreformjai ellen. A PAN időközben elvesztette vallási jellegét, ám az idei választásokon a jelöltje mellett kardoskodva a katolikusok újult erővel szálltak ringbe. Munkájuk „gyümölcse”, hogy Guanajuato állam egykori kormányzója, Vicente Fox december 1-jén foglalhatja el hivatalát (Hetek 2000. május 27., ).
Egyelőre még kérdés, milyen változtatásokat tud keresztülvinni a nyilvánosság előtt gyakran lóháton, kedvenc cowboy csizmájában és farmerében megjelenő 58 éves elnök, annyi azonban biztos, hogy „a kormányzáson túlterjedve az egész kultúrára kiható” intézkedéseket tervez. Fox minden tekintetben új színfolt Mexikó politikai palettáján: a Coca-Cola vállalatnál teherautósofőrként kezdő, majd magát hamarosan az igazgatóságig felküzdő elnök vezetési stílusa politikai elemzők szerint sokkal inkább menedzser típusú, vállalati jellegű és pragmatikus.
Egy dolog tűnik biztosnak: nem könnyű a rá váró feladat. Az ország idei adóssága meghaladhatja a nemzeti jövedelem 45 százalékát, ezenkívül pedig a súlyos munkanélküliséggel s szegénységgel is szembe kell néznie.