Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Szenvedélyes vita Fátimáról

Bár a Vatikán a harmadik titok június végén történt hivatalos bejelentésével lezártnak tekinti a fátimai látomások értelmezéséről szóló, közel egy évszázados vitát, befolyásos katolikus körök továbbra is vitatják a hivatalos szentszéki álláspontot. Egy tekintélyes római teológus, Corrado Balducci azzal vádolta meg a Ratzinger bíboros vezette vatikáni bizottságot, hogy manipulálta és cenzúrázta az utolsó még életben lévő fátimai látnok, Lucia nővér által átadott dokumentumokat. A Nemzetközi Fátima Központ elnöke, Nicholas Gruner nyilatkozatában szintén azzal vádolja a Vatikánt, hogy „kiretusálta” a harmadik fátimai titkot.
A tradicionalista katolikus mozgalom egyik vezetője ugyanakkor lapunknak adott nyilatkozatában méltatta a magyar katolikus egyház és a kormány együttműködését, amellyel egyes vatikáni körök fenntartásai ellenére mindent megtesznek az ultrakonzervatív fátimai evangelizációs program megvalósításáért.

Paul Kramer, a Nemzetközi Fátima Központ szakértője a Heteknek elmondta: „Ratzinger bíboros nagyot tévedett”, amikor a pápa elleni merénylettel hozta összefüggésbe a titkot. Kramer atya úgy véli, hogy a pápa közvetlen környezetében olyan befolyásos tanácsadók vannak, akik minden igyekezetükkel megpróbálják megakadályozni, hogy a világ megismerhesse az apokaliptikus fátimai üzenetet, holott szerinte ez „az egyház legfontosabb célja”. Kramer példaértékűnek nevezte a magyar kormány törekvését, hogy minden állami eszközt megad a szűzanya iránti tisztelet erősítéséhez. Bár a „fátimai evangelizáció” konzervatív és a többi keresztény irányzatot mereven elutasító programját Rómában sokan - elsősorban a II. vatikáni zsinat eredményeit védelmezők - fenntartással kezelik, a magyarországi katolikus egyházat a tradicionalista katolikus mozgalom egyik példaképének tekinti - derült ki Kramer atya szavaiból.
Az elmúlt évtizedekben a tradicionalista katolikus eszkatológia fontos elemének számított a harmadik fátimai titok. (Hetek 2000. július 1.,