Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Vonzó olcsó piac

Az európai unióbeli országok vállalkozói számára Magyarország vonzó befektetési környezet, amit elsősorban olcsósága miatt tud fenntartani - derült ki az ITDH Kereskedelmi Szolgálata irodavezetőinek beszámolójából. Az irodavezetők tapasztalatai arra intenek, hogy szükséges az óvatosság és a szabályos üzletvitel a külföldi partnerekkel való üzleti viszonyban. Ezenkívül elengedhetetlen még az alapos nyelvismeret és a helyi üzleti kultúra ismerete.

Az irodák segítséget nyújtanak mind a hazai cégeknek külföldi vállalkozások létesítésében vagy partnerek felkutatásában, mind külföldi vállalatok hazai letelepítésében. Németország az első számú üzleti partnerünk, jellemzően a német cégek elsősorban gép-ipari, elektronikai termékek, alkatrészek gyártására alapítanak hazánkban cégeket, illetve keresnek magyar beszállítókat. De jelentős a német cégek ingatlanfelvásárlása is. Gyakori a korábbi NDK-s üzleti kapcsolatok újraéledése is.
Bár az EU-ban egyedül az osztrákok támogatják 50 százalék feletti arányban a magyarok felvételét az unióba, ez a jó kapcsolat nem képződik le külkereskedelmi viszonylatban. Alig van érdeklődés a hagyományosan magyar élelmiszeripari termékekre, egyedül a gomba jelenléte számottevő az osztrák piacon. Nem titok: ha kiderül, hogy magyar a termék, már csak negyedannyiért lehet eladni. Ezért kész termékek kivite-lében nincsen esélyük a hazai cégeknek, hanem csupán a hazai gyártási kapacitás felkínálásában.
A francia piac misztikus, ezért ismeretlen a magyar befektetőknek, de mivel Franciaországban az új gazdaság nagyon dinamikusan fejlődik, nagy a befektetési kedv. A francia vállalatoknak nem kedvező a 35 órás munkahét és a magas költségek, ezért inkább olcsóbb országokat keresnek, így nagy az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt. A franciák elsősorban gép-, bútor- és élelmiszeriparral foglalkozó partnereket keresnek.
Mivel Nagy-Britannia a legdrágább ország Európában, a brit befektetők is elsősorban az olcsóbb termelési költségek miatt keresnek partnereket Kelet-Európában. Tény, hogy a magyar termékek nem versenyképesek a szigetországban, és a magas szállítási költségek miatt kisebb méretű cégeknek nem kifizetődő az exportálás. Fém, műanyag, elektronikai termékek gyártását vállaló beszállítókként viszont érdemes angol partnert keresni a magyar cégeknek.

Néhány európai kereskedelmi szolgálat elérhetősége:

Ausztria: E-mail:   ,
telefon: 06(1)318-3732)