Vissza a tartalomjegyzékhez

Robert Skopec, Pozsony
Az elnök kálváriája

„Kisebb csodához” hasonlította a Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök állapotában beállt javulást Ernst Bodner, az innsbrucki egyetemi klinika fősebésze. Két okból is megkönnyebbült a szlovák közvélemény: egyrészt a Schuster elnök életéért aggódók a javulást fontos fordulatként élik meg, másrészt a demokratikus érzelműek esélyt látnak az idő előtti elnökválasztás rémálmának elkerülésére. A Szlovák Nemzeti Párt nyilatkozatban adta közre gyanúját, miszerint az elnök kaotikus szlovákiai kezelésében, a hibák sorozatos elkövetésében a szándékosság sem zárható ki. A szlovák államfő kálváriájáról Schuster egyik közeli munkatársa küldött beszámolót a Hetek számára.

Az elnököt Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök különrepülőgépe vitte Pozsonyból Innsbruckba. A választást az indokolta, hogy a kezelés során láthatóvá vált a szlovákiai kórházak áldatlan állapota: a válsághelyzetben uralkodó káosz és szervezetlenség, s a gyakran nem megfelelő műszaki ellátottság. Másrészt Bodner professzor két évvel ezelőtt már sikeresen kezelte Václav Havel cseh elnököt Innsbruckban. A Schuster gyógykezelése során fellépett problémákhoz, általános vélemény szerint, maga az elnök is hozzájárult hibás döntéseivel. Elsősorban azért bírálják sokan, mert túl sok amatőrrel vette magát körül Rudolf Schuster, amikor földijeit és a volt pártállambeli barátait nevezte ki a köztársasági elnöki irodavezető állásaiba szakértők helyett. Az elnök betegsége megmutatta azt is, hogy a külföld, mindenekelőtt a pénzvilág az elnök személyét a politikai stabilitás garanciájának tekinti: az elmúlt hetekben a szlovák korona árfolyama érezhetően csökkent a dollárral és az euróval szemben is.
Jellemző epizód volt, amikor a második életmentő műtét napján az elnököt kezelő Vajó professzor „vidéki orvosnak” nevezte osztrák kollégáját, aki egy „provinciális klinika” munkatársa, ezért dr. Vajó szerint nem érdemes segítségül hívni. Ez a kijelentés nagy port vert fel, elsősorban lekezelő hangvétele miatt, másodsorban az emberek kezdték úgy érezni, mintha a szlovákiai orvosoknak fontosabb lenne személyes presztízsük Rudolf Schuster elnök életének megmentésénél, illetve a szlovákiai politikai helyzet stabilizálódásánál.
További botrányos jelenetek is történtek: a gégemetszéssel életben tartott elnököt komputertomográfiás vizsgálatra a Nemzeti Onkológiai Intézetbe szállították, de csak várakozás után engedték be az elnököt szállító kocsit az intézetbe. A helyszínre érkező egészségügyi miniszter, dr. Tibor Sagát intézkedésére Schustert nem a Belügyi Klinikára, hanem a Ladislav Dérer Klinikára szállították további kezelésre. A dolog pikantériája, hogy maga Sagát miniszter nyilatkozta nemrég, hogy nincs megelégedve a Dérer Klinikán fennálló higiéniai viszonyokkal.
A sajtó képviselői és a kezelőorvosok közötti villongásokhoz vezetett, hogy az újságírók azt állították, éjszakai utaztatása közben az orvosoknak újra kellett éleszteni az elnököt. Dr. Vajóék ezt sokáig tagadták, de Ernst Bodner professzor később megerősítette az élesztési kísérletek tényét. Sajnos nem ez volt az egyetlen eset, amikor az elnök szóvivője és orvosai félresikerült tájékoztatást nyújtottak a sajtó képviselőinek. Huszonharmadikán az elnök szóvivője, Jozef Leikert úgy informálta a médiákat, hogy Rudolf Schuster jó állapotban van, és éppen aláírni készül két törvényt, miközben a valóságban már három órája a műtőasztalon feküdt. Hasonlóan nagy felzúdulást keltett, hogy dr. Vajó és munkatársai eleinte nem látták szükségesnek a cseh orvosok segítségül hívását, annak ellenére, hogy köztudott Václav Havel cseh elnök gyógyításában elért sikerük. Sokan úgy vélik: van valami szimbolikus abban, hogy a valaha egybetartozó Szlovákia és Csehország elnökei, Rudolf Schuster és Václav Havel sok más hasonlóság mellett még ráadásul hasonló betegségben is szenvednek… Végül a cseh elnök felesége, Dagmar Havlová asszony személyes közbenjárásának köszönhetően hétfőre virradóra megérkeztek Pozsonyba a cseh orvosok.
A fordulat Rudolf Schuster kezelésében akkor következett be, amikor egy különleges mentőrepülőgép az innsbrucki egyetemi klinikára szállította az elnököt. A szállítás megszervezésében közreműködött Ausztria és Németország, a külügyminisztériumi kollégák szerint felajánlotta segítségét az USA is. Ezt az információt megerősíteni látszik az a tény, miszerint vasárnap Rudolf Schuster családja a sajtón keresztül is megköszönte Madeleine Albright amerikai külügyminiszter segítségét. Az orvoscsoportnak aztán sikerült stabilizálnia Rudolf Schuster állapotát. Előző este ugyanis a magas rangú páciens néhány órán át élet és halál közötti állapotban lebegett, nem működött megfelelően a tüdeje, mája és veséi sem. Az átszállítás után másnap viszont Ernst Bodner professzor, az innsbrucki klinika fősebésze már azt jelenthette, hogy az államelnök egészségi állapota stabilizálódott, és fokozatosan javul, minek köszönhetően már nincs közvetlen életveszélyben, betegsége minden kétséget kizáróan meggyógyítható. Az innsbrucki klinika intenzív osztályának vezetője, Norbert Mutz professzor szerint ilyen eredményes javulás nem következhetett volna be, ha Rudolf Schustert nem szállították volna Innsbruckba. Az innsbrucki kezelést egyébként, amely napi negyvenezer osztrák schillingbe kerül, az elnök legközelebbi hozzátartozói harcolták ki…
(a szerző a szlovák külügyminisztérium munkatársa)