Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Visszatérő rémálom Belfastban

Kiújultak a felekezeti gyűlölködések az északír protestánsok és katolikusok között. Több száz dühödt fiatal nézett farkasszemet kedd este a Belfastba visszavezényelt brit katonákkal és az Ulsteri Királyi Rendőrséggel, miközben köveket és benzines palackokat dobáltak a biztonsági erőkre. A villongások gócpontjának számító Drumcree-templom előtt évtizedek óta először vetettek be ismét vízágyút páncélozott járművekről a zavargások megfékezésére.


A Drumcree-templom a barikád másik oldaláról. Szögesdróttal a vallásháború ellen     Fotó: Reuters

Két év után először ismét brit katonai alakulatok jelentek meg Belfast utcáin, hogy megpróbáljanak véget vetni a héten kiújult felekezeti villongásoknak - jelentették a hivatalos brit források. A zavargások hétfőn kezdődtek, mikor megtiltották a protestáns Orániai Rendnek, hogy a Belfasthoz közeli Portadown egyik - főleg katolikusok lakta - főutcáján át vonuljanak templomukba. Az északír fővárosban lapzártánkig 29 katona sebesült meg a protestáns zavargókkal való összetűzésben, ami több, mint ebben az évben eddig összesen. A brit kormány további kétezer katonát küldött az indulatok megfékezésére.
Paul Bew politikai elemző a CNN hírcsatornának nyilatkozva elmondta: „A rend tagjai egyszerűen vallási és polgári szabadságjogaikat gyakorolják, amikor 200 év óta minden évben megrendezik felvonulásukat.”
A több ezer keményvonalas protestáns, élő láncot alkotva Belfast utcáin, soha nem látott forgalmi káoszt okozott a városban. A tiltakozók blokádjukkal a csúcsforgalom idején tették lehetetlenné a közlekedést tucatnyi frekventált útvonalon, több órára megbénítva ezzel a forgalmat. Az élő blokád nem sokkal később zavargásba csapott át, és a randalírozó tömeg erőszakos cselekményekkel próbálta a körmenetre koncentráló brit biztonsági alakulatok erőit elvonni. Álarcos fiatalok egyszerűen lefoglaltak gépjárműveket, majd Molotov-koktélokat és petárdákat hajigáltak a kivezényelt rendőrautókra. Mind ez idő alatt a dühöngő protestáns fiatalok katolikusellenes énekeket kántáltak.
Az Orániai Rend vezetői semmi felelősséget nem vállalnak magukra a zavargások miatt. Egyúttal nem is hajlandóak rendre inteni a tiltakozókat, amíg meg nem kapják az engedélyt a katolikus negyeden történő átvonulásra a következő vasárnap. Az engedély megadásában illetékes Felvonulási Bizottság, mely éves szinten csaknem 3 ezer felvonulást koordinál, csak azzal a feltétellel engedélyezi a protestáns felvonulást, amennyiben ez a helyi katolikusokkal megegyezésben történik.
Az északír katolikus közösség viszont úgy érzi, hogy az Ulsteri Királyi Rendőrség (RUC), a tartomány rendfenntartó szerve nem tesz meg mindent védelmük biztosítása érdekében. Breandon McCoinnaith, a katolikusok szóvivője úgy látja, hogy esetleg beleegyeznének a protestánsok átvonulásába a jövőben, de egyelőre ő maga is golyóálló mellényben közlekedik, mivel úgy érzi, élete is veszélyben van. „Amennyiben az orániaiak hajlandóak a Felvonulási Bizottság szabta lépéseket betartani, biztos vagyok benne, hogy a mi közösségünk is hasonlóan pozitívan reagál majd” - mondta a szóvivő. Garry Adams, az IRA politikai vonulatának számító Sinn Fein vezetője már régóta kampányol az alapvetően protestáns rendőri szervezet ellen. „Vérlázító, hogy katolikusokat űzhetnek el lakásaikból lumpen tömegek” - nyilatkozta a katolikus politikus, aki szerint a RUC nem tett meg mindent a héten az úttorlaszok felszámolására. A brit kormány északír tartományért felelős minisztere, Peter Mandelson erre reagálva nyilatkozta, hogy a protestáns zavargókkal nem fognak kesztyűs kézzel bánni, és bármilyen intézkedést hajlandó engedélyezni, hogy a „visszatérő rémálom” mihamarabb befejeződjön.
A protestáns felvonulás történelmi gyökerei egészen a 17. századig nyúlnak vissza. A minden évben megrendezett menettel az ulsteriek Orániai Vilmos 1690. július 12-én aratott győzelmét ünneplik a katolikus II. Jakab király felett. A vitatott felvonulás útvonala Portadown városában halad az anglikán Drumcree-templomig, és visszafelé a katolikusok lakta Garvaghy Roadon folytatódik, ami általában felbőszíti a katolikus lakosságot.
A brit hatóságok elleni villongások egyrészt jelzik a protestánsok frusztráltságát, amiért a katolikusok jogainak szimbolikus elismerésére kényszerültek, másfelől mindkét oldal elégedetlenségét mutatja a csaknem kétéves békeszerződés vitatott pontjait illetően. A Nagypénteki Egyezmény néven ismertté vált békeegyezmény egy olyan közös adminisztrációt vázolt fel, melyben a résztvevő négy párt között megtalálható a katolikus Sinn Fein, de a protestánsok keményvonalasait tömörítő Demokrata Unionista Párt (DUP) is. A koalíció decemberben állt fel, de az IRA-fegyverek beszolgáltatásának késedelme miatt csak májusban folytatta munkáját. A hatalom megosztására tett kísérletnek a kegyelemdöfést éppen a DUP adta meg a napokban, amikor a - szintén protestáns, de pragmatikusabb utat járó - Ulsteri Unionistákkal való együttműködést bojkottálta, és bejelentette két minisztere visszahívását a koalícióból.